NRF24L01+

Başlatan SAMED, 10 Ağustos 2018, 11:38:38

SAMED

merhaba
ben 2 haftadır NRF24L01 kit i haberleşme uygulaması yapmaya çalışıyorum. mikrodenetleyici olarak pic kullanıyorum derleyici olarak da CCS C kullanıyorum. nodric in yayınlamış olduğu datasheet i okudum ama donanım bilgim yeterli olmadığı için yada ccs c regester lara erişmemize alıştırmadığı için henüz çalışma prensibini anlayamadım.
soru 1: donanımsal spi mı daha sağlıklıdır yoksa yazılımsal spi mi?
soru 2:mesela seri iletişim ile 2 pic i haberleştirmek istiyorsak ve bununla ilgili kablosuz haberleştirmek istiyorsak tx rx pinlerini birbirine kablo ile bağlayarak haberleşme de bir sıkıntı var mı diye kontrol edebiliyoruz peki spi de böyle bir şansımız var mıdır?
bir kütüphane buldum ama orda da nrf pinleri ile pic pinlerini nasıl bağlamam gerektiğini anlamadım.Eminim benim durumumda birçok arkadaşım var biz henüz yolun başında olanların bir yönlendirmeye ihtiyacımızvar ! yardımcı olurmusunuz lütfen ?  şimdiden teşekkür ederim.
ADINI HATIRLA...

SAMED

bu sorumu 3 4 farklı forma yazdım ama kimse ilgilenmedi sebebi nedir merak ediyorum. yeni olmam mı
ADINI HATIRLA...

ete

Ben sana açıklayayım neden olduğunu.
NRF24L01+ çok kaliteli ancak o derece karmaşık bir RF elemanı. Çözmek için en azından bir 15 gün çalışmak gerekiyor. Çözmenin haricinde kod yazabilecek seviyeye gelebilmek için bir okadar daha denemeler ve yazboz işleri yapman gerekiyor. Sonuçta amacın ne ise ona ulaşıyorsun ve işin bitiyor. Kafana yazdığın bu bilgileri ancak 7-10 gün saklayabiliyorsun. Sonrasında her şey siliniyor. Bu son lafıma dikkat et. Siliniyor diyorum. Olayı az çok hatırlıyor veya biliyorsun ama bir soruya cevap verebilmek için oturup yeniden ders çalışman gerekiyor. Ders çalışma dediğim aynı olayları yeniden yaşama gibi, bir şey ilki kadar uzun sürmüyor ama sonuçta epeyce bir vakit ayırma gerektiriyor.
Bu nedenle kimse aynı sıkıntıları yeniden yaşamak istemediğinden dolayı sorulara cevap vermek istemiyordur.
Gerçekten emek ve yoğun kafa yormayı gerektiren bir iş. Konsantrasyon şart konsantrasyon devamlılık anlamına geliyor. Yani 1 saat çalışayım sonra başka iş yapıp yeniden geri döneyim diyemiyorsun. Başladınmı sonunu buluncaya kadar devam etmen gerekiyor.  Bütün bunları göz önüne alıp sen de bir düşün istersen nedenli zor bir iş olduğunu.
Kısaca özetlersek insan bu konuda bildiğini bile hatırlamakta zorlanıyor ve yeniden hatırlamak için oturup zaman ayırması birde konsantre olması gerekiyor ki kimse buna yanaşmıyor olsa gerek.
Bu elemanı sular seller gibi ezberlemiş idim. Ama sorsan şu anda hiç bir soruna cevap veremem. Ancak oturup yeniden ders çalışırsam ki buda en az bir iki günümü alır ancak ondan sonra sorularını cevaplayabilirim.
Programlama dili CCS olunca zaten uzak duruyorum. Çünki Basic ile çalışıyorum.

Soruların cevaplarını mantıksal yolla cevaplarım aslında.
Mesela, SPI konusunda donanımsal SPI her zaman daha az kod daha hızlı çalışır. Ama bu hız NRF için gerekli değildir. Sonuçta senin için bir şey farketmez. Unutmaki SPI sistemini yalnızca registerlere ulaşmak için kullanıyorsun.
Kablolu SPI konusunda ise zaten kablolu bir sistem için geliştirilmiş olan SPI sisteminde registerlere ulaşmak için SPI kullanıyorsun dolayısıyla mutlaka kablolu bağlantı gerekli sana. Ama iki NRF modül arasında haberleşebilmen için bu sistemi kullanayım diyorsan bu mümkün olmaz diyorum çünki sonuçta bu NRF kartı RF ile haberleşecek şekilde hazırlanmış ve senin bu sistemi aşman mümkün değil.

Ete


SAMED

hocam dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. dediğiniz gibi biraz karışık bir eleman önerinizi dinleyip üzerine daha yoğun çalışacağım. peki yazılmış bir driver i anlayıp kullanmak da dediğiniz kadar zor olur mu?
ADINI HATIRLA...

ete

Kendisini anlamaz isen sürücüyü anlamakda zor olur. Ancak en azından kullanabilirsin. Her şey register tablosunda açıklanmış ama amatörler açısından çok şey ilk defa karşılaşılan terim yada şeyler olunca anlamak zorlaşıyor. Yüzlerce defa okuduğumu hatırlıyorum. Bir noktadan sonra anlamaya başlıyorsun. Tatbikat yapmak çok önemli. Yoksa okuduğunla kalırsın.
Ete

SAMED

peki nrf24 yerine tavsiye edebileceğiniz herhangibir kit var mıdır hocam wifi hariç ? 200 metre ile 1000 metre arası haberleşebilen
ADINI HATIRLA...

ete

Hem kablo hemde Metrelerden bahsedince aklıma yalnızca RS485 gelir. 1000 m ye kadar sorunsuz çalışır.
Bildiğin USART (RS232) komutları ile çalışır. Örnek sitede mevcut.
http://etepic.com/index.php/topic,57.0.html

Ete

SAMED

#7
çok teşekkür ederim hocam ilginiz için. saygılar :)
ADINI HATIRLA...

Powered by EzPortal