D

arkadaslar oda termostatı yaptım fakat çalıştıramadım :S

Başlatan desperado17, 11 Mart 2012, 20:34:09

ete

Prof cihazlar her kesin kolaylıkla bulduğu malzemeleri kullanmayı pek sevmezler. Çünki onların satışından para kazanırlar.
Kolay çözümler yerine zor çözümleri tercih ederlerki kurcalayan olmasın. Bu sebeptendirki normal piyasa malzemeleri pek görülmez bu tür cihazlarda.  DS18B20 bana göre mükemmel çalışan bir sensör. Usulüne uygun kullanırsan sorun çıkarmaz ve üstelik ucuz bir sensör aynı zamanda. Güvenilir. Daha ne olsunki. Kullanmayan aptaldır diyesim geliyor.

Ete


Mucit23

Hocam Meteoroloji işleri genel müdürlüğünün bünyesinde kalibrasyon merkezi var. Daha önce hiç buraya işiniz düştümü, Yani Yaptığımız bi termometre termostat nekadar doğru gösteriyor anlayalım diye onlara versek hangi koşullarda cihazı test ediyorlar.Ve bu işin bedeli nedir merak ediyorum.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Yaptığım bir proje (SHT71 ile yapmıştım) İstanbulda beynelmilel sertifikası olan bağımsız bir test merkezinde test edildi ve bir rapor verdiler. Rapora göre benim alet mükemmele yakın sonuçlar vermiş idi.
Daha sonra pekçok ısı kontrol devresi yaptım. Özellikle PT100 ile yaptıklarımıda sağolsun Inventor arkadaşımız test etti. Onun çalıştığı fabrikada çok hassas sıcaklık test aletleri mevcut. PT100 de de çok başarılı idim. Neredeyse sıfır hata.

Ete

Mucit23

Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Testi ben yaptırmadım. Projeyi yaptığım kişi yaptırdı. Parayla yapıldığını biliyorum ancak kaça yapıldığını bilemiyorum.

Ete

Mucit23

Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

desperado17

hocam nokta atış 18b20 bozuk çıktı yenisiyle değiştirince düzeldi. Tesekkurler...

serkan

Alıntı yapılan: ete - 11 Mart 2012, 21:17:33
Devre isisde çalışıyor. Demekki kusur senin devrende. PCB ye bakarsan bir sorun gözükmüyor. Bu durumda geriye LCD ninbacaklarını doğru bağlayıp bağlamadığın kalıyor bence. Bir de güç kaynağının çıkışı kaç volt ona bakmak gerek. Yani +5V sistemde mevcutmu? onu kontrol et. LCD bacaklarına iyice dikkat et. Mutlaka bir işaret yazı rakam falan vardır.
Orana önce 1 numarayı yada 14 numarayı bulman gerekiyor. Gerisi sıra takip eder. Arka led bazen bir tarafına bazen 14 tarafına koyuluyor oda seni şaşırtmasın.
Bu arada hemen belirteyim. LCD ye yanlış volatj vermiş isen mutlaka bozulmuştur. Bir başkası ile denemeye çalış.

Ete

Erol hocam selamlar; (hangi isminizi kullandığınızı bilmediğim için Erol isminiz ile hitap ediyorum)

Öncelikle kendimi tanıtayım, ismim Serkan 35 yaşındayım, evliyim ve bir yaşında dünya tatlısı bir kız babasıyım. Eskişehirde ikamet ediyorum ve Özel bir hastanede çalışıyorum. Havalı silah, Rc araçlar ve elektronik hobilerim var. Aynı zamanda bir havalısilah forumunda adminlikte yapmaktayım.

Naçizane bir kaç eleştirim olacak. Mesela forumda "tanışalım" veya benzer amaç altında buluşulacak bir kategori veya konu bulunmuyor. (Yada ben o kadadr baktım ama göremedim. Bakmakla görmek arasındaki farktan olsa gerek eğer böyle bir bölüm varsa lütfen linkini eklermisiniz?)

