0-5 arası voltaj sabitleme

Başlatan scorpions_64, 09 Ocak 2016, 22:08:17

scorpions_64

Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar.  :)
Bir projeye ihtiyacım var. 0-5 volt arası çıkaran potansiyometreli bir devre var, ben buna extra devre eklemem lazım yani potansiyometrenin konumu nerde ise (mesela 3 volt) bir tuşla bu gerilimi sabitlemek istiyorum. lakin sabitlediğim değer potansimetreyi kasarsam o anki kitlediğim değerde aşağı düşecek ama potansimetreyi sonuna kadar açsam bile o anki kitlediğim voltajdan yukarı çıkmayacak.

konu hakkında başta ete hocamın ve tecrübesi olan arkadaşlarıma ihtiyacım var. şimdiden teşekkür ederim. 

Elzemefe

Hoşgeldin ama açıkcası  iyi  gelmedin
niye  dediğini  duyar gibiyim
bu  forma baktığında  az  çok anlamış  olman lazımdı
Sen biraz  ortaya  bişey  koyki  bizde sana yardımcı 
olalım. Ama sen piş ağzıma düş  istiyorsun ..  yanılıyormuyum ?!!

scorpions_64

Alıntı yapılan: Elzemefe - 09 Ocak 2016, 23:31:12
Hoşgeldin ama açıkcası  iyi  gelmedin
niye  dediğini  duyar gibiyim
bu  forma baktığında  az  çok anlamış  olman lazımdı
Sen biraz  ortaya  bişey  koyki  bizde sana yardımcı 
olalım. Ama sen piş ağzıma düş  istiyorsun ..  yanılıyormuyum ?!!

neden böyle söylediğini anlam veremedim açıkcası. ufakta olsun birşeyler bilip yapsaydım hiç şüphen olmasın burada paylaşır takıldığım yeri yada tamamladığım projeyi paylaşırdım. pice yeni başladım sayılır ve herkes gibi ilk olarak led yak kapa komutlarını da yavaş yavaş kavramaya çalışıyorum. bu projede bir ödev sayılır, kime sorsam internetten araştır forumlara bak, etepic sitesindeki arkadaşlar yardımcı olacaktır dendi ama yanılmışım demek ki. Ne ise beş parmağın beşi de bir değil deyip yine de etepic vb. forumlarda yardım alacağımı inanıyor gibiyim... teşekkürler.

F®T

#3
Mevzuyu tam anlamadım.
0-5 volt arası ayarlı bir kaynağın var sanırım.
Bu kaynağı 0-5 volt arası ayarlayabiliyorsun.
Sen diyorsunki bu kaynak ile voltajı 3 volt yapçam ve bir tuşa bascam pic bu 3 voltu hafızaya alıcak ve çıkışını 0-3 volt arası ayarlıyabilecek.
Taki pot ile referansı değiştirip tekrar tuşa basıp kaydedene kadar.
O zaman adc girişli bir işlemci alıcaksın.Ayarlı kaynaktan gelen voltajı 0-5 volt arası olarak programda kalibre edicen.
Bu işlemcinin bir girişine tuş bağlıcaksın.Kaynaktaki potu 3 volt yapınca bu tuşa basıcan ve o değer adc den okunacak kayıt edilecek.
Programdada o kayıt edilen değerin üzerinde adc değeri okunursa o değer 3 volttur diyeceksin.Altında okunursa zaten kendi değeri olarak okunacak.
Bu okunan adc değerinide pwm çıkışı üzerinden duty değeri ile eşleştirip çıkışa aktaracaksın.Çıkıştada pwm li voltajı  rc filtre ile voltajı stabil hale getireceksin.
Benim anladığım bu.DAC çıkışlı bir pic kullanırsan pwm ve çıkış filtremesi yapmana gerek kalmadanda voltajı alabilirsin.

Bu işlemciyi inceleyebilirsin.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/40001819A.pdf
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Bahri Bilir

Eğer sonuçta elde edilecek voltajdan akım çekilmeyecek amaç sadece voltaj değerini yakalamaksa picin çıkışlarına 5-10 adet farklı direnç bağlayarak bir formulle bu dirençlerden 0-5 volt istediğin voltaj değerini yaklayabilirsin.(Çok hassas olmasada)

Güç kaynağından aldığın enerjiyi direk pice girip adc ile ölçeceksin ve bu değeri picin diğer ayaklarına bağlı dirençlerle sabitleyeceksin.Picin diğer bir pininde bulunan butona bastığında pic enerji kaynağının voltaj değişkenini başka bir değişkene atacak ve artık bu değeri çıkışlardan verecek.

Tek sıkıntı voltaj değerini pinlere bağlanan dirençlerle yakalamak.

Ama bunun yerine adc işleminin tersi uygulanarak kod ile istenilen pinden 0-5 volt arası bir çıkış almak mümkünse işin çok daha kolaylaşır.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

FT mesajına bakmadan yanıt yazmıştım kusura bakma.

Alıntı yapılan: BİLİRSHOP - 10 Ocak 2016, 09:08:57
Ama bunun yerine adc işleminin tersi uygulanarak kod ile istenilen pinden 0-5 volt arası bir çıkış almak mümkünse işin çok daha kolaylaşır.

