Yıllık Süre Takibi?

Başlatan Bahri Bilir, 07 Aralık 2015, 23:12:10

Bahri Bilir

İyi çalışmalar arkadaşlar.
Ara ara kafa yorduğum bir konuyu çözüme kavuşturabilmek adına sizinde fikirlerinizi almak istiyorum.
Bazı aydınlatma sistemleri sadece karanlıkta çalışması gerekiyor.En basit araç farları.Yani araçta gece parkları açtığımızda değilde hava karardığında otomatik farların yanacağı bir sistem yapmaya çalışıyorum.Buna ışık sensörü kullanmamı önerebilirsiniz ama bu gece aydınlık ortamlarda farları kapatacağından uygun olmaz diye düşünüyorum.
Ve şu an en uygun bulduğum yöntem yıllık ezanı saatlerini alabileceğim bir entegreyle veya picle hesaplayarak akşam ezanında farları yakıp sabah ezanından 2 saat sonra kapatacak bir sistem.
Ama galiba basit bir picle yıllık bir veri hesabı çok hassas olmaz.Namaz vakitlerini en stabil ve en basit hangi yöntemle alabilirim.Sistemi dükkan tabelası gibi basit ve bir çok projede kullanmayı düşündüğüm için fiyatı da çok yüksek olmamalı.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

İlyas KAYA

Hocam basit ve uygun yolu astronomik zaman saatleri. Takın, ayarlayın direk kullanın.
http://www.kartalotomasyon.com.tr/MCB-50-Astronomik-Zaman-Rolesi,PR-60420.html

Namaz vakitlerine eşitlemek demek web server'a bağlanmak demektir. Bir tane aydınlatma için çok gereksiz ve pahalı olur.
Yukarıdaki saati alın çıkışını direk lambaya bağlayın kullanın.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

Benzer amaçlı bir çok devre yaptım. Ama hiç birinde namaz saatlerini esas almadım. Basit bir LDR bir ayarlı pot ve ADC girişi işimi görüyor. Hemde istediğim karanlık aydınlık seviyesine de ayarlayabiliyorum. Elbette yanan ışık LDR nize direk vuruyor ise sorun yaratabilir ama onuda aşmanın yolları var. Birincisi ışık yanmış ise tekrar gündüz olamdan söndürme demeniz. Gündüz demek ise ADC girişinde okunan voltajın gündüz ile gece arasındaki büyük ADC farkını kullanarak bu işi yapmanız anlamına geliyor. Zira gece yanan ışığın LDR üzerinde oluşturduğu etki hiç bir aman gün ışığının etikisine eşdeğer değildir.

İkincisi ise diyelimki LDR gece olduğunu anladı . Hemen ışıkları yakacaktır. Ama ışık yanınca gündüz oldu sanıp işikları söndürecektir. İşte bu noktada gündüz olunca ışıkları söndür mantığının tam gündüz olması durumunda söndür şeklinde uygulanması gerekir. Söndürünce hemen gece olduğunu anlayacak ve ortaya  flash yapan bir ışık çıkacaktır. Bunu önlemenin tek yolu gerçek gündüz ışığındaki adc verisini yakalamadan gündüz kabul etme demekten geçiyor.

Biraz üzerinde çalışınca insan bir ortak nokta buluyor. Çok zor değil.
Tabiiki LDR yi tedbir olarak direk yanan ışığa baktırmamak da yardımcı bir çözüm olarak önerilebilir.

Ete

Bahri Bilir

Hocam LDR yi belki aracın farklı bölümlerine yerleştirilerek ve söylediğiniz gibi hassas ayarlar yaparak belki sadece gün ışığına duyarlı hale getirebiliriz.Ama bu her zaman için tam stabil sağlanabildiği anlamına gelmez.Örneğin aracın altına yerleştirdiğimizi düşünelim sözde gün ışığı hariç ışık görmeyecek en olası yerlerden biryer ama bazı yol kenarlarında döşenen ışıklardan etkilenebileceği gibi havanın kapalı olduğu zamanlarda da akşam olarak algılayabilir.
Yani demek istediğim kesin emin olabileceğimiz bir yöntem izlemeliyim.Ben kesin sonuç verecek projelerden tam verim almakta zorlanıyorum(doğa şartları,olası problemler,hesaplanmayan aksilikler...).Birde işi ihtimale bırakırsak iki ay sonra söküp bir kenara atmam gerekebilir.Ben çocukluğumdan beri sondajcılık gibi otomasyon şartlarının (mili çamur,su,-30 dereceye kadar soğuk,sıcak,yüksek darbeler,sarsıntı,yüksek akımlar ...) en zor olduğunu düşündüğüm bir sektörde sürekli projeler deniyorum.Ve yaşadığım problemler artık yeni projelerimi engelleyecek seviyelere gelmek üzere.Bu yüzden daha stabil sonuç verebilecek çözümlere  vakit ayırmalıyım.