Birde forumu her platformdan ulaşılabilir yapmak lazım. Foruma Tapatalk yükleyebilir misiniz?


Konuya gelince elektrik ve elektronik hobimde yıllardır faaliyete geçemediğim ve artık fiili olarak başladığım devre yapma ve pic konusuna girdim. Önce assembly okudum, anlamadım ama en azından mantığını anlamaya çalıştım. Sonra c, proton, flowcode, vs vs derken pic basic pro ile tanıştım. Her elektronik forumunda "ETE" nickli birisi birilerine yardım ediyordu, hatta dersleri bile vardı. Sonra bu kişinin ismini öğrendim ve bir gün evime termostat yapabilir miyim derken bu forumu bulduğumda acaip sevindim. Forumda kimseyi rahatsız etmemek adına önce forumu baştan aşşağıya okuyabildiğim kadar okudum paylaşılan projelere göz attım. Şunu anladımki genel olarak saat, ısıtıcı, lcd ağırlıklı projeler vardı. Şu an için bir DS18b20 nasıl okunur ve yazılır bir 4*20 veya 2*16 lcd nasıl bağlanır çalıştırılır öğrendim, DS1307 ye ne şekilde muamele etmek gerekir artık biliyorum. Ama maalesef yetmiyor. Sırada "kesme" denilen hala çözemediğim bir konu ve menülü lcdden okunabilen program var ve şuanda yapabilecek bilgi kapasitem yok.

Şimdi Erol hocam sormak istediğim bir kaç arkadaşın sizin yardımlarınızla yapılan haftalık programlanabilen oda termostatı projesi kafamı çok karıştırdı. Malzemeleri aldım hafta sonu nasipse yapıcam fakat devreki saatin isiste neredeyse 4 snde bir değiştiğini farkettim. Önce saatin yavaş çalışmasının saat hesaplamasından kaynaklandığını düşündüm fakat okuma ve hesap sizin farklı bir projenizden alınmıştı ve doğruydu. "Acaba" diyerek pbp ingiltere forumlarından birinden ds1307 için değişik bir sistem koydum fakat hala durum aynıydı. (o da bir hatam yüzünden silindi o kadar uğraşmıştım).

Programda gereksiz bir sürü şey gördüm ( halbuki usta değilim yanlışsam yazan arkadaştan özür dielrim) sildim yine düzelmedi, her zaman dedikleri gibi bir programı sıfırdan yazmak, yazılan bir programda değişiklik yapmaktan gerçekten zormuş, değişkenleri ne mantıkla nasıl isimlendirdiklerini anlamak labelların sıralaması döngüsü vsi. Senin kuluçka projendeki saati aldım kristali aldım yok onlardan da değil, mclryi kapattım pullup yaptım pulldown yaptım,saatin portunu değiştirdim, sensörün portu değiştirdim aklıma ne geldiyse denedim derken iki gündür uğraşıyorum sonuç "tık yok"


Şunu farkettim, program açılırken ekrandaki karşılama yazısının yazdığı sıra saat simülasyonu normal çalışıyor program devreye girdiği zaman donuyor.

Şimdi sorum şu  :P

acaba sadece isistemi yavaş çalışıyor. Benim hem pcde hem laptopta durum aynı. Sizdede böyle mi? Gerçekte normal mi çalışacak?

Yada yazılımda sorun varsa düzeltmenizi isteyemem fakat lütfen yol gösterin yoksa delircem. Sizin kuluçka projesi sorunsuz çalışıyor ama bu proje çalışmıyor. Menü butonuna basıldığında program algılamada sorun yaşıyor, ayar ekranında sürekli ekran gidip geliyor. Bu programın sorunu nedir hocam?




Diğer sorum bu konudan alakasız olacak,

Diğer hobim olan Rc crawler aracımla ilgili. Tamamen kişiselleştirebileceğim bir ışık kiti yapmak istiyorum. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?


