Dijital pot entegresi

Başlatan huseyin0579, 03 Kasım 2016, 01:34:38

huseyin0579

Hocam ds1868 dijital pot entegresi normal mono potansiyometre ile aynı işlemi yapamıyor mu? bu soruyu sormamdaki neden mono potansiyometrenin yerine dijital potansiyometre uçlarını bağlıyorum sonuç hüsran oluyor. mono potansiyometre üzerinden kullandığım devrede tahmini olarak ma seviyesinde akım çektiğini düşünüyorum. Ds1868 dijital pot için datasheet dosyasında 4ma ve 1ma iki farklı voltaj durumuna göre akım değerleri var. Hocam bu potu sadece ses kontrolü içinmi üretmişler anlayamadım sonuç olarak ses kontrolünde de akım söz konusu veya kullanım alanları zayıf sinyal noktaları tesbit edilecek ve bu şekilde kullanılacak, ben devrelerde mono potansiyometre yerine direk takılıp kullanılabilecek üniversal bir entegre gibi düşünmüştüm malasef böyle olmadı. Farklı ses kontrol entegreleri var bunları denemedim ama ben sadece ses kontrolü için kullanmıyorum hocam bu entegre girişine düşük seviye sinyal girilip çıkışı kuvvetlendirilerek kullanılacak hocam not kapı entegrelerinde akım yükseltme ve opamp ile tampon  devreside aynı işlemi yapabiliyor bu şekilde olur gibi deneme yapacam normal potun kullandığım devredeki çektiği akım değerlerini tecrübe olması için ilerleyen zamanlarda  eklerim. Hocam "ds1868 için" dip ve smd çalışma performansı aynımıdır. Tolerans akım değerleri v.s

huseyin0579

Hocam cd4538 entegresi için zamanlama ayarında kullanılan mono 10k pot var ve bu potun yerine 10k dijital pot uçlarını bağladığımda çalışması mono potun çalışması gibi olmuyor. Ayrıca ne555 zamanlayıcı devresinde zaman ayar potu bu kısımda da problem oluyor. Hocam kullandığım devredeki gnd noktası akü + kutup yani ortak gnd si + besleme noktasında dc-dc konverter ile yapılmış beslemeli devre var. Bu sistemi normal gnd ve + 5v beslemeli devre ile deneyim bakalım sonuç nasıl olacak hocam mono potların watt gücü nedir.

ete

Digital potlar hiç bir zaman normal potlar gibi çalışmıyor. Bir defa bazı kriterleri var. Voltaj veremezsin yada en azından besleme voltajından fazla voltaj vermeezsin pot uçlarına. Kısaca bildiğimiz pot gbi değiller. Bir ara epeyce uğraşmış ve bu sonucu almıştım. Onun yerine 4067 kullanarak kendim bir pot yapmıştım. Gerekirse sende 16 kademeli bir pot yapabilirsin. Genelde R+2R şeklinde direnç değerleri belirlenebiliyor. Yapılacak işe görede direnç değerleri değiştirilebilir.
Elbette SMD si ile DIL kılıf aynı performans değerlerine sahiptir fark olmaması gerekir aralarında.
Analog elektronikde çok iyi değilim bana bu konuda fazla soru sormasan daha iyi olur yalan yanlış cevap vermek istemem.

Ete

Powered by EzPortal