Akü Koruma Devresi

Başlatan mali4242, 03 Ekim 2016, 22:07:04

mali4242

Arkadaşlar merhaba,
Bir akü koruma devresine ihtiyacım vardı, yapmışken voltaj göstergeli bir şey olsun dedim. Pic bilgim olmamasına rağmen biraz da öğrenme amaçlı bu işe giriştim ama içinden çıkamadığım yerler var.

istediğim devre akü belli bir voltaj altına düştüğünde aküyü sistemden ayıracak veya olması gerekenden fazla voltaj gelirse bu seferde güç kaynağını devreden ayıracak ve ekranın 2. satırında da bunu belirtecek.

İnternetten bazı derslere çalıştım ve ETE hocanın volt ampermetre devresi ve yazılımı üzerinde bazı değişikler yaptım. amper ölçme kısmını sildim. yeni 2 adet port açtım ve buton bağladım. Butonlara basılınca  lcd nin 2. satırına yazı yazacak şekilde ayarladım. Buraya kadar çalıştı ama butona bastığım zaman üst satır çalışmıyor. Daha doğrusu IF-ENDIF döngüsünden kalan zamanlarda çalışıyor. Yazılımın hatalı ve eksik olduğununu biliyorum ama nerede olduğunu  bilmiyorum. butonlar aslında haricen yapacağım lm3915 gibi bir entegre ile yapacağım asıl koruma devresinden gelen 5v lar.
ha, tüm bunlarla neden uğraşıyorum. çünkü ADC  0-255 ise atıyorum 200 olunca c0 portnu high yap ekranın 2. satırnına şunu yaz, yine atıyorum 100 olunca c1 portunu hıgh yap ve ekranın 2. satırına bunu yaz diyebilecek bilgiye sahip değilim.

Elektroniğe evde kendi imkanlarıyla öğrenmiş orta yaşlı biri için bazı şeyler o kadar da kolay değil.

yardım eden olursa şimdiden sağolsun.


kartal_0689

Bahsettiğiniz iş basit bir iş değil.
Akü üzerinde gerilim okumak boş akü için, yani bir taraftan şarj edilmeyen akü için kolay olabilir.
Ancak siz bir taraftan aküyü şarj edip diğer taraftan akü gerilimini okuyamazsınız.
Çünkü Şarj geriliminiz akü gerilimi olur. Örneğin 12V akü için normal şarj hücre gerilimi 2.3V' dur.
6*2,3V=13.8V ile aküyü şarj ederken ölçeceğiniz gerilim akü gerilimi mi yoksa şarj gerilimi mi?

Şarj gerilimininiz kesildiğinde, yani sadece akü gerilimi kaldığında aküyü düzgün okursunuz.

Bir taraftan şarj olup diğer taraftan akü kullanılan sistemlerde (örneğin cep telefonu şarj ederken)
akünün çektiği akıma göre şarj durumu kontrol edilir. Akü Ah değeri şarj akımıdır. Yani 26Ah akü için 13,8V da 2.6A(0.1C) Normal şarj akımı(5.2A(0.2C) Hızlı Şarj Akımı) vardır.
Boş bir aküde şarj devresi akım sınırlama özelliği var ise 2.6A akım çeker ve bu durum akü kapasitesinin tamamen boş olduğu anlamına gelir. Bunların dışında şarj akımı ve gerilimini
biliyor olmanız da gereklidir.

Öncelikle akülü sistemler için araştırma yapmanızı ve yöntem belirlemenizi öneririm.
TURKEY/ANK

mali4242

#2
Öncelikle bu bir şarj kontrolörü değil sadece akü koruma devresi.
Yanış anlaşıldım galiba.  daha ayrıntılı açıklamam gerekliydi haklısınız.

2x12 seri 24v akü var. Bu aküler dc motordan yaptığım rüzgar  türbini ile şarj oluyor.  Türbinin ürettiği voltaj akü voltajından düşük ve  çok değişken olduğu için %90 verimli step up konvertör ile yükseltip boşta 28.8v a sabitledim. Şarj akımı rüzgar hızına bağlı yani miliamper de olabilir 3-5 amper de.
Benim yapmak istediğim devre sadece aküleri korumak ve o an akü üzerindeki voltajı göstermek.
Korumak derken,  aküler boşaldığı zaman yani akü  üzerindeki voltaj 20v gibi bir voltaja düştüğü zaman aküleri devreden çıkarmak. Yine aküler tam dolup akü üzerideki voltaj 29 olunca (converter arıza ihtimaline karşı) şarjı kesmek ve Zaten yapmış olduğum ete beyin lcd li voltmetre devresine de 2 tane yeni port açıp bu iki koruma rölesini pic ile çektirmek.

Bu açma kesme işlerini mevcut picli  voltmetreye yaptıramadığım için bari harici bir devre ile yapıp ekranın 2. Satırına yazdırayım dedim o da 1. Yazımda anlattığım gibi oldu.


kartal_0689

Rüzgar tribünü aküyü şarj ederken, akünün maximum şarj gerilimini izleyebilirsiniz.
Şöyle ki; Akü üzerinden ölçüm aldığınız zaman Akü gerilimi şarj geriliminden büyükse akü gerilimi ölçülür.Eğer şarj gerilimi büyükse şarj gerilimi ölçülür. Dolayısıyla maximum gerilimi alabilirsiniz.Çünkü akü hiçbir şartta bahsettiğiniz düzeye çıkamaz.
Ancak düzgün bir sistem kurmazsanız deşarj gerilimini ölçtüğünüz yer şarj devresi varken düzgün çalışmaz. Şöyle ki; şarj devresi aküyü şarj ederken deşarj gerilimi oluşmaz. Şarj devresi yokken akü gerilimini düzgün ölçebilirsiniz. Anlatmaya çalıştığım bu. Siz aküyü hem şarj edip hem de deşarj gerilimini izleyemezsiniz diyorum. Bu tarz uygulamalarda akü kapasite ölçümleri yapılır. Şarj akımı ölçülür ve bu akıma göre şarj süresi algoritması oluşturulur. Şarj süresine göre kapasite raporu oluşturulur. Aynı şey deşarj için de geçerlidir. Belirli bir yükte belirli süre boyunca deşarj olup olmadığı izlenir.
TURKEY/ANK

mali4242

Sağlıklı akü şarjı için yazdıklarınızda tamamen haklısınız ama burada stabiliteden bahsetmek mümkün değil çünkü elimizde ne zaman kaç volt vereceği belli olmayan bir güç kaynağı var. Bahsettiğiniz Algoritmanın burada sağlıklı çalışacağın hatta bir anlamı olacağını   düşünmüyorum.
Şarj voltajı zaten akü voltajı aynı ikisini birbirinden ayıramayız çünkü şarj devresinin voltajı aküye bağlandığı anda çöküyor ve çökecek taa ki akü doyana kadar.  Voltaj kısmen serbest akım kontrollü gibi.  Akü ile güç kaynağı arasına seri bir direnç bağlanmış gibi. Sadece alt ve  üst limtleri belirlememiz yeterli bence.

ete

Ne zaman ne volt vereceği belli olmayan güç kaynağı ile akü şarj edilmez zaten.
Bence önce güç kaynağı kontrol sistemi yapman gerek. Şayet bu güç kaynağını kullanmak zorunda isen.
Aküler aşrj voltajlarına karşı hassastırlar. O aküye 14,4V dan daha fazla voltaj verirsen o akü bozulur.
Farkına bile varmazsın. İç direnci düşer ve voltajı bağlar bağlamaz hemen 14,4V gösterir yada fazlasını.
Şarj için güç kaynağı stabil olmalı. Ayrıca akü kapasitesinin %10'u gibi bir akım veren kaynakla şarj edilmelidir. Fazlasını verirsen akü hepsini çeker buda aküyü bozabilecek bir durumdur. Tercih senin.
Ete

