avatar_Celal Kızılırmak

Icsp programlama

Başlatan Celal Kızılırmak, 04 Kasım 2018, 21:21:05

Celal Kızılırmak

Hocalarım pic programlamak içim microburn programını kullanıyorum programlamada sıkıntı yok ama ıcsp modunu kullanarak programlamak istiyorm ama hep hata alıyorm.Bu konu hakkında bilgisi olan arkaşalar lütfen yardmcı olun. Şimdi den teşekkürler.

ete

ICSP işlemcinin programlama pinleridir. Aslında Zif SOket üzrine bu uçlar taşınarak programlama yapılıyor.
Bu durumda aldığın hata muhtemelen yanlış uçlarla programlama yaptığın içindir.

İşlemciye göre bu pinler değiştiği için kullandığın işlemcini bilmek zorundayız. Böylece bu uçlara doğru bağlantı yapıp yapmadığını anlayabiliriz.

Diğer bir husus da ICSP pinlerinin genellikle çalışan kartın üzerinden işlemciyi sökmeden programlama yapmak için kullanılabilmesine imkan tanımasıdır. Hal böyle olunca söz konusu pinler devrede kullanılan işlemci pinleri ise onları ana devreden biraz izole etmek gerekir. Etmediğiniz taktirde genllikle programlama voltajınız ana devrede erir gider ve programlama hatası alırsınız.

Genel uygulanan mantık şöyledir. Programlama Pinleri ki bunlar Data, genellikle işlemcilerde PORTB.7 pini dir. CLK, genellikle PORTB.6 pini dir, PGM yani programlama voltajı girişi genellikle işlemcilerde MCLR pini dir. Geriye bir GND ve +5V uçları kalır.
Besleme uçlarını şaşırmazsın sanırım. MCLR pini ana devreye 10K direnç ile bağlanmalı ama ICSP soketine direk bağlanmalı, Data pini ana devreye 10K-4K7 direnç ile bağlanmalı ama ICSP soketine direk bağlanmalı ve sonunda CLK pini de ICSP soketine direk bağlanmalı ama ana devreye 10K-4K7 direnç ile bağlanmalıdır. Yada imkanın var ise özellikle bu Data ve CLK pinlerini ana devrede boş bırakmalısın. Zorunlu hallerde yani boş bırakmak mümkün değil ise ve arada direnç kullanmak da mümkün olmuyor ise bir jumper kullanarak programlama esnasında söz konusu pinler ana devreden ayrılmalı ve programlamadan sonra Jumper ile tekrar devreye bağlanmalıdırlar.

Ete

Celal Kızılırmak

Ete hocam öncelikle teşekkürler vaktinizi ayırdığınız için, 
Bağlantılarımı resimde görüldüğü gibi yapıyorm 16f628a için
Ve microişlemcimin boşta programlıyorm yani pinlerinde kurulu bir devre yokken deniyorm ama olmuyor.Icsp pinlerini direkt olarak bağlantı yapıyorm araya hiç devre elemanı koymadan ama yine hata alıyorm.

ete

Bağlantı noktaları doğru. Bu durumda sorunu programlayıcının ICSP çıkışında aramanız gerekir.
Ben olsam zif soket ile ICSP pinlerindeki çıkışları kontrol ederdim.
Örneğin 16F628'i zif soket de sorunsuz programlayabiliyorsanız. Oradaki uçlarda Data ucu ile ICSP data ucu, clk ucu, VPP ucu , GND (VSS) ucu ve VDD(+5V) uçları bağlı gözükmelidir. Başkada yaacak bir şey yok sanırım.

Ete

mayunal

benim sorunum 12f683 ile, picpgm programını kullanıyorum. 12f683 ü otomatik tanıyor, okuyor ancak yazdığım zaman hata veriyor ve artık işlemciyi tanımıyor,okuyamıyor.  Yeni bir 12f683 kullandığımda aynı şeyler oluyor. Diğer işlemcilerde bir sorun yaşamıyorum. Yardımcı olabilirseniz minnettar olurum.

ete

Picpgm programını ilk defa duyuyorum ne olduğunu bilmiyorum. Programlayıcı kim acaba? sorun programdan değil programlayıcıdan olabilir.  Pic bozuluyor olsa gerek. O bozuk denilen işlemcileri en azından bir Pickit2 programlayıcıda denemek lazım. Bir arkadaşınızda var ise Pickit2 veya Pickit3 ile denemeden atmayın bence.

Ete


mayunal

ilginiz için çok teşekkür ederim. daha ayrıntılı bilgi vereyim; yeni pic'i kullandığımda okuma işlemini yapabiliyorum defalarca ancak yazma işleminde programı yazıyor doğrulama sırasında hata veriyor. pic i artık ne okuya biliyorum nede yazabiliyorum. devreye taktığımda çalışıyor, yani bir kere programlayabiliyorum. aklıma gelenler;
1- kod koruma ;@ DEVICE pic12F683, PROTECT_OFF (code prodection CP=1),@ DEVICE PIC12F683,CPD_OFF(data prodection CPD=1)
2- MCLR voltajı : 12f serileri maksimum 13.5v iken 12f683 ve 12f635 max 13v
ama maalesef başarılı olamadım.
dediğiniz gibi başka bir programlayıcı da denemekten başka çarem kalmadı. tekrar teşekkür ederim...

ete

Kod korumasını aktif ettiğin zaman aynı işlemciyi yeniden programlaman gerekirse kodun çözülmesi daha fazla akım gerektiriyor. Programlama voltajı her zaman 13-13,6V aralığında ama akım ihtiyacı artıyor burası kesin. Bu durumda pek çokprogramlayıcı kart yetersiz kalabiliyor. Özellikle switching kısmında direnç tipi bobin kullanmış olan programlayıcılar sınıfta kalıyor çünki o bobinin yeterli akımı sağlaması mümkün olamıyor. Yada devrede daha fazla akım çekilmesine sebep olan bir sorun var ise çalışmıyorlar. Bu yüzden yeniden programlanamayan işlemcilerin mutlaka sorunsuz çalışan bir başka programlayıcı (pickit2) ile denenmesini tavsiye ediyorum. Bu soruna pek çok kez rast geldim. Bazı işlemcileri kurtarabilmiştim.

Ete

Powered by EzPortal