elektronik devre problemi

Başlatan kerem, 10 Aralık 2018, 14:35:50

kerem

ete hocam biraz ilerleme kaydettim . çakmağa giden 3.3v tun  artı ile eksi uçları arasına bir tane 1 k direnç bagladım. baya bir düzelme oldu 5 defa çakıyor ondan sonra reset atıyor .  acaba attığım 1k lik dirençin standardı yada hesaplaması varmı . daha yüksek direnç atsam problem olur mu. hesabı var mıdır hocam. yada bu 1k dirençin devreye bir zararı varmıdır. başka yerde başka problem yaratabilir mi?

ete

BU konuda hiç bir bilgim yok maalesef.
Ete

kerem

peki ete hocam çok sagolun. Allah razı olsun

kerem

hocam benim çakmak gövdeye çaktığı zaman normal pic kartını gövdeye yaklaştırınca resetleniyor veya ateşleme kartına yaklaştırdığımda yine  resetleniyor ne kadar gövdeden ve  ateşleme kartından uzaklaştırıyorsam o kadar iyi çalışıyor.  acaba gövdeye çaktığı zaman pic kartını yaklaştırırken gövdeden pice atlama falan mı oluyor. sonuçta gövdede 3000v yakın volt olmuş olacak pici yaklaştırırken pice atlama yapması veya harmonik oluşturup pici resetlemesi mümkün mü?. sonuçta cihaz çalışırken  kart gövdeye baglı olacak. teşekkürler.

ete

Elbette bir pek denilen voltaj üzerinde ani bir yükseliş iniş olayı meydana geliyordur. Filitrenin önemi buradan geliyor zaten. Bu gözle görülecek bir şey değil ama pic hızlı çalıştığı için onu yakalıyordur.
Bunu önlemek için bod isimli sigorta ayarını off (BOD_OFF)konumuna getirip dene şayet ON konumunda ise. Hiç yazılı değil ise yazıp OFF olarak ayarla. Bu sigorta voltajdaki anlık iniş çıkışları tespit etmek amaçlıdır.
Diğer bir tedbir de pic beslemesi girişine besleme kablosunu ferit bilezik içerisinden geçirip ayrıca seri bir bobin bağla. bobin değerini sorma 10uH den 100uH ye kadar bir değer olabilir.
Pic devresini aluminyum bir kutu içine almak da sorununu çözebilir (faraday kafesi).

Ete

elektro77

#80
Ete hocamın dediklerini yaparsanız sorun %90 çözülür. Benim daha önce başıma gelmişti. bir devrem motor fırçalarındaki ark yüzünden sürekli saçma sapan şeyler yapıyor ve reset atabiliyordu. Faraday kafesi ve ferit bilezik ile sorunu çözmüştüm. ek olarak picin  besleme kablolarını ferit bilezikten en az 3 tