avatar_Hattuşa

variable high voltage control

Başlatan Hattuşa, 15 Mayıs 2018, 20:59:42

Hattuşa

slm arkadaşlar;
elimde 220v AC var ve ben bunu doğrulttuğumda 280v DC oluşuyor. ben bu 280V dc yi sıkıntısız bir şekilde 80v - 220v dc olarak nasıl ayarlı yapabilirim?
aşağıda bir şema var ama uygulamadım. pek inandırıcı gelmedi. ayrıca ben bu voltajı işlemci ile kontrol etmek istiyorum.
tecrübesi ve fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

İlyas KAYA

Mantık kuralım sadece . eğer bu şekilde bir kontrol mümkün olsa ve sorun cikarmiyor olsa  idi smps üreticileri boşuna trafo , pwm vs hiç uğraşmazdı sanırım  :)
Kontrol edilecek olan yük nedir .? Dimmer devresi işinizi görmüyor mu ?
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Hattuşa


Alıntı yapılan: İlyas KAYA - 15 Mayıs 2018, 21:48:14
Mantık kuralım sadece . eğer bu şekilde bir kontrol mümkün olsa ve sorun cikarmiyor olsa  idi smps üreticileri boşuna trafo , pwm vs hiç uğraşmazdı sanırım  :)
Kontrol edilecek olan yük nedir .? Dimmer devresi işinizi görmüyor mu ?

ilyas hocam yük 20-30mA lık bir yüküm var. dimmer devresi derken? triac ile kontrolden mi bahsediyorsunuz?
usta ben oldukça acemiyim. varsa öneriniz bir çözüm üretelim. malum ramazan geldi. şimdi zaten OFF moduna girdi benim kafa

Hattuşa

ETE HOCAM;

http://etepic.com/index.php/topic,3912.msg36736.html#msg36736


ilyas ustanın bahsettiği dimmer devresi ile ilgili araştırma yaparken yukarıda sizin eklediğiniz dimmer şemasıyla karşılaştım. siz triac değilde IRF740 kullanmışsınız. bunun sebebi nedir? yani şemanızı anlamadım.

ete

Triac ile mosfet arasında en bariz fark , triacı ateşledikten sonra senin tekrar geri kapatamıyor olman ama mosfeti ateşledikten (tetikledikten) sonra istersen gate'indeki sinyali kaldırıp onu kapatabilmendir.
Bu özelliği nedeni ile Mosfet kullandım o şemada çünki yükü süremk için istediğim zaman açıp istediğim zaman kapatma yapmam gerekiyor o sistemde. Adına Trail Edge sistemi deniliyor.
Normal dimmerlerde sıfır noktasından hemen sonra triacı bir gecikme vererek tetiklersin. Böylece yük sürülür. Ama Triacı kapatayım desen kapatamazsın kapanma sıfır noktasında kendiliğinden olur. Böylece sende her sıfır noktasından sonra triacı ateşleyerek dimmer yaparsın.
Bu sistemde ise tam tersi gerekiyor. Yani triac ile yapacak olsaydık, sıfır noktasın triac ateşlenmiş olacak sonra sinyal tepe noktalarına doğru veya tepe noktasından sonra kesilerek dim efekti oluşturulması gerekecek idi. Ama bunu yapamıyorum çünki triac ateşlendimi sıfır noktasına kadar iletimde kalıyor. O halde orada mosfet kullanmak gerekiyor başka yolu yok maalesef.
Umarım anlamışsındır.
Sinyal şekillerine bakarsan daha kolay anlarsın.
Birinde sıfırdan sonra beklenip daha sonra triac ateşleniyor ve sıfır noktasına kadar iletimde kalıyor. Diğerinde ise sıfır noktasında ateşlenip gecikme süresini verecek kadar ortalarda bir yerde kapatılıyor ve sıfır noktasına kadar kapalı kalıyor.
Olay budur.

Ete

MB_77

#5
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Hattuşa

Alıntı yapılan: MB_77 - 16 Mayıs 2018, 10:28:15
ilk mesajınızdaki devre çok güzel bir devreymiş. çok az eleman kullanılarak yüksek voltaj aralığında analog kontrollü pwm devresi ile mosfet sürülmüş. çıkış gürültülü olacaktır ama uygun şekilde filtrelenebilir. yükünüz gürültüye ne kadar duyarlı buna göre karar vermek gerek.

bu devrede işin içine pic sokmak için en kolay çözüm bence dac modülünü kullanmak olacaktır.

dac modülünü devredeki pot olarak kullanıp, vref+ ve vref- uçlarını potun bağlandığı uçlara bağlayıp potu iptal edin. dac çıkışını da R1'e girin.

pic'de dac değerini değiştirdikce voltajı değiştirmiş olursunuz. tabi voltaj ayar kademesi dac çözünürlüğü ile sınırlı olacaktır.

Dac toplam direnci devredeki pot değeri ile aynı olmayacaktır. R1'de oynama yapmak veya başka tedbirler almak gerekebilir.

dac port girişleri bu voltajlara müsade etmeyebilir, edebilir de. incelemek gerek.

MB_77 usta DAC oraya girmez orada high voltaj var.ben oraya PIC in HPWM ini BF422 (high voltaj tranzistoru) ile girdim. high tarafından alınan dirence binen yük fazla ayrıca 12V zenerin görevi gate-source -+20V diyor. amaç gate pinini yakmamak. ne var ki çok sağlıklı bir voltaj kontrolü sağlayamadım. devrenin sade olduğuna bakmayın. sıkıntıları var. isisde direnc üzerine düşen akımları hep pass geçiyor. isisde mükemmel çalışırken gerçekte adamı yoruyor. herneyse;

ETE hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. nasipse  akşam yemekten sonra bir daha okuyacam malum kafa kalın olunca 1 seferde almıyor

COTYORA

#7
Hocam linkteki devre  belki  işinize yarayabilir.
DEVRE

http://www.instructables.com/id/AC-PWM-Dimmer-for-Arduino/  uygulama  örneğide burda var

Powered by EzPortal