Havya sorununa çözüm aramak

Başlatan abayram, 11 Haziran 2016, 19:57:45

abayram

Merhabalar arkadaşlar,

Kullanmış olduğum piyasa malı Havva'lardan artık gına geldi. İstiyorum ki temiz bir şey alayım ve kullanayım. Araştırmalarım sonucu bir kaç seçenek belirledim. İstiyorum ki siz değerli arkadaşlarımında önerilerini alarak en iyi çözüme ulaşmak.

1- weller whs 40 - http://www.hirdavatmarketim.com/Weller-WHS40-Lehim-Istasyonu-Termostatli-40-W,PR-5745.html

2- xytronic LF389D - http://www.direnc.net/#product&id=12573

3- xytronic LF1600 - http://www.direnc.net/#product&id=23533

Sizlerden ricam değerli tecrübelerinizi paylaşmanız. İleride de aynı probleme çözüm arayacak arkadaşlarımıza da kılavuz olmasını dilerim.

Şimdiden teşekkür ederim.

~ENES~

Değerli kardeşim .. Eğerki profesyonel amaçli kullanmak smd kilif tipindeki elemanlarla calismak istiyorsan sicak hava istasyonlu olan tipler var onlari tavsiye edebilirim .. Ayrica kanaatimce havya alirken hep ince uc almaya dikkat ederim ben .. Bilakis ince uclu havya ile hem smd hem dip kilif lehimlemeleri kolayca yapabilirsin ama kalin uclu havyalarda smd lehimlemek işkence haline gelebiliyor .. Verdigin linkteki havyalardan bir sorun yasamassin ama 300 lira onlara verecegine ayni fiyatlara istasyonlu sicak hava uflemeli guzel bir havya almani oneririm .. Hayirli ramazanlar dilerim
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

abayram

Üstad,

Aslen bilgisayar programcısıyım. Elektronik sadece hobi olarak var. Smd ile muhtemelen çok ilgim olmayacak. Hali hazırda kullandığım havya ile 2 saatlik bir çalışma sonrasında lehim yaptığım devre yollarında aşırı ısı yüzünden sorunlar yaşıyorum. Düzgün bir havya almak istememin nedeni öncelikli olarak bu sorundan kurtulmak.

Weller i özellikle düşünmemin nedeni ince ucu yanı sıra uzun yıllar kullanabileceğim bir cihaz olması.


UGR

Uğraşıp toplarım ayarlarını yaparım diyorsanız şu linke bir bakmanızı tavsiye ederim http://m.banggood.com/Digital-Soldering-Iron-Station-Temperature-Controller-Kits-for-HAKKO-T12-Handle-p-993248.html ayarları kalibrasyonu biraz zahmetli yalnız performansından etkilendim diyebilirim 10-15sn arasında 300C ye çıkabiliyor uyku modu pid vs vs.  19 volt 3 amperlik bir laptop adaptörü projeleriniz icin yeterli gelecektir. Şahsen invertor kaynak makinesinin  lehimlerini sokmekte rahatladım diyebilirim. Uç takımları biraz pahali gelebilir ama stok uç ile birçok islem yapabilirsiniz.

ete

Başka marka havyalara zaten hiç şans tanımamışsın. Bence bu yanlış. Öncelikle ben ne kadar havya ile uğraşacağım demelisin kendine.
Elektronik piyasasında iki türlü insan var. Birisi profesyoneller ki bunlrın elinden havya hiç düşümüyor. Genellikle ya sürekli üretim yaparlar yada tamirat yaparlar. Bir diğeride amatörler. Amatörler zevk ve merak uğruna bu işi yaparlar. Arada sırada kendilerine devreler yaparlar.
Olayın diğer yüzü de bir havyadan ne beklediğimizdir. Bunu anlamak ve belirlemek için havya çalışma prensiplerinede bakmak gerekir. Bir havya 0-400 derece aralığında size ucunda sıcaklık veren ve bu sayede lehimi eriten bir alettir. Gerek lehim pastları gerekse kullanılan diğer temizleyiciler ve hatta lehimin kendisi havya ucunda korozyona sebep olurlar. Bu korozyonun  hızı tamamen havya ucundaki ısı ile doğru orantılıdır. Bunu düşünerek mutlaka ısı ayarlı bir havya kullanılmasını önermek isterim.
Isı öyle ayarlanmalıdırki dokunduğunuz zaman bacaklarıdaki lehimi eritmeli büyük alanlarda zorlanmalıdır. Büyük alan ısının yayılması anlamına geliyor. Zorlandığı yerlerde gerekirse ısı biraz artırılarak işlem tamamlanmalıd sonra eski ısı ayarına geri dönülmelidir. Bu şekilde bir çalışma size havya ve ucunun uzun yıllar hizmet etmesini sağlar.

