220V Ampül Problemi

Başlatan yilmaz-imr, 25 Ocak 2016, 23:38:09

yilmaz-imr

Fişli kullandığım ampüllerde fişi takarken ark sonucu sanırım ampül patlıyor. 2 günde 3 ampül patlayınca canımı sıktı.

Sıcaklık kontrol devresi röle yardımı ile ampülü neredeyse 1dk da bir, 2 aydır açıp kapatıyor bir problem çıkmıyor.

Nasıl bir önlem alabilirim ?

Maxim


İlyas KAYA

Snubber devresi deneyin. Arkı önleyecektir.
47ohm direnci 330nf/400v kondansatöre seri bağlayın ve bunu da ampule paralel bağlayın.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

onurinci

#3
Light Saver

mg1980

Hocam sormak ayıp olmasın da bu nedir ?

onurinci

soru bana ise 0 geçiş noktasını yakalayarak Ampul'u en emniyetli bir şekilde yakabilmek için tasarlanmış,genellikle yüksek binaları hava araçları görebilsin diye çakar lambalar konur,çakma olayı lambayı yıpratır,bunu değiştirmekte ayrıca bir efor ister,çatılara çık pis işler,maksat lambanın ömrünü uzatmak,yıllar evvel Londra'ya eğitim için gitmiştim ,anahtarı açtığım an lamba patladı ,otel görevlisine durumu bildirdim hemen geldi ampul'u değiştirdi ,ertesi gün yine aynı olay oldu,yine aradım bu sefer başka bir teknisyen geldi,Ampul artı anahtarı değiştirdi,meraktan sordum yanıt kısa idi,ikisinden biri komünisttir dedi,e ne olacak yine patlarmı dedim ,asla dedi,niye bu kadar net konuştuğunu sorduğumda ise,yanıtı PTC yada NTC 'li anahtar taktım,voltaj yavaşça yükselecek dedi,ülkemize geri döndüğümde hemen bu anahtarı aradım sanayı tipi dev şeyler gösterdiler,ev tipi kullanıcıya ait ürün bulamadılar... :D

ete

Lamba rezistansı özel bir rezistans. Her ne kadar havasız ortamda çalışmış olsada birden anahtarı açmanız sonucu rezistans anında akkor hale gelir ve gerek metalin boyunun uzaması ve gerekse başka sebeplerden sonucu gerilmeler meyadan gelir ve çoğu zaman rezistans kopar. Bir bakıma lambaya gerilim verdiğiniz anda Sinüs voltajı tepe noktasında ise bu sıklıkla lamba bozar. Zaten bu tür lambalar yalnızca aç-kapalar sonucu bozulur. Lambayı hafif gerilim altında tutarsanız kesinlikle bozulmaz çok uzun yıllar çalışabilir.

Bu soruna çözüm olarak verilen devre gibi sıfır noktasının hemen üzerinde transistörün tetiklenmeye başlayarak rezistansa voltajın yavaş yavaş (her ne kadar yavaş da desek hepsi 10ms lik süre içinde gerçekleşiyor) voltajı vererek rezistansın yavaş ısınmasını ve sonra akkor hale gelmesini sağlar. Böylece lamba rezistans ömrünü uzatmış olursunuz.
Bu açıkladıklarım tamamen eski tip flamanlı ampuller için geçerlidir.

Ete

Evren Kılıç


Powered by EzPortal