Saygılarımla
Serkan

Hattuşa

slm serkan kardeşim üzerime vazife değil ama yazdıklarınızda ki saat konusunda söylemek istediğim bir detay var, şimdi biz yazdığımız kodun doğruluğunu kontrol etmek için isis kullanırız. yani demek istediğim eğer kodu isisde deniyorsanız saatin yanlış çalışması olasıdır, zira hexin kendi çalışma hızı, PC nin çalışma hızı tutmuyor, mesela bir örnek verecek olursak GLCD li (grafik ekranlı LCD) kullandığımızda işlemcinin kristalini gerçekte 10Mhz veya üstü kullandığımızda isisde sadece düz bir çizgi görürsün, isisin simülasyon hızı yetmez, o sebeble isisde denerken 4 mhz gösteriyoruz gerçekte ise sorun yok, umarım yanlış anlaşılmam..

serkan

Kesinlikle yanlış anlamadım ( en azından ben) değerli fikrin için teşekkür ederim. Yazımda bahsettim ama yaptıklarımın hepsini yazamadım. eklemediğim ne commandus kaldı ne pause ne hız değiştirme ne dahili ne harici osilatör kullanma her şeyi deneyip çözemedikten sonra tek çarem buraya yazmaktı. dediğim gibi kuluçka devresinde saat çalışırken termostatta çalışmadı. Diğer projeden saati ve kristalini aldım kopyaladım, picin kristalini kondansatörlerini hatta pici bile aldım ama bişeyler yanlış, en azından ben öyle hissediyorum.

Saygılar

ete

Serkan,
Aramıza hoş geldin.

Forumda tanışalım veya benzer bir bölüm yok maalesef. Asıl amacımız pic ve pic programlama üzerinde çalışmak. Buna bile zor vakit ayırırken bir de tanışma faaliyetlerine en azından benim ayıracak vaktim yok. Ancak forum üyeleri bir bileri ile tanışmak isterlerse elbette tanışabilirler bunu illaki bir bölüm açarak yapmakta gerekmez diye düşünüyorum.

Haftalık programlanan Oda termostatı yaptığımızı hatırlamıyorum. Ama haftalık programlanan zamanlayıcı yaptık. Termostat konusunda epeyce proje yaptım. Ama senin bahsini ettiğin projeyi hatırlayamadım.
Hatırlatır yada link verirsen sevinirim.

Forumu ve forumdaki değişik konuları izlemişsen şunu anlaman gerekirdi. Ortaya bir proje koyduğun zaman hemen birileri varyasyonlar istemeye başlıyor. Ne yazıkki istekler değişik yönlerde oluyor. Örnek vereyim bir saat yapıyorsun birisi Alarm koyamazmısınız diyor. Diğeri Yıl göstermesin sadece saati göstersin diyor. Bir diğeri hem saat hem takvim göstersin diyor. Kimi sıcaklık da göstersin kimisi göstermesin diyor. Bu nedenle bu tür isteklere artık alıştım. Tek bir prensibim var beni yormayan vaktimi almayan tadilatları yaparım. Hemen belirteyim hangi program olursa olsun aradan zaman geçince hepsine bunu benmi yazmışım derim. O programı ve kullanılan mantığı hatırlamakta hep zorlanırım. Bu bana has bir özellikte değil. Genelde programcılar aynı sorunla karşılaşıyorlar. Programa hakim olmayınca mantığını bilmeyince hiç bir tadilatı yapamıyorsunuz. Bu sefer oturup he rbir satırın ne amaçla yazıldığını anlamaya çalışıyorsunuz ve buda epeyce vakit alıyor. Ardından tadilatı yaptınızmı işiniz bitiyor ama yapamadınız sonraya bırakmak yine sorun oluyor. Sürekli dile getiriyorum tadilatları bu yüzden sevmiyorum. Bana yeni program yazma tadilat yapmaktan kolay geliyor. Ama maalesef bilmeyenler bu durumu anlamakta zorlanıyorlar.
Programda size gereksiz gelen yerler başkalarına gerekli gelmiştirde koyulmuştur. Bu nedenle kişisel tercihler sürekli farklı oluyor hemde aynı programda bunada alıştım artık.