Güneşim doğuş ve batış sürelerinin yıl içindeki saatlerinin hesaplanmasının çok zor olmayan bir iş olduğunu düşünüyorum.Daha önce hiç bir projemde bu tarz bir hesaplamaya ihtiyaç duymadım. Yukarda da bahsettiğim gibi daha önce bu tarz projelere kafa yormuş arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.

İlyas bey öneriniz için teşşekkür ediyorum.Ama yukarıda da bahsettiğim gibi çok farklı projelerde kullanabileceğim,en stabil veriyi alabileceğim en uygun fiyatlı bir devre peşindeyim.Belki hazır bir entegre veya modül düşünülebilir.Ama kalıplaşmış bir ürün hem projede kontrol imkanını kısıtlayacak hemde maliyeti yüksek tutacaktır.Bu astronomik saatin çalışma prensibi çözüp en uygun yöntemle devre tasarlamak bu gün 3-5 günümü alacak belki ama bu gelecekte elimde bir imkan olarak her zaman hazır kıta bekleyecek :)

ete

İşin çözümünü merakla bekliyoruz.

Ete

muyat

LDR ile daha önce çalışmalar yaptım...Potla ayar yapıyordum
Ve Ete hoca'nın dedigi gibi program yazmıştım..Böylece devre aktif oldugu anda sokak aydınlatmalarından bile etkilenmiyordu...
Çünkü gündüz okunan adc degeri ile gece sokak aydınlatması altında okunan adc degeri aynı değildi.

Bahri Bilir

Pic projede ezan vakitleri için bu konu tartışılmış ve gayet mantıklı bir yol bulunmuş.
Alıntı :OG:
"
Evet aslında bu fena bir çözüm değil gibi. Bir günün vakitlerini depolamak çok kaba bir yapı ile sıkıştırma uygulanmasa 10 byte yer tutar.

Yani her vakte 2 byte gider. Saat bilgisi 1 byte, dakika 1 byte.

365 gün için 3650 byte ki bir eeprom için önemli değer sayılmaz.

Referans aldığınız noktaya göre diğer koordinatları hesaplamak değil de şehir bilgileri girmek de olsun ki 1000 byte. Yeryüzünde kullanılabilir 1000 şehir var kabul ettik. Bu da birşey değil.

İlçeler için de - veya + sapma ayarı verilir. Olay çözülür.

"

Bunu sadece bir veriye göre hesaplarsak veriler çok çok küçülür.Ve bu nokta pic programlanırken belirlenir.Örneğin Ankarada kullanılacaksa ankara verileri hesaplanıp girilir ve pic çok az bir veriyle o nokta için hesaplama yapabilir.Uygun bir zamanda kodlara dökmeyi düşündüğüm bir konu.

Ama bunun çok daha professiyonelleri camilerde var.Acaba onlarda nasıl bir yol izlenmiş?

gogoce

Alıntı yapılan: BİLİRSHOP - 14 Aralık 2015, 23:42:17
Pic projede ezan vakitleri için bu konu tartışılmış ve gayet mantıklı bir yol bulunmuş.
Alıntı :OG:
"
Evet aslında bu fena bir çözüm değil gibi. Bir günün vakitlerini depolamak çok kaba bir yapı ile sıkıştırma uygulanmasa 10 byte yer tutar.

Yani her vakte 2 byte gider. Saat bilgisi 1 byte, dakika 1 byte.

365 gün için 3650 byte ki bir eeprom için önemli değer sayılmaz.

Referans aldığınız noktaya göre diğer koordinatları hesaplamak değil de şehir bilgileri girmek de olsun ki 1000 byte. Yeryüzünde kullanılabilir 1000 şehir var kabul ettik. Bu da birşey değil.

İlçeler için de - veya + sapma ayarı verilir. Olay çözülür.

"

Bunu sadece bir veriye göre hesaplarsak veriler çok çok küçülür.Ve bu nokta pic programlanırken belirlenir.Örneğin Ankarada kullanılacaksa ankara verileri hesaplanıp girilir ve pic çok az bir veriyle o nokta için hesaplama yapabilir.Uygun bir zamanda kodlara dökmeyi düşündüğüm bir konu.

Ama bunun çok daha professiyonelleri camilerde var.Acaba onlarda nasıl bir yol izlenmiş?

Bildiğim kadarıyla camilerde DTMF ile merkezi yayın devreye verilip devreden çıkarılıyor .İlçe müftülüklerinden yayın yapılıyor
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar