avatar_Bahri Bilir

Çizgi İzleyen Robotta Endüstriyel Yöntemler

Başlatan Bahri Bilir, 07 Şubat 2016, 17:01:48

Bahri Bilir

Hobi olarak yapılan renk sensör sayesinde yönünü bulan çizgi izleyen robotları sahada daha farklı ve verimli yöntemlerle uygulamayı planlıyorum.

Amaç herhangi bir aracı insansız olarak belirlenen güzergahta git gel yapmasını sağlamak.

Arada kafa yorduğum ama net, denemeye değer bir sonuca ulaşamadığım bir konu.
Mesela bir traktöre uygulanacak ve traktörün sistemi barındıran bahçeleri insansız işlemesine imkan sağlayacak.Ki bu ne kadar uzak görülse de bence önündeki kayda değer tek engel güzergahın uygun fiyatlı bir sistemle hassas bir şekilde çizilebilmesi.

Sistemin uzun ömürlü ve stabil olması için toprak altında olması şart.

Mantıklı bulduğum ama sistem prensibine ve şartlarına tam hakim olamadığım için sonuca ulaşamadığım bir yöntem;
1-2 mm lik bir kabloyu 1 m aşağı gömüp kabloya yüksek akımlı bir frekans verilecek. Bu frekansı tesla bobinine benzer bir şekilde yakalanıp frekans gücüne göre hassasiyet belirlenecek.
Sağa sola ve ortaya yerleştirilen 3 adet alıcı bobin sayesinde de güzergah belirlenmiş olacak.

Konu hakkındaki fikirlerinizi ve tecrübelerinizi bekliyor şimdiden teşekkür ediyorum.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

karacan451

Gps ve pusula sistemi kullansan daha iyi olur bence.

Bahri Bilir

Alıntı yapılan: karacan451 - 07 Şubat 2016, 18:21:20
Gps ve pusula sistemi kullansan daha iyi olur bence.

Bu işi professiyonel şekilde yapan firmalar bile şu an net bir sonuç alabilmiş değiller.

Yani şu an hiç bir gps cihazı veya telefon eş zamanlı cm lik veri veremeyecektir. Bunu en son model telefonların gps inden takip edebiliriz.

Ki bahsettiğimiz sistem cm hassasiyetinde olmalı ve hata ihtimali %0.1 i geçmemeli.Sonuçta doğurabileceği problemler kabul edilebilir olmayacaktır.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

otansev

Merhaba
değerli arkadaşım toprak altına kablo çekmeyi bence unut hem zahmetli hemde maliyetli bir iş.Şu an çalışan biçer döğer sistemlerinde GPS sistemleri kullanılıyor çok da hassas ölçüm yapıyorlar ama bunları sakın cep telefonu yada elindeki navigasyon cihazları ile karşılaştırma çok daha profesyonel sistemler.Bunların yerine sana daha önce bir projede kullandığım sistemi önereyim bir düşün.Portatif pozisyon vericiler kullansan nasıl olur acaba ? şöyleki çok basitçe tarlanın köşelerine birer çubuk yada sırık saplıyorsun üstünede mini vericiler var senin robotuna/traktörüne dönmesi/gitmesi gereken yerleri bildiriyor yada bir pozisyon bilgisi yayıyor sen yazılımında bu bilgileri işliyorsun.İşin bitincede sırıkları alıp diğer tarlaya gidiyorsun.
Beyin fırtınası olsun diye yazdım.Fikrin güzel ancak uzun bir geliştirme dönemi gerektiriyor hop diye yapılacak bir şey değil.
Başarılar dilerim
TA1MK

Bahri Bilir

Cevabınız için teşekkürler.
GPS in daha önce buna benzer projeler için kullanıldığını bilmiyordum.İlk defa sizden duydum.Eğer GPS ile konum dediğiniz kadar hassas algılanabiliyorsa 2. bir sistem arayışına girmek çokta mantıklı olmayacağını düşünüyorum.Sonuçta kontrol edilen motorlu bir araç.Oluşacak can ve mal kaybı ihtimali bile kabul edilemez.

Daha önce böyle bir sistem görmediğim için şu an piyasada hazır bir sistemin olmadığını düşünüyordum.Ki bunun önündeki en büyük engelin de GPS nin hassas olmamasından kaynaklandığını düşünüyordum.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

otansev googlede araştırmama rağmen Türkçe kaynaklarda bu teknolojiyle ilgili hiçbir sonuca ulaşamadım.Sadece prototip aşamasındaki
http://arastirma.okan.edu.tr/sayfa/gps-ile-otonom-arac-kontrolu
bu çalışmaya ulaşabildim.

Rica etsem bahsettiğiniz teknoloji ile ilgili link paylaşımında bulunur musunuz.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Powered by EzPortal