Digital Dimmer Devresi Kontrol Amaçlı

Başlatan mkarakurt, 09 Nisan 2016, 20:42:33

mkarakurt

Selamün Aleyküm hocalarım.Öncelikle belirtmek isterimki forumda ve elektronik konusunda yeniyim.Ben pic ile Triak tetiklemeli dimmer devresi yapmaya çalışıyorum.Bu konu hakkında forumda araştırmalarımı yaptım.
Zero Cross devresiyle sıfır geçiş noktalarını rb0 kesmesiyle yakadım(Fzc=100Hz).Pic ile triacı tetiklemek için moc3021'e 10us(50ms)  lik palsler yolladım.Lambaynın full yanmasını istiyorsam bu palsi zc yakalandıktan hemen sonra gönderdim.Dimleme işlemi için moc3021'e gönderilen palsleri zc noktasından uzaklaştırdım veya yakınlaştırdım.
!!!!Hocalarım yukarıda belirttiklerimi forumdan bulduğum dosyalarla yaptım.
Ancak isiste program hata vermekte bu yüzden kontrol etmenizi istemekteyim.Kurduğum devrenin resmi,isis ve CCsC dosyaları ekte mevcuttur

ete

Devrende sorun yok. Tek eksiği Dim ayarını yapacak bir şey eklememişsin. Bu ya bir buton çifti olabilirdi yada bir pot olabilirdi.
Tabiiki dimmeri nasıl kontrol etmek istiyorsan o elemanı ilave etmen gerekir.

Onun dışında isisin verdiği hata triac ve opti triac simulasyonunda biraz zorlanması. Onları kaldır nasıl olsa simulasyonda çokda gerekli değiller. Onun dışında sorun gözükmüyor.
Genelde tam 10ms lik bir gecikme yerine biraz komut gecikmesi olabileceği düşünülerek 9500-9700us lik bir maksimum gecikme daha uygun düşer. Zaten çalıştırınca simulasyonda nereye denk geldiğini görebilirsin.

Ete

F®T

Proteuse analog işlemlerde baya sorun çıkarabiliyor çoğu zaman bu tip sorunlar yüzünden sorunlar yaşadığımız oluyor.En güzeli devreyi hayata geçirip denemeleri yapmak .
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

mkarakurt

Değerli cevaplarınız için teşekkürler.Devrede dim için buton veya pot kontrolü yapmamamın sebebi devrenin teorik olarak çalışıp çalışmadığının kontrolüydü.(Dim kontrolü yazılımsal olduğu için sonraya bıraktım)Sagolun sizde bunu tescillediniz.Şimdi sıra en kısa sürede devreyi pratiğe dökmek.

gokhan1325

Merhabalar,
Ben aynı bu devreyi yaptım ancak dim ayarını ınfrared kontrol yapmak istiyorum. TSOP11236 alıcı kullandım. Verici olarak Tv kumandası  kullanacağım. Tıkandığım nokta şu : infrared ile dim ayarını nasıl yapacağım. yardımcı olabilir misiniz?

ete

İşin en zor kısmı bu zaten. İki sıfır noktası kesme arası 10 ms dir. Bu 10 mslik aralıkta senin IR kodunu alıp çözmen gerekiyor.
Zamanı aşarsan kesme sekteye uğrar lambada titremeler meydana gelir. Aşmayayım dersin ama bazende veri paketini tespit edinceye kadar 10 ms nin çoğunu harcarsın ve kod çözmeye vakit kalmaz.
Bu konu ticari bir konudur ve bilgi kimse tarafından verilmiyor. Zaman zaman denemelerim oldu. Yaptığım sistemler var.
Benim kullandığım yöntem şu;
Öncelikle program kesmeden hemen döndükten sonra IR sinyal aramalı. Aksi halde IR kodu çözrken kesmeye denk gelirsin ve bit ve zaman bazlı çalışan bu sistemlerde kod falan çözemezsin.
Bu nedenle IR sinyal bakmaya gitmeden önce bir bit değişkenini set ederim. Kesme içinde aynı değişkeni reset yaparım (sıfırlarım) Set ettiğim yerde set olduğu müddetçe bekle derim. Kesme oluşur program kesmeye gider ve benim değişken rest olduğu için o engeli aşmış olurum. Hemde program yeni kesmeden geldiği için hemen IR kontrolüne giderim.
TV kumandaları değişik protokollere göre çalışırlar. Kendine bir protokol seçmelisin. En kolaylarından birisi Phillips RC5 protokolüdür. Sony SIRC protokolüde olabilir. Ayrıca bir de NEC protokolü mevcut ki buanların tamamı için sitede örnekler mevcut.

Bu konu ticari bir konu demiştim. Duyduğum kadarı ile değişik dimleme teknikleri kullanıyorlar. Mesele her 10 ms de bir dimleme yapmaktansa dim süresine bağlı olarak bazı kesmeleri pas geçiyorlar. Örnek vereyim. Diyelimki %50 parlaklık istiyoruz. 10 tane kesmenin 5 tanesinide direk lamba sürülüyor 5 tanesinde ise off yapılıyor. Böylece kesme içinde bekleme yapılmıyor ve kolaylıkla kod çözme yapılıyor deniliyor. Bu sistemleri denemedim.

Ete

gokhan1325

#6
Teşekkür ederim.

Powered by EzPortal