Bu problemin çözümünü de FT vermiş ( pwm li voltajı  rc filtre ile voltajı stabil hale getireceksin. )


"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

ete

Bilmece gibi bir soru yada istek. Bir yandan bir pot'um var bunu 0-5V arası ayarlayabiliyorum diyorsun. Bir yandan da öyle bir devre yapayımki potun herhangi bir konumunda mesela 3V çıkışı var iken (Potun orta ucundan 3V çıkıyor iken) bir tuşa basayım bu voltaj sabitlensin ve ben potun konumunu değiştirsemde potun çıkışı hep aynı kalsın diyorsun. Bu elektronik kurallarına ters gelen bir istek bence. Yada en azından basit elektronik devrelerle yapılması mümkün olmayan bir iş. Doğru anladım ise tabiiki.
Ancak biraz düşününce bazı çözümler olabilirde diyorum. Mesela POT un bir ucundan verilecek olan +5V tu direk 5V ta bağlamak yerine orayı pic in PWM çıkışına bağlasak ve oraya bir RC filtre uygulayıp o sinyali 0-5V aralığında bir DC ye çevirsek. Pot'a verilecek ayarlı bir gerilim kaynağımız olur. Başlangıçta oraya %100 duty uygulayarak 5V verdiğimizi varsayarsak pot çıkışınıda bir ADC girişine verip çıkıştan kaç volt aldığımızı ölçersek işimiz biraz kolaylaşmış olur. Şimdi örneğimize geri dönersek potun çıkışından ADC girişine bağladığımız ölçüm noktasından 3V ölçtüğümüz anda kilitleme butonuna bastığımızı farzedelim.
İşte burada bizim kilit voltajımız 3V olacaktır. Daha sonra program normal akışında çalışırken pot değerini değiştirdiğimizi varsayalım. Diyelimki Pot'u çevirdik ve çıkışında 4V belirdi. Bu durumda kilitleme yapılmış ise ki 3V da bunu yaptık, işlemci hemen PWM duty değerini değiştirerek pot orta ucundan 3V alıncaya kadar PWM ayarı ile oynayacaktır. 3V yakalanınca yeniden normal çalışma moduna geçilecektir.
Buraya kadar her şey güzel ve istenen ile paralel bir uygulama yakalanmış gibi gözüküyor. Ancak pot ile oynadıktan sonra değer yükselmesi yerine değer düşmesi sağlanırsa ne olacak? işte asıl sorun burada. Zira ben potun bir ucundan 5V vermiş ise değer düşünce bu değeri artırmam gerekir. Halbuki benim limitim zaten 5V ve daha fazla artıramam.  İşte bu noktada PWM sinyalinden 0-10V gibi bir voltaj elde edip başlangıçta pota 5V uygulamak ve sonradan gerekirse voltajı artırmak yada azaltmak yoluna gidilmesi gerekir.

Bu şekilde bir sistemle istenilen şey gerçekleşebilir diye düşünüyorum. Ama zor bir proje olduğu kesin.

Ete   

scorpions_64

yanıt veren her arkadaşa ayrı ayrı teşekkür ederim. sanırım benim düşüncem ve sizlerin fikirleriyle hemen hemen hemfikir olduk sayırılır. sayeniz de yazılımda mantığını biraz olsun anlamış gibiyim. daha önce pwm konusunu araştırmıştım hep, şimdi daha iyi farkedebiliyorum. şimdilik "bilirshop" arkaşaşımında dediği gibi direnç ile sabitleyeceğım. ete hocamında dediği gibi daha sonralardan projesinide uygulamaya çalışacağım :) .

İlyas KAYA

Peki şöyle yapsak ;

- ADC ile potu okuyalım. Diyelim 2volt
- PWM çıkışı 0 olsun.
- Set tuşuna basalım.
- ADC değerini (2volt) PWM e aktaralım. Artık PWM set değerimiz ADC den okuduğumuz değer oldu.

Pot 'u değiştirsek bile pwm çıkışı değişmeyecektir.Taki set tuşuna basana kadar.

Yanlış mı anladım ?
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

nurim

@İlyas KAYA
-"Pot 'u değiştirsek bile pwm çıkışı değişmeyecektir.Taki set tuşuna basana kadar.
Yanlış mı anladım ?"
Yanlış demeyelim de, gözden kaçan bir detay var diyelim....
scorpions_64 demişki...
-"...lakin sabitlediğim değer potansimetreyi kasarsam o anki kitlediğim değerde aşağı düşecek ama potansimetreyi sonuna kadar açsam bile o anki kitlediğim voltajdan yukarı çıkmayacak. "

Pot 'u değiştirsek bile pwm çıkışı değişmeyecekse, kilitlenen değerden aşağı olanları nasıl elde edeceğiz?
Burada iki talep var. Üst değişmeyecek, alt değerler değişecek.
Kolay Gelsin
nurim

scorpions_64

Birde arkadaşlardam gelen fikirlere göre şöyle düşündüm, pwm gibi komutlarla uğraşmayıp, pice girişe bir buton ve çıkış pinlerini 5 adet ayarlasam, yani case komutu ile butona bastığımda b portunuda çıkış ayarlayıp atıyorum butona basılı ise portb.1=1.... bu çıkışlarıda zener yada direnç ile  sabit bir voltaj versem ama o anki voltaj kitlenecek işte potansimetreyi aşağı çeksem bile aynı voltaj çıkışa verecek. 

Powered by EzPortal