Zamanlayıcı Çalışması

Başlatan rayman, 01 Haziran 2016, 23:36:44

ete

JDM programlayıcısı RS232 portunda bulunan +10V ve -10V voltajları kullanarak gerekli programlama voltajını üretirler.
Bu voltajlar çoğu bilgisayarda 10V seviyesinde değilde 7V lar seviyelerine kadar düşmektedir. Programlama voltajı ise 13,3V dur ve switching mantığı ile üretilir. ncak pek çok pc de port voltajının yada akımının yeterli olmaması nedeni ile jdm programlayıcıları aman zaman işlemci programlamada sorun yaşarlar. Bu sorun bazende programda kod koruması açıldığında ortaya çıkar. Genellikle kod koruması açık olan işlemcileri yeniden programlamakta zorlanırlar yada yapamazlar. Çünki bu işlem ekstra akım gerektirir.  Bu nedenle USB den çalışanbir programlayıcı kullanılması en doğrusudur. Oda aynı mantıkla programlama voltajı üretir ama kullandığı voltaj +5V luk USB port voltajıdır ve yeterli akıma sahiptir.

Ete

rayman

https://youtu.be/SDnjVsXaRwY
Ete hocam bir video yaptım. Umarım anlatabilmişimdir.

ete

Anlatamadın. Açıklama yazmanı tercih ederdim. Yazlıktayım ve telefonla internet hizmeti alıyorum videolar yükleyerek limitimi doldurmak istemem. Buna rağmen bir kısmına baktım ama anlamak çok zor. Ne altacaksan yazarak anlatki daha kolay anlayayım. Hatta bir kaç kelime ile anlatsan dahada memnun olurum.

Ete

rayman

Görsel olarak anlatamadığım birşeyi yazarak anlatmak daha zor. Hex06 'da sorun var diyorum . Sorun şu  :  Zaman dilimi girince röle çekmiyor. Manuel Aç/kapa komutunu her iki şekilde aktive ediyorum maalesef yine yok.

ete

Bak şimdi kısa yoldan daha iyi anladım bakacağım programa.
Ete

rayman

Çok şükür...... Sağol Ete Hoca herşey süper aslında sadece o Hex06 da sorun var sanırım.  Ben Yazılımdan anlasam sorunu çözer paylaşırdım ama maaleesef :D

ete

BU program gereğinden fazla komplike bir program.  Her bir girilen program istenilen bir röleyi kontrol etmektedir.
Programın birisi bir röleyi kontrol ederken diğer programda aynı röleyi kontrol edebilmektedir. Bu nedenle programın birisi önce aç sonra kapat demiş ve kapatma saati de gelmiş ise diğer programların da aynı röleyi kontrol edip etmediğine bakılmaktadır. Şayet diğer program o röleyi açık tutuyor ise tabiiki rölede hiç bir harket olmayacaktır. Bu özelliği doğrumu yaptık yanlışmı yaptık pek emin olamadım ama sanırım bu şekilde gereksiz komplike bir program hakine gelmiş oluyor. İnsan ister istemez rölenin kapanmasını beklerken bir de bakıyorsunuz ikinci programda rölei o satte açık tutmak zoruna o halde rölenin kapanmaması gerekiyor. Bu mantıkla bir kez daha incelersen belkide hex06 nında doğru çalıştığını görebilirsin.
Diğer bir konu da bu sistemin pek de manuel kullanıma uygun olmadığıdır. Heleki senin kullandığın şekilde hiç uygun değil. Zira manuel aç yada kapa bir ihtiyaçtan doğar. Manuel plarak açıp sonra aynı röleyi programla kontrol etmek bana mantıksız geliyor.
Program bu aşamada şaşırabilir. Bana kalırsa hiç manuel açma yapmadan direk programla açıp kapatma yapıp yapmadığını kontrol etmende yarar var. Birde her bir programa başka bir rölenin kontrolünü vermeyide unutma.

Ete

rayman

Ete hocam iyi bayramlar :

'' Program bu aşamada şaşırabilir. Bana kalırsa hiç manuel açma yapmadan direk programla açıp kapatma yapıp yapmadığını kontrol etmende yarar var. Birde her bir programa başka bir rölenin kontrolünü vermeyide unutma.''

Buradaki bütün testleri yaptım , sistemi ilk açılışta röle 1 vede program 1 e atıyorum maalesef çalışmıyor. Başka programı yine program 1 e atama yapıyorum yine yok. Hiç bir zaman diliminde çalışmıyor :D Her neyse ben çalışmıyor diyeeğim Ete hocam sen çalışıyor diyeceksin sorun devam edecek :D En iyisi Hex03 te şuan hiç sorun yok gayet güzel. Ben sadece en son yazıılan yazılımın daha güncel özelliği varsa onu kullanmak istemiştim

rayman

Ete hocam yazılıma baktın mı ?

ete

Yazılıma baktım ama bir kusur göremedim. Zaten kusur varsa da görmek kolay değil. İz takibi yapmak lazım ki buda günler sürebilir. Olası yerlere baktım kusur yok gibi gözüküyor.
Boş vakitte daha detaylı bakacağım.

Ete

rayman


ete

Şu anda o programı ancak Simulasyonda deneyebiliyorum. Senin yaptıklarını aynen yapıyorum. Röle çekiyor ve ayarladığım zamanda ise bırakıyor. Linkteki 5. sayfada 2 ayrı dosya vermişim ikiside Haftimer06 diye isimlendirilmiş. Aralarındaki farkı bile bulamıyorum ama sonraki mutlaka en yenisidir onu kullanmak gerekir.
Anlayacağın simulasyonda sistem sorunsuz çalışıyor. Maalesef gerçek devrede deneyemiyorum çünki elimde devre yok.

Ete

rayman

Hım.... Sorun değil sana gönderebilirim Ete hocam devreyi. Arkadaşa yaptım işe yarıyor . Ancak okadar hex. durumu nedir onu anlamadım. Ayrıca bu devrede portlardan boş olan varsa değişik özellikte kullanılabilir.  Değil mi ?

ete

Başlığa bakarsan bu bir proje ve algoritma çalışması. Üstelik komplike bir program. Bütün programlar ilk yazıldığı gibi kalmaz. Mutlaka hataları olur bunlar sürekli değiştirilir. İyi program altı ayda oturur yerine derler. Buda öyle oluyor sürekli olarak düzeltme ihtiyacı doğuyor ne yazıkki. Sonunda mükemmel hale geliyor tabiiki.
Boş pinler elbette başka amaçlar için kullanılabilir. Ama bu tür şeyleri biliyorsan yaparsın. Ben yapmam. Özel isteklere cevap vermiyorum. Bu devrede ticari yönü fazla olan bir devre. Eminim bazıları bunu yapıp satıyordur. Ben yakalayıncaya kadar elbette. Yakalayamazsamda hakkımı öteki dünyada ararım ne yapayım.

Ete

rayman

Ete hocam ben bundan çok ticari birşey düşünmedim ama yapaılırsa ki yaparım ama senide mutlaka düşünürüm.... Ben emeğin karşısındayım her zaman.

Powered by EzPortal