S

PIC öğrenmek istiyorum

Başlatan stilock, 08 Şubat 2012, 09:11:26

stilock

Merhaba,Üstadlar

Adana da ikamet ediyorum ismim Cihan 39 yaşındayım.Siteyi tesadüfen buldum, sayın ETE'nin ders notlarını daha önce bilgisayarıma indirmiştim ama en ufak bilgim olmadığı için öylece kaldı. Kendimi bildim bileli elektronik'e karşı   ilgi duyuyorum ancak Adana da pic dersi alacağım kişi veya kurum bulamadım bana yardımcı olurmusunuz :)
Pic öğrenmek istiyorum ancak en ufak bilgiye sahip değilim,sadece excel'de bulunan Visual Basic ile biraz ilgiliyim.
Saygılar

ete

Pic öğrenmek için biraz elektronik alt yapın olması gerekir. Elektronik bilgin az ise önce onu geliştirmeni tavsiye ederim.
Yoksa pic öğrenmek o kadarda zor bir şey değil. Alt yapın varsa kendi kendine dersleri takip ederek öğrenmek mümkün ancak yok ise kurs alsanda öğrenemezsin.Hep bir şeyler eksik kalır.

Nedir elektronik alt yapısı dersen. Basitçe ohm kanunu ve onun yan ünitelerini oluşturan akım volt direnç gibi kavramları uygulamalı olarak öğrenmen ve daha sonra basitçe elektronik devre elemanları konusunda bilgi sahibi olman gerekir.
Bunlar direnç - kondansatör (kapasitör) - anahtar - pil veya Voltaj kaynakları - Akım ve Akım gücü - Transistör - Diyor - Mikro işlemci - Kristal - led - akım sınırlama voltaj sınırlama güç kaynağı ve benzeri konuları gerekirse internette araştırarak öğrenmen gerekir.

Bunları biliyorum zaten diyor ise o zaman benim dersleri baştan başlayarak bir çok defa oku. Önce oku hiç bir şey yapma. Sonra artık okudukların sana aşina gelmeye başlayınca efak ufak denemeler yapmaya başlayabilirsin.
Orada verilen örnek devreleri veya programları bakmadan yeniden yazmaya çalış. Sonra denemeler yapmaya başla ve yazdıklarının uygulamalarını gör. Bu sana zevk verecektir. Sonrada kim tutar seni yürü git gidebildiğin kadar.

Bu arada yardıma ihtiyacın olur ise burada yardım iste. Ama hiç bir zaman bana şunu anlatın deme şu nasıl oluyor diye bir konuyu sorabilirsin ama genel anlamda bir şey sorma cevap alamazsın. Yada şurada şu kısmı anlamadım diyebilrsin.

Artık gerisi senin yeteneğine kalmış. Başarılar dilerim.
Ete

pwm.c

ek olarak, her şeyden önce en önemlisi dijital elektronik öğrenmelisin. PIC in en temeli buna dayalı. kapılar, flip floplar, sayıcılar, bit çoklayıcılar, registerler, ... vb.
daha sonra ikili sayı sistemindeki mantıksal işlemleri öğren. bit toplama,bit kaydırma, yer değiştirme, karşılaştırma, ...vb.
bunları kavradıktan sonra dönüştürücüleri ve kontrol yöntemlerini öğren. analog dijital dönüşüm, dijital analog dönüşüm, darbe genişlik ayarlama, frekans voltaj dönüşümü, voltaj karşılaştırma, ...vb.
ve sonra sürücüleri öğren. mosfet sürücüsü, motor sürücüsü, triyak sürücüsü, röle sürücüsü, ..vb.

gördüğün gibi PIC e sadece yazılım atmayla iş her zaman bitmez. çok iyi donanım bilgisinede sahip olmalısın. malzemeleri iyi tanımadan da asla donanım oluşturamassın. bunların kurallarını kavradığında iş tamamdır. artık picle herşeyini yapabilirsin. zaten mikrokontrol bilgisi olmadanda elektronik bilmenin fazla bir önemi olmuyor. teknolojiyi çok geriden takip eden biri gibi olursun. her ikisini dengeli biçimde götürmen gerekiyor.