Bir RTC saatin çalışmasını etkileyen faktörler vardır. Birincisi RTC de ki bilgi saniye bazında değişir. O halde okuma işini mmkünse 1 sn lik peryotlarla yapmak en doğrusudur. Çok sık okuma yaparsanız RTC yi meşgul edersiniz oda işini yapamaz hale gelir. Çok geç okursanız bu seferde sizin saatini saniye atlayarak saati gösterir. RTC lerin birde HALT (durdurma) bitleri vardır. Bunları silmezseniz ki fabrikasyon saat duracak şekilde programlanmıştır saatiniz çalışmaz. Bu nedenle saate bir ayar verip onu aktif hale getirmek ve Hal bitini silmek gerekir. Anlayacağınız bir sürü faktör var ortalıkta.
Devrenizi görmek şemayı ve programı incelemek isterim yardımım olacaksa bakarım.

Simulasyona bakarak saatin çalışması konusunda karar vermemek gerekir. Çalışma şekli oradan izlenebilir ama gerçek zaman ile takip edilmesi zor olur. Simulasyonda altta çalışanbir gerçek zaman saati vardır. Bazen oradaki saniye değerinin 10 sn de bir değiştiğini görebilirsiniz. Bu programın çalıştığını ancak kullanılan devre elemanları nedeni ile PC işlemcisnin çok zorlandığını anlayabilirsiniz. Alttaki gerçek zaman saati size sistemin gerçek çalışma hızı konusund abilgi verir.

Ete


serkan

Abi selamlar;

Bahsettigim sizin yapmadiginiz fakat yapilmasina yardim ettiginiz Mucit23 nikli arkadasimizin yaptigi ismini hatirlayamadigim baska bir arkadasin bu yazilimi haftalik programlanabilir sekle getirdigi bu konunun birinci mesajindada eklentisi bulunan yazilimdan bahsediyorum.
Yazdiklarinizi okudum ne demek istediginizi de anladim sanirim.

Varyasyonlar konusunda ise herkesin kendi isini kendisi yapmasi gerektiginiz sizinse baska care kalmadiginda kontrol amacli son basvurulacak kisi veya ilk baslangicta yol gosterici olmaniz gerektigini dusunuyorum.

Tanisalim bolumunuyse sanirim anlatamadim. Gordugum su, bir cok ogrenci veya bu isi meslek olarak yapan kisi gelmis yardim almis gitmis. Benim kastettigim yuzyuze gorusmek degilde forumda kisilerin kendini tanitacagi bir bolum olusturmakti.

Telefondan yazdigim icin istedigim her seyi yazmak zor oluyor. Kisaca yazmaya calistim umarim anlasilmisimdir
Saygilarimla

ete

Programa yeniden baktım.
İŞlemci olarak 16F876A kullanılmış. A serisinde fazladan komparatör vardır ve PORTA pinleri açılışta default olarak KOmparatör fonksiyonu ile açılırlar.
Bu pinleri digital kullanak için Komparatör özelliği devre dışı bırakılmalıdır. Bununda komutu CMCON=7 şeklindedir ve programın başlarında bir yere koyulmalıdır. Programda RTC A portuna bağlanmış ve komparatör iptal komutu gözükmüyor. O nedenle muhtemelen saat bu yüzden çalışmıyor olabilir. Komutu ilave edip yeniden deneyiniz.
Gün içinde programın geri kalan kısımlarına da bakacağım.

Ete

serkan

Abi dediğin şekliyle yarı yarıya hızlanma var. Fakat hala 2 snde bir zaman değişiyor. Abi eğer gün içerisinde yoğun oluyrsan programla hiç uğraşıp değerli vaktini harcama. Yapabilirsem yeni program yapmaya çalışıcam yapamazsam sizin farklı projelerinizdeki hızlı çalışan bir yazılımı modifiye etmeye çalışacağım

serkan

Abi sen saatin 876a serisinde hangi pine ne bağlarsam sağlıklı olur onu söyleyebilir misin ben yerlerini değiştireyim.

Powered by EzPortal