Pic mikroişlemci RF ucuz modül ile haberleşme sorun ve püf noktalar

Başlatan umitedi, 13 Ağustos 2015, 21:56:58

umitedi

İki mikroişlemci arasında öncelikle kablolu seri iletişim yaptırdım . sonra ebaydan 10 tane alıcı ve verici bölümünü çok ucuza aldığım modülleri bağladım . fakat çalışmadı . modüllerde sorun olduğunu düşündüm. sonra bu link bana yardımcı oldu.

http://www.romanblack.com/RF/cheapRFmodules.htm

bu linkte anladığım kadarıyla iletişim hızı önemliydi . sonra yazdığı gibi iletişim hızını 2400 yerine 1200 baud yapınca modül çalıştı. Lütfen sayfayı inceleyin ve türkçeye iyi çevirin çok önemli bilgiler var.
ayrıca aşağıda verdiğim diğer linkte yine türkçe RF modüller ile ilgili çözüm yolları ve püf noktalar vardır.

http://www.fatiherdem.net/atx-arx-rf-modullerinizi-test-edin/

umitedi

1) Verinizi göndermeden önce mutlaka uyandırma sinyali göndermeniz gerekiyor.  UYANDIRMA SİNYALİ PİCBASİC İLE>>>> HSEROUT [REP$AA\5,REP$00\5,REP$FF\5]   'uyandirma sinyali preambl
2) Alıcı ve vericiye çok yakın enerji kaynağını stabile eden kondansatör takın + ve - kutuplarına
3) Bazı RF modüller boud rate yani iletişim hızına duyarlı olduğu gibi verinin invertmi yoksa düzmü olduğunada duyarlı oluyor .Yukarıda fotografı bulunan modül T1200 düz gelen bilgide çok daha iyi çalışıyor.
4) Veri göndermeden önce mutlaka qualifier bilgisi yani verimizin gerçekten bizim gönderdiğimiz veri olduğunu kanıtlayan ön bilgi görndermek zorundayız aksi halde alıcıdan gelen sinyallerle devreniz durup dururken çalışabiliyor.
5) Önceden gönderdiğiniz qualifier bilgisi sinyal kalitesi düştüğünde sorun yaratabiliyor alıcı devreniz düşük kalitede bilgiyi çözemeyebiliyor . Tabiki buda vericinizin mesafesinin daha kısa alanda çalışmasına neden oluyor.
6) Vericiniz düzgün çalışıyormu diye alıcınızın çıkışına bir kulaklık bağlayın bir ucu alıcının çıkışı bir ucu + yada - olsun . gönderdiğiniz verinin geldiğini teyit edin.
7) Alıcınızın programı ile vericinizin programı aynı ana denk getirebilmek için bazı komutları veri gönderiminden farklı label lere yani bölümlere koyun.
8) Alıcı ve verici devrenizin pic lerini önce kablo ile test edin.
9) vericiniz veri gönderirken alıcınızın bu sinyali yakılaması için alıcının veri alımı öncesine senkronizasyonu yakalaması için pause 10 gibi bir bekleme süresi eklemeniz gerekebilir .
10) Çalışmasa dahi asla alıcınız üzerindeki küçük düz saatçi tornavida ile kıvrılabilecek ayar bölümüne ve bobinlerine dokunmayın.
11) Alıcınız ve vericiniz aynı güç kaynağından beslendiğinde daha iyi bir çekin gücüne sahip oluyor . reelde biten devrenin sizi yanıltmaması için bu ayrıntıyı göz önünde bulundurun.
12) Alıcı devresi 3 kalem pil ile yani 4,5V ile sorun çıkarabiliyor . bunun yerine 4 kalem pil kullanın.
13) Alıcınız ve vericiniz çok fazla radyo dalgası olan bir yerde mesafesi azabiliyor .
14) Seri iletişim sırasında senkronizasyonu tutturamamışsanız . yani vericiniz bilgi gönderirken alıcınız başka komutlarla meşgulse tabili devreniz çalışmayacaktır.

Powered by EzPortal