malzemeler hakkında en detaylı bilgiyi datashet okuyarak öğrenirsin. PIC donanımı hakkında detaylı bilgiye ihtiyacın olduğunda datashet en önemli kaynaktır. bu kılavuzu iyi okumayı öğrendiğinde hiç zorlanmadan  malzemeleri çalıştırabilirsin.

son olarak, yaptığın çalışmaları test etmek için proteus programınıda kullanmalısın. her uygulamayı sürekli kurup denemek bazen zor ve yorucu oluyor. proteus bilgisayar üzerinden simülasyon yaptığı için hata tesbitlerinde çok faydalı bir araçtır ve iyi bir elektronik öğreticidir.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ELZEMEFE

Abi  vazgeçme  sakın . led yakma şu bu derken oluyo yavaş yavaş...

kudretuzuner

Merhaba
Ben de bir amatör olarak sakın vazgeçmeyin derim.Yalnız amatörce yapılan bu işler de biraz para harcamak gerekiyor.
330 ohm 1/4 watt direnç
3mm kırmızı led
9 voltluk pil
7805 entegre
bu malzeme elektroniğe ilk defa başlayacakların demirbaşıdır.
Aşağıdaki linkte görülen test bordlarından birini almanız işinizi kolaylaştıracaktır.Gerisi zaten gelecek siz soracak biz de bildiğimiz kadarı ile cevaplayacağız.
http://www.google.com.tr/#pq=brotobord+g%C3%B6rsel&hl=tr&cp=10&gs_id=d&xhr=t&q=brotobord&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=brotobord+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=f2489455093188e9&biw=1024&bih=547&bs=1

stilock

Çok.Tşk ederim arkadaşlar , üstadlar  yorumlarınızla cesaret verdiniz.

proteus (isis ve ares) indirdim ilk iş olarak sayın ETE'nin  ders notları vardı önceden daha sıkı çalışmaya ve okumaya gayret göstereceğim.
İnternetten hazır devre şablonları indirdim mesela 7segment displayde sırasıyla harf harf " H O P A R L O R " yazıyor. hex dosyasından değişiklik yaparak deneme yanılma yoluyla işin mantığını anlamaya çalışayım diyorum fakat nasıl değiştireceğimi bulamadım.Arkadaşımın dediği gibi en azından 2 led yakıp söndürme işlemi yapacağım bir  kaynak nereden bulabilirim.

tşk. edrim

est32

hex kod makina dilidir,onu asm'ye dönüştürmeden kimse o kodların ne iş yaptığını bilemez.
bir program önce insan diline yakın olan bir dille yazılır(asm,basic,C gibi) sonra bir program ile makina dili olmak üzere derlenir, bu derlemeyi yapan programa derleyici denir ve hex kodu o derleyici üretir.
önce flip flop gibi temel devreleri yapmak, ardından biraz daha karmaşık devrelere geçerek elektronik mantığını ve temelini öğrenmek gerek.Bunlar kavrandıktan sonra pic'e geçilebilir.
Örneğin elektronik bilmeden pic programlandığını var sayalım, transistör polarmasını bilmeyen bir kişi pic ve transistör ile bir motoru,lambayı,cihazı... nasıl çalıştırabilecek?

stilock

Aslında elektronik devre elamanlarına yabancı değilim,hobby devreler üzerinde çok deneyimim oldu :)  pic günümüz elektroniğin vazgeçilmezi olduğu gerçeğini basit bir zamanlayıcı devresine aracımda kullanmak için ihtiyaç duyduğumda bir kez daha anladım.Sorularımla başınızı sıkça ağırtabilirim şimdiden hakkınızı helal ediniz.

