DOKUNMATİK ALGILAMA ENTEGRELERİ

Başlatan ~ENES~, 27 Aralık 2015, 13:39:42

~ENES~

arkadaşlar elinde ttp229 veya ttp 223 entegresi olan varmı dokunmatik projelerde kullanmak için lazım oldu veya piyasada bulabileceğim başka bir entegre tavsiyeniz var mıdır dokunma kapasitif olacak..
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

Dtmf

Iyi gunler degerli arkadaslar TTP229  ile ugrasan oldumu i2c ile haberlestirmeyi denedim ama bit turlu olmadi adres bilgisini bulamadim.bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirmi

İlyas KAYA

Direk pic kullanin. Mtouch özelliği yeni nesil piclerin çoğunda var. Hem yazılım hem donanım olarak daha esnek olur. 12f1822 de 4 adet capsens portu var. 7 tl gibi bir fiyata. Daha fazla port lazım ise 16f1823 yada 16f1824 e geçiş yapabilirsiniz.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Dtmf

Ilyas hocam ilginiz icin tesekkurler suan 877 var

onurinci


Dtmf

Ttp 229 datashette cihaz kodu ve adresi bulamadim.onurinci verdigin linki inceledim ttp229 ile ilgili bulamadim


Dtmf

Onurinci ttp229 modulu inceledim i2c icin cihaz adresi filan bulamadim ne garip bir sey bu.SHIN  komutu ile denedim ama oda pek ise yaradi sayilmaz sayin ete hocam bu modulle calismisliginiz varmi yardimci olurmusunuz.


ete

Bu modül ile çalışmışlığım yok maalesef. Böyle şeylere ihtiyacım olduğunda almadan önce inceleme yaparım.
Burada konu açıldığı için önce data sheet'ine bir bakayım dedim. Data sheet bu aletin ne I2C ile haberleştiğini söylüyor nede SPI ile. Sadece seri haberleşme diye geçiştirmiş. İşte en kızdığım işlerin başında bu tanımlama geliyor. İnsanlar düşünmüyor binlerce amatör bu aletleri kullanmaya çalışıyor. Onların kolaylıkla karar verebilmeleri için data sheetlerin açıklayıcı olması gerekiyor. Ama burada öyle bir şey yok. O zaman internete şöyle bir bakayım demiş.
Bir çok alakalı konu başlığı buldum. Kimisi I2C ye uygun demiş kimisi kesinlikle uygun değil demiş.
Tekrar data sheet'i inceledim ve bu aletin I2C ile çalışmaya uygun olmadığına karar verdim. Ne bir cihaz kodu ne bir açıklama hiç bir şey yok. O zaman her şey SPI tarafına dönüyor bana kalırsa.

Olaya SPI açısından bakarsak Data shet de SDO ve CLK pinleri için (2-wires serial interface can select active high or low by option) şeklinde bir açıklama vermiş. Yani bu pinlerin her iki biçimde de kullanılabileceğini belirtmişler.
Peki nasıl olacak ? Nasıl olacak diye bakarken bu seferde çıkış modunun da değişebildiğini farkettim. 16 Tuş çıkış modu ve 8 tuş çıkış modu diye seçenekleri var. Bu noktada kafam yenidenkarıştı çünki hem 8 tuş direk çıkış modu hemde seri çıkış modu d,ye mod ayırımları da varmış.
8 pin direk modunda yine 2 çıkış şekli varmış  Open Drain (OD modu) ve vs vs..... bir sürü şey izah etmiş. Direk 8 tuş çıkış modu ile ilgilenmediğim için bakmadım ve sonuçta Serial sistem için (3-4 diye başlık vermiş) ve bu modda da hem SDO hemde SCL pinlerinin aktif LOW ve Aktif HIGH olarak kullanılabileceğine işaret etmiş. Kafa karışıklığı yaratan bir sürü kombinasyon. Her neyse bu işin ayarlamasını SAHL pini yapıyor ve default ayar ise Aktif LOW imiş. Bu durumda SAHL pinine bir şey bağlamak gerekimiyor (öyle anladım.). VSS ye direnç ile bağlarsanız Aktif HIGH çalışıyormuş sistem. Buada emin olamadım. Zira bir sonraki sayfada başka şeyler söylemiş. Sonuçta  BU aleti ya 3-4-1 modunda yani 16 tuş aktif_High modunda (tuşa basılınca çıkışı high olacak) TP1=0, TP2=0 şeklinde ayarlanmalı. Yada 3-4-2 modunda 16 Tuş Aktif Low modunda /Tuşa basınca çıkışı LOW olacak) şekilde ve TP1=1, TP2=0 olarak ayarlanmalı.

Bütün bunları dikkate alınca bu alet bir amatörün çalışabileceği kadar basit bir alet değil maalesef. Bir sürü ayarı kullanıcıya bırakmış. DOğru dürüst modlarına göre bir şema vermemiş. Yada vermiş ama anlaşılır değiller.
Her neyse yukarıda dediği modlarda çalıştırıp komut olarak da
SHIFTIN  SDO,SCL,1,[TUS.Byte0,TUS.Byte1]
şeklinde okumaya çalışın. 16 tuşun hangisinin basılı olduğu size 16 bitlik TUS değişkeni tarafından bildirilmiş olacaktır.
Yada TUS değişkeninin bitlerine bakarak hangi tusların basılı olduklarını anlayacaksınız.
Aktif HIGH kullandığınız zaman hiç bir tus basılı değil ise TUS=0 almanız gerekir. Basılan tuşun biti 1 olacağı için gelen bilgiye göre ayıklama yapmanız gerekecek.
Aktif LOW da ise hiç tuş basılmadığı zaman TUS=65535 okunması gerekir. Basılan tus biti sıfır olacağı için hangi bitlerin sıfır olduğuna bakmak gerekecek (sanırım)
Dediğim gibi çok net ve anlaşılır bir data sheet değil biraz deneme yanılma ile çözülecek bir mesele gibi  gözüküyor.

Ete

Powered by EzPortal