Nasıl bir devre kurmalıyım?

Başlatan blueboard, 15 Ekim 2015, 19:25:43

blueboard

Arkadaşlar, bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Öncelikle var olan sistem hakkında biraz bilgi vereyim. Devrede  12 voltluk bir elektrik motoru kontrol ediliyor.Bu elektrik motorunun +12 volt besleme ucu sürekli olarak motora bağlı. Negatif uç ise tetikleme olarak kullanılıyor. Tetikleme yapılacağı zaman 3 sn boyunca motora negatif besleme veriliyor.Bu 3 sn boyunca motor çalışıyor ve sonra duruyor.

Şimdi yapmaya çalıştığım kısmı açıklayayım: tetikleme için verilen negatif besleme(şase) ucu devreye girdiğiğnde bir röleyi sürekli olarak çektireceğim. Bir sonraki tetikleme için  negatif uç yine devreye girdiğinde bu sefer röleyi saldıracağım. Yani pic'in herhangi bir portunu toggle yaptıracağım.

Sorum şu: negatif ucun devreye girdiğini pice nasıl anlatacağım. Aklıma şu geliyor; Pic'e 12 volt giremeyeceğime göre motora sürekli gelen +12 voltu 7805'in girişine bağlasam ve 7805'in şase ucunu da tetiklemeye bağlasam. Daha sonra da 7805'in +5 voltluk çıkışını Pic'e girsem . Pic'de ADC çevrimi uygulayarak örneğin " if portb.1 > 750 gibi bir ifade kullanarak işlemi başarabilir miyim. Sanırım 7805'in şase ucu tetiklenmediği zaman +5 volt portb.1'e uygulanmamış olacaktır. Veya bu durum ile ilgili daha kararlı çalışabilecek nasıl bir devre kurmalıyım?

Tabi var olan elektrik motorunu pic'in çıkışına bağlayacağım röleye bağlayacağım.

Bahri Bilir

Yapmaya çalıştığın işlem anladığım kadarıyla picde motorun çalışıp çalışmadığını anlamak.Ve anlaşılan dirençler hakkında oldukça az bilgiye sahipsin.
+12 Voltuda  -12 V(GND)tuda pice girebilirsin.Sadece 1-2 tane 1 kuruşluk direnç kullanman yetiyor.Şu an şema çizme şansım yok.Ama "direçle gerilim bölücü" olarak googlede aratırsan bu işin mantığını kavrayabileceğini düşünüyorum.

Eğer çözemessen yardımcı olmaya çalışırım. 
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

blueboard

Gerilim bölücüyü ben de düşündüm ama bu iş için en ideal çözümü bulmaya çalışıyorum.Sonuçta gerilim bölücü de uygulasam bu teknikte de ADC uygulamam gerekecek. Ben alternatifleri ortaya koyarak en sağlıklısını bulmaya çalışıyorum.

İlyas KAYA

#3
ADC ne için ?

Size sadece motor'un çalışıp çalışmadığını anlamak yeterli ise bir tane optocoupler işinizi görecektir. Optocoupler'i 2K civarında bir drenç ile direk motor uçlarına paralel bağlayın. OC çıkışını da GND ile PIC'e bağlayın.
Motor çalıştığında opto izoleli bir şekilde (zıt emk dan de etkilenmeyecek biçimde) size sağlıklı olarak motorun çalışıp çalışmadığını bildirecektir.
Gerisi size kalmıştır.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

blueboard

İlyas Bey, motorun çalışıp çalışmadığını kontrol etmeyeceğim. Normalde tetikleme geldiğinde sadece 3sn. çalışan daha sonra duran motoru tetikleme geldiğinde bir sonraki tetiklemeye kadar sürekli olarak çalıştıracağım. ADC yi de şunun için kullanmayı düşünüyorum. İlk tetikleme için GND uygulandığında 7805 çıkışından 5 voltu alıp Pic'e girmeyi düşünüyorum. 7805'i kullanmayı düşünmemin nedeni 12 volt olan gerilimi pic'e direkt olarak uygulayamayacağım içindir.Pic 'de de yazılımda toggle olacak şekilde her 5 volt gerilimi gördüğünde çalıştırmayı düşündüm. Arkadaşların daha değişik fikirleri olabilir diye düşündüm. Teşekkürler.

İlyas KAYA

Tamam işte yine aynı şekilde opto kullanacaksınız. Motor çalıştığında opto size motorun çalışıp çalışmadığının veya sistemden motora sinyal gelip gelmediğinin bilgisini verecek. Artık motor'u durdururmusunuz yoksa ömür boyu mu çalıştırırsınız orasını siz PIC ile halledeceksiniz.

Motora giden kabloyu kesin. motoru roleden geçirip roleyi PIC ile kontrol edin. Opto 'yu kestiğiniz kısımdaki kabloya bağlayın. optonun çıkışını PIC'e girin. hepsi bu.

Ayrıca 7805 'in negatif beslemesini bağlamazsanız giren voltaj=çıkan voltaj olur.


Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

İlyas KAYA

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

blueboard

Teşekkür ederim. Sizin sistemde ADC kullanmaya gerek kalmayacak.

deepdiver

Sorun çözülmüş gibi ama Şu roleyi de kaldırıp direkt olarak transistörşe motoru sürmemenizin özel bir nedeni var mı acaba?
Tüm işlemciler aynı hızda bekler!

blueboard

Röle'de zaman gecikmesi yaşanıyordu. Mosfet ile sorun çözüldü.

Powered by EzPortal