Hal böyle iken peki 200-400 TL bütçesi olan havya istasyonları almalımıyız? bence kesinlikle hayır. Aynı işi belkide daha iyisini 30 TL ye aldığım ve kendim yaptığım Isı ayar sistemi ile yapmaktayım. Üstelik o kadar memnunum ki başka bir istasyon düşünemiyorum bile. Çünki burada püf noktası ısının ayarlanabilir olmasıdır. Böylece havya ucunu uzun zaman bozulmaz.
Bozulursa da bir adet yedek alırsınız benim gibi eğiştirirsiniz. Pahalı havyanın ucua pahalıdır. Bunuda unutmayın.
Linkleri verilen istasyonlar hem pahalı hemde masada çok yer tutan aletler. Buda ayrı bir dezavantaj. 
Kesinlikle almayın demiyorum ama aynı hizmati benim gibi sağlama imkanınız var iken değerlendirin diyorum.
Paranız varsa ve uğraşamam diyorsanız alın kurtulun. Marka her aman önemlidir. Kolayca marka olmamışlardır. Kalite onları markalaştırmıştır. Bu nedenle Weller i her zaman tercih ederim.
Bu konuda aradığım kriterler, şunlar olurdu. Havyanın çabuk bozulmaması rezistansının uzun ömürlü olması, ucunun çabuk aşınmaması.

İşin bir SMD yönü var. SMD ile çalışma gerçekten zor bir iş. Lehimlerken kolay zorluk sökmede. Zira kocaman üfleme ağzına sahip üfleme tabancalarının diğer malzemeleride sökebileceğini unutmayın. Bu nedenle Aluminyum bant ile maskeleme yapılmalıdır. Bu konuda da Dremelin gazlı havyasını aldım. Hem portatif hemde küçük üfleme ağzı ile bayağı küçük alanlardan sökme takma yapabiliyorum. SMD işi içinde bu havyayı tavsiye ederim.
Diyeceklerim bu kadar.
Ete

abayram

anladım hocam.

aynen dediğiniz gibi yapmak çok daha mantıklı geldi. normal bir kalem havya ile sizin devrenizi uygulayacağım. kalem havya için ince uçlu, ucu rahatlıkla bulunan havya öneriniz var mıdır ?

bir de ısı ayarı kısmını sizin devrenizle halledeceğimiz için 40w kullanmak yeterli gelir mi ? bir de uçlara baktığım zaman ısı ayarlı havyaların uçları ayrı bir başlıkta yer alıyor. ısı ayarlı uç diye. sizin devrenizi yaptıktan sonra böyle bir uç kullanayım mı yoksa normal uç yeterli olur mu ?

ete

Isı ayarlı uç sanırım bazı havyaların üzerinde basit triaclı ayar bulunuyor. Bunları kastediyorlar. Bende ona benzer bir şey kullanıyorum ama kendi ayarını kullanmıyorum. Onu maksimuma kadar açtım kendi devremle birlikte sıkıntısız kullanıyorum. Aşağıdaki linktekine benzer bir şey
http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/class-908-isi-ayarli-kalem-havya-226377231
Havya çok kalın ve ağır olmamalı. Bu linkteki bence güzel. ALırken mutlaka yedek ucu olup olmadığına bakın varsa alın yoksa hiç almayın.
İdeal hayva amatör işler için en az 40 watt olmalı. Isı ayar sistemi ile bunu istediğini wtt da kullanabiliyorsunuz. 40 watt maksimum güç de pek çok şeyin sökülmesine imkan tanıyan bir güç bence.

Ete

abayram

teşekkürler hocam. sizin kullandığınız da bu havya mı ?

ete

Aynısı değil ama çok benzer. Ankara da SER elektronikten almıştım. Geçenlerde uğradım varmı diye ama yoktu aynısı.
Ete

abayram

Marka modeli var mı hocam ?

Bir de ufaktan smd ile de uğraşayım diyorum ona göre bir uç seçimi yapayım. Kaç numara uç avantaj sağlar sizce ?

ete

Marka kutusunda yazıyordu sanırım yada silinmiş yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum bu havyayı.
SMD konusunda çok tecrübem yok. Yok derken bir sürü SMD söküyor ve lehimliyorum ama özel bir uç almadım.
Bildiğim şu havya ucu çok sivri olmamalı çok da küt olmamalı. Çok sivri uç malzemeyi ısıtamıyor. Çok küt olursa çok ince SMD ler lehimlenemiyor. Orta noktayı bulman gerek.

Ete

abayram


Powered by EzPortal