ete

7 segment displayde istediğin yada mümkün olan istediğin bir karekter nasıl oluşturulur onu açıklamak isterim.
Bir 7 segment displayi inceler isen a-b-c-d-e-f-g isimleri verilen segment çizgilerinden oluştuğunu görürsün.
a segmenti en üstteki yatay çizgidir. b en solda ve üstte yar alan dikey çizgi ve sırası ile gider. g ise ortada yer alan yatay çizgidir.
Bu segmentlerin 8 bitlik bir değişkenin bitlerine karşılık gelenleri ise sırası ile şöyledir. %0gfedcba. Yani sıfır nolu bit a dır. 1 nolu bit b dir. 2 nolu bit c ve 6 nolu bit g dir. Son bit 6 nolu bit olduğu için 7 nolu bit yerine sıfır koydum.
Şimdi bunu öğrendikten sonra bir H harfi nasıl oluşturulur bakalım istersen.
Dikkat edersen H harfine ait segmentleri yakabilmek için şu segmentleri aktif etmek gerekir. 0-g-f-e-0-c-b-0 bunu 8 bitlik bir değişken şeklinde gösterir ve aktif olanlar için "1" ve olmayan bitler için "0" değerini kullanır isek %01110110 şeklinde bir değer elde ederim. Bunu desimal karşılığı (0+64+32+16+0+4+2+0=118 . Bu bir desimal sayıdır.
Bu sayıyı şayet segmentleri aktif etmek için kullanırsan ekranda H harfini görürsün.

Bir başka örnek daha yapalım istersen;
Ekranda R harfini oluşturalım. Aktif olan segmentler , a-b-c-0-e-f-g bunu değişken tipinde yazar isek %01110111 şeklinde bir sayı elde ederiz. Bu sayı desimal olarak (0+64+32+16+4+2+1=119) sayısıdır ve bunu segmentlere verirsen ekranda R harfini görürsün.

Artık diğer harf veya karekterleri kendinde oluşturabilirsin. Temel prensip şudur. Harfi teşkil eden segmentlerden hangisi aktif ise ona 1 aktif olmayanlara 0 değerini vereceksin. Sıralamayı ise  % 0-g-f-e-d-c-b-a  şeklinde yapacaksın. Sonrada her bir bitin desimal değerini toplayacaksın. Bunlar g=64, f=32, e=16, d=8 , c=4 , b=2 , a=1 şeklindedir.
Hepsi bu kadar.
Ete

stilock


m.balci

Easy PIC v7 adında öğrenme amaçlı üzerinde dokunmatik ve normal ekranı olan kart aldık. Başlangıç için yardımcı olabilirmisiniz. Bir program atıp ekranında birşeyler görsek başlangıc için bizde gerekli hevesi doğuracak

m.balci

bu arada üzerinde 18f45k22 adında pic var

ete

Aldığınız kartı hiç tanımıyorum. Yardımcı olabilmem için o karttan bir tanede benim elimde olması gerekir.
Kart alacaklara. Yerli malı gelişmiş expkits kartlarını tavsiye ederim. Bu kartların örnek basic programlarını ben yazdım. Bir çok örnek var ve fazlası içinde yardımcı olabilirim.
Www.expkits.com.  Adresine bakabilirsiniz.
Ete

m.balci

Merhaba,
Belki kartı sizlere resimlerle biraz tanıyabilirim, ekran resimleri de gonderebilirim, LCD ekranda görüntü elde etmek istiyorum, hazır programla dahi olsa. Hex dosyasını yüklememe rağmen görüntü gelmiyor . Biraz yardımcı olmanız yeterli olacak , daha sonra derslerinizi çalışacağım , ilk anda sıkıntı çekiyorum , askere gitmeden önce pic16f84 kursunu tamamlamıştım , su anki board çok kapsamlı ve üzerinde pic18f45k22 var, ek olarak Dokunmatik ekran vs mevcut. Burada yazı kirliliği olmasın isterseniz pm den devam edebilirim. Yardımınıza ihtiyacım var gercekten

ete

Resimle açıklama ile olmaz . Varsa kartın kullanım talimatı olmalı. Bu talimat olursa kim nereye nasıl bağlı, seçilenler nasıl seçiliyor biliriz ona görede program yazılabilir. Aksi taktirde uzaktan bu iş olmaz. Neden aldığınız yerden yardım almıyorsunuz?
Bir deney kartı üzerinde sabit işlemci olmamalı. Mutlaka başka işlemcilerlede çalışıyordur.
Ete

Powered by EzPortal