Transistör Devresi

Başlatan mustafa_40, 24 Ağustos 2017, 15:04:15

mustafa_40

Selamun Aleyküm, herkese kolay gelsin.

Standart transistör devresi için kafama birkaç soru takıldı. 1. resimdeki devrede transistörü sürüyorum. Ic = β x Ib. Beyz akımı bulunduktan sonra Beta değeri ile çarpılarak kollektör akımı bulunuyor. Daha sonra Ic = Vcc/Rc (12/10k) bulunarak transistörün çalışma bölgesini buluyoruz. Benim kafama takılan sorulardan
   
   1. Kollektördeki gerilim VF1 = 27,07(Vce) nasıl oluşuyor veya neye göre oluşuyor? Vce formülü belli Vcc= (Ic x Rc) + Vce. Ama burada Ic gerilimini bulmam için Beta değerini bilmem gerekiyor Beta değeride bildiğim kadarıyla pratikte sabit değil. Ic=0 ise Vce=Vcc.  Vce=0 ise Icmax değeri bulunuyor.
   
   2. İkinci resimde Rc değerini değiştirdim ve VF1 (Vce)=520,27 olarak görüyorum. Yani Yukarıdaki formülde Vce değişebiliyor. Ic'de Betaya göre değişebiliyor. Dataheette Vce değerleri yazıyor min max ama o da tutmuyor yani neye göre belirleyip hesap yapıcam.  İşte tam burada tıkandım.

   3. Ayrıca 1. devrede Vce=0 alıyor. İkinci devrede Vce değerini hesaba katıyor. Birinci devrede neden hesaba katmıyor ?

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Şimdiden teşekkür ederim.




Burak

Bu kullandığın nasıl bir hesaplama aracı (tool) bilmiyorum ama , Kollektör - Emitter jonksiyonu zaten Base-Emitter Geriliminin 0.7 voltu aşması sonucunda idealde 0 Volta yakın bir değere sahip olması gerekir ... ki olmuş zaten (27mV) ... Bu nasıl hesaplanır diye sorucak olursan hiçbir üretici kollektör emitter jonksiyon direncinin Hfe parametresi ve Ic & Ib karakteristiğinin tam detaylı karakteristiğini vermiyor .. Zaten datasheet'lerde en çok ihtiyacımız olan değer Hfe(minimum) değeridir .. Çünkü tasarımcılar genelde transistörü doyma bölgeside kullanırlar ..

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

mustafa_40

Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Kullandığım programın adı Tina Ti. İyi çalışmalar dilerim.

Powered by EzPortal