Sayaç (Lütfen Yardım Edin)

Başlatan muratdumlu, 30 Ağustos 2016, 00:56:23

muratdumlu

Teşekkürler...

mehmet

Tarama yöntemi yerine http://etepic.com/index.php/topic,3295.0.html
bu şekilde yapmanız daha kolay olacaktır...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

ete

#2
Kolayca yapılabilecek bir işi elinden geldiğince zorlaştırmışsın. Zor derken karmaşık hale getirmşsin demek daha doğru olur.
Devreye ve amacına bakacak olursak 8 adet displayi tarama metou ile sürecek bir sistemdir bu. İşlemcine bakıyorum bir sürü boşta pin mevcut. Hal böyle iken ortak uçlarıda 595 +ULN ikilisi ile sürmek işi karmaşık hale getirmekten başka bir işe yaramıyor orada. Ben olsam ULN yi direk bir porta bağlar aradan 595 i kaldırırdım. Segmentleri süren 595 de çok gerekli değil onuda direk bir porta bağlayabilirdin. Hadi diyelimki o biraz ekrana yardımcı olabilir. Ama diğeri kesinlikle fazlalık.

Bu projenin Atmel ile yapılmış olması bu siteden yardım almanı zorlaştırıyor. Kaç kişi Atmel ile uğraşıyor bu sitede bilemiyorum ama bir elin parmaklarını geçmez. Biz genelde Pic işlemcilerle çalışıyoruz. ?

Program C dili ile yazılmış. Şayet bu dili biliyorsan akıl vererek yardımcı olmaya çalışalım ne dersin?. Biz aklı verelim kodları inceleyelim sende verdiğimiz aklı Programa dönüştür.
Gerçi sen neresi olmuyor onuda belirtmemişsin. Bu şekilde mesaj yazanların %99'u koddan haberi olmayan sağdan soldan toparlanmış kodları kullanmaya çalışan kişiler olduğu için senide öyle görüyorum kusura bakma.
Kod üzerinde çalışmış kişi programın bir bölümünü göstererek şurada şu işi yapmaya çalışıyorum ama olmuyor der. Sen ise işin geneline olmuyor demişsin.  Başka türlü düşünmemiz imkansız.

Her neyse soruyorum bu işi bitirebilecek kapasitede isen yardım edelim sen bitir. Yok değil isen ücretli olarak bu işi yapabilecek birisinden mesaj bekle bana kalırsa. Ama bu siteden bir mesaj alabilirmisin onu bilemiyorum.
Atmel kullanmak zorunlu değil ise pic kullanarak bu işi kolaylıkla yapacak bir çok kişi var bu sitede.

Bu arada Mehmet'in önerisi hiç de yabana atılacak bir öneri değil. Her bir display için bir 595 kullanırsan tarama metodundan kurtulursun. Böylece işin çok hemde çok kolaylaşır. Bu yöntem donanım açısından biraz kalabalık gözükür ama program açısından işini çok basite indirger. İstersen bu sisteme dönmenede yardım edebiliriz. Ama ben kendi adıma söylüyorum Atmel kodlarında pek bir şey yapamam.

Ete

muratdumlu

#3
Teşekkürler..

ete

#4
Senin proje , senin çizdiğin şekli ile 16F628A ile bile yapılabilir. Bellek sorunu olmaz. Ancak, tabiiki olaya bir sayıcı olarak bakıyoruz biz. İşin detayı belli değil arkası var ise onu bilemem.
Madem kod yazabiliyorsun neden kendin yapmayı denemiyorsun ?
Her neyse belkide vakit meselesidir.
Sitede birileri ilgilenir belki ücreti karşılığı yapmak için . Kimse ilgilenmez ise (mesela 3-5 gün içinde)  bana bildir ben yaparım. Ama öncelik arkadaşlarındır.
Bu arada buton kontrollü sayıcı demişsin ama şemanda sayac değerini artıracak yada azaltacak butonlar yer almıyor.
Ayrıca birde sıfırlama butonu olması gerekir öyle değilmi.

Ete

not: sırf merakımdan 628 ile bu devreyi çalıştırdım. sayac değerlerini direk verdim. 658 word tuttu (2048-658=1390 word daha mevcut)

mehmet

MAX7219 işi daha da basitleştirir...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

muratdumlu

#6
Teşekkürler...

Hattuşa

Alıntı yapılan: mehmet - 30 Ağustos 2016, 20:24:38
MAX7219 işi daha da basitleştirir...

bu tip displayler için en ideali sürücüleridir, max7219 gayet güzel çalışan bir entegredir, port,pin ve kod karmaşasından kurtarır

ete

Murat,
Alıntı YapBirde ETE Hocam cevabınızda sayaç değerini artıracak yada azaltacak buton yok demişsiniz sanırım dikkat etmediniz.. Sol ve Sağ taraf da displaylerin hemen altında her iki oyuncuya ait Artır (Plus), Azalt (Minus) ve Ortalama almak için Enter butonları mevcut. Displaylerin hemen altında bulunuyor. Birde A Set ve B Set diye iki sayaç butonu mevcut. Devrede en üstte ikili displeyin altında RESET ve AVRG (Average) butonu mevcut.
Bu dediklerinin hiç birisi orjinal (ilk) şemada mevcut değil maalesef. Sendeki şemada olabilir ama bize verdiğinde öyle şeyler yok yada ben göremiyorum. Sen en iyisi o verdiğin dosyaya bir bak istersen.

Ete

muratdumlu

#9
Teşekkürler..

ete

Seni anlamakta zorlanıyorum. Bir şema veriyorsun ve o şemayı çalışır hale getirmek istediğinden bahsediyorsun.
Sonra başka bir şema veriyorsun bunu yaptım diyorsun ama birinci şemada olması gereken butonlar yok deyince yine aynı şemayı veriyorsun.
Ya tam olarak ne istediğini bilmiyorsun yada isteğini anlatamıyorsun. Bir düşün istersen ve tam olarak ne istediğini buraya açıkça yaz lütfen.

Ete

muratdumlu

#11
Teşekkürler...

ete

Evet dosyayı açtım. İçinde yukarıda verdiğin kapsamlı şema mevcut. Bu şemada her bir display için ayrı 595 kullanılmış.
Başka şema yok. Benmi göremiyorum acaba?

Ete

muratdumlu

#13
Teşekkürler...

ete

Çoklu ve en az maliyetle yapılabilecek bir pano örneği aşağıdaki linkte mevcut.
http://etepic.com/index.php/topic,5.0.html
Elektrik kesilmelerinde bilgilerin kaybolmaması ve geldiğinde aynı değerlerle çalışmaya devam edilebilmesi için o bilgilerin tamamını eproma kayıt etmek gerekir. Bu iş için iki yöntem kullanılır. Ya bilgileri değiştikçe sürekli kayıt edersin yada şebekenin kesildiğini bir şekilde algılayıp ekstra bir kondansatörle beslenen pic beslemesinin 20-40 ms daha beslemeye devam edeceğini düşünerek bilgileri o anda kayıt edersin. Bunun için birde şebeke voltajı (var /yok) ucu kullanmak gerekebilir.
Bu ikinci metod eprom ömrü açısından en iyisidir. Zira epromların yaklaşık 1 milyon kere yazma ömrü vardır. Bu ömür dolduğunda eproma artık bir şey yazamazsın. 40  sn meselesi ise ya programda timer kullanarak (Timer1) yada devreye bir RTC ekleyerek saydırılabilir.

Ete

Powered by EzPortal