lm2577 adj direnç hesaplama

Başlatan kadir17, 25 Temmuz 2016, 14:57:37

kadir17

ekteki devreyi kurdum ama 12 volt 2 amper giriş yapıp 13.8 volt çıkış almam gerekiyor r1 - r2 direnç hesap nasıl yapılmalıdır bilgisi olan varmı arkadaşlar

M_B

DataSheetin 2. sayfasında
Vout = 1,23(1+R1/R2)     yazmaktadır.


kadir17

sonuç ne cıkıyor direnç değeri anlayamadım formulden  :) :)

ete

R2 drenci 1K olacak. R1 drenci toplam değeri 10,220 Kohm olmalı. Bu nedenle 10K dirence seri olarak 220ohm bağlarsan bu değeri elde edersin. Böylece çıkışın 13,8V olacaktır.

Ete

kadir17

allah razı olsun cok saol hocam peki ben bununla akü şarj edicem edermi

kadir17

bağladım 13.4 oldu çıkış hocam

kadir17

tamam ustam cok saol 2 adet 220 bagladım oldu peki bu devre bu şekilde 12 volt 9 amper jel akü şarj edermi

ete

Doldurulacak pil boş ve büyük bir su kabı gibidir. Onu küçük bir kap kullanrak yavaş yavaş doldurabilirsiniz. Doldurma kabı (besleme voltajı ve akımı) ne kadar küçük olursa doldurma süreside o kadar artar. Bu durumda yaptığın alet küçük bir doldurma kabı gibi düşünülebilir.
Ete

kadir17

açıklamanız için tesekkur ederim hocam yani devre cok verimli calısmıcak 100 % dolum yapamıcakmı amacım 3-4 saatte akuyu ful doldura bilmek 12 volt ile

kadir17

voltajı 14.5 falan yapsam sıkıntı cıkarmı 13.8 kalması mı dogrudur sizce

ete

Kurşun asit yada jel akülerin ideal şarj voltajı 14,4 volt dur. Aynı seviye araçlarda da korunur.
13,8 de fena bir voltaj değil ama şarj uzun zaman alabilir.
Ete

mehmet

İlgili gerilime ulaşınca gerilimi
kesmek de gerekli.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr

kadir17

#12
Peki kesme işini nasıl yapıcam ne eklemem gerekir direnç falan olurmu akım sınırlama falan yardımcı olurmusunuz

mehmet

Opamp ile histerisiz devresi yapılabilir. En düşük yerde
şarj devreye girer. En üstte de 2577 devreden çıkartılır...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr

ete

Yazlıkta bıraktığım bir motorsikletim var. Haziran ayında gelince aküyü söküyor ve şarj ediyorum.
Şarjı, kendi yaptığım ayarlı ve akım kontrollü LM2576 ile çalışan güç kaynağı ile yapıyorum.
Voltajı 14,4V ve akımıda yaklaşık 1A olarak ayarlıyorum ve bu şekilde sabahtan akşama kadar şarj ediyorum.
Akü zaten 30A lik. Tamamen boş olsa bu şekilde 30 saat şarj etmem gerekir. Ama akü tamamen boşalmıyor. Boşalırsa bozuk demektir zaten. Voltajı 14,4V verdiğim için akü şarj voltajı hiç bir zaman bu gerilimi aşmıyor. Akım da zaten bir müdet sonra 1A altına düşüyor akü doldukça. Bunu displaydan gözlemliyorum. Bu şekilde bir sistemle başka hiç bir şeye ihtiyaç olmadan akünüzü şarj edebilirsiniz. Akü doldukça voltaj 14,2 -14,3V lar seviyesine geliyor. Bunuda güç kaynağının Volt displayinden gözlemliyorum. Akü doldukça çekilen akım 100 ma 'e kadar düşüyor.
Bu aslında son derece sağlıklı bir akü şarj yöntemi. Şartları zorlamadan aküyü şarj etmiş oluyorsunuz. Benim akü bu şekilde 3 senedir çalışıyor. Bakalım ne zaman pes edecek. Elbette bu konu tamamen akü kalitesi ile alakalı.

Epeyden beri aküler ve piller ile haşır neşirim. Bütün pillerde gördüğüm ortak nokta şudur. Pil doldukça voltajı, şarj voltajına kadar yükselir ve pilin çektiği akım da gittikçe düşer. Yüksek akım ile şarj edilen pil ısınır.
Hiç bir zaman başlangıç şarj akımını sonuna kadar pile veremiyorsunuz Pil, akım kapasitesinin %70'ini aldığı zaman  çektiği akımda düşmeye başlıyor ve sonunda sıfırlanıyor. Bu noktaya kadar beklemekde çok faydalı bir şey değil. İdeal seviye 100-200 ma ler dolayında şarjın kesilmesidir. Elbette bu işi bir opamp'a yada bir işlemciye yaptırırsanız en iyisi ama dediğim gibi şarj voltajını uygun seviyeye getirip akımda mantıklı bir ölçüde verirseniz başka şeyle ayrıca kontrole gerek kalmaz.
Li-Ion pillere hücre başına 4,2V verilmeli akımda 700-800 ma dolayında olmalıdır. Akım kapasitesi 1000 ma 'e kadar çıkartılabilir. Bu şartlarda şarj edilen lityum pil de benzer özellikler gösterip doldukça şarj voltajı 4,2V ta yaklaşır ve çektiği akımda 100 ma ler dolayına düşer. Unutmayın Li piller hücre başına 4,2V dan daha fazla bir voltajla şarj edilmemelidir. Anında bozuluyorlar.!!!!!

Ete


Powered by EzPortal