mali4242

#6
ETE bey, ''Ne zaman ne volt vereceği belli olmayan güç kaynağı ile akü şarj edilmez zaten'' cümleniz beni şaşırttı. Rüzgar türbini olduğunu özellikle söyledim. Yani Mikail ile anlaşma yapılmadığı sürece tüm rüzgar türbinleri Ne zaman ne volt vereceği belli olmayan güç kaynağıdır. Rüzgar eserse akü voltajını geçtiği an şarj eder, esmez ise etmez. Max şarj voltajını 24v akü için 28.8v'a sabitlediğimi belirmiştim zaten. Akü kapasitesinin %10'u gibi bir akımı zaten geçemiyorum. Konu benim sorum ile alakasız bir yere geldi. Ben bitmiş aküden daha fazla akım çekilmesini ve 28.8 volttan daha fazla bir voltaj geldiği zaman bunu engelleyecek bir elektronik düzenek yapmaya çalışmıştım. Her neyse yorumlarınız için teşekkür ederim.

F®T

Şarj sistemini kontrol edebiliyorsan, 28.8 voltu okuduğun zaman iletime girip sistemin şarjını kesen basit bir düzenek yapılabilir.Mesela bir opamp ile referans 28.8 olarak ayarlanarak ölçülen voltaj referanstan büyük ise şarjı kes gibi...
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

mali4242

Alıntı yapılan: F.T - 05 Ekim 2016, 22:07:19
Şarj sistemini kontrol edebiliyorsan, 28.8 voltu okuduğun zaman iletime girip sistemin şarjını kesen basit bir düzenek yapılabilir.Mesela bir opamp ile referans 28.8 olarak ayarlanarak ölçülen voltaj referanstan büyük ise şarjı kes gibi...


Evet,  durum onu gösteriyor.

F®T

aslında bir adet lm324 ile hem akım hem gerilim koruması yapılabilir ama siz ekran olsun istiyorsunuz sanırım.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

mali4242

Alıntı yapılan: F.T - 05 Ekim 2016, 22:18:34
aslında bir adet lm324 ile hem akım hem gerilim koruması yapılabilir ama siz ekran olsun istiyorsunuz sanırım.

Aynen, mevcut lcd li voltmetre var boşta da bir sürü portu var. onun üzerinde değişiklik yaparak biraz da pic öğrenme amaçlı  o şekilde yapmak istemiştim. Ufak ta yol aldım ama takıldım.

ete

Rüzgar türbini açıklamasını atlamışım. Ben normal güç kaynağı olarak değerlendirmiştim. Şarj edilmez lafım o tür güç kaynakları için geçerli. Aslında bu laf teorik olarak rüzgar türbini içinde geçerli. Ama insanlar tedbir alıp yinede zorunlu olarak bu voltajı kullanıyorlar. Bu durumda tedbir alınarak şarj edilebilir demek daha doğru olacak sanırım.

Nedir tedbir, Akü şarj voltajının aşılmamasını sağlamak yada en azından aküye şarj voltajından daha yüksek bir voltaj gitmesini engellemek. Bunun için bir sürü düzenek düşünülebilir. Basitçe bir manyetik fren mekanizması devreye sokulabilir. Yada türbinden gelen voltaj sürekli okunarak aşma durumunda şarj işlemi kesilebilir.  Bu konuda maalesef bir tecrübem yok. Ancak mantığımla yanıt verebiliyorum. Voltajın düşük gelmesi şarj için bir sorun yaratmaz kanısındayım. Yüksek voltaj sorun çıkartır onu engellemek gerek. Bu durumda devre hem türbin voltajını okumalı hemde akü voltajını kontrol etmelidir.
Ete

Powered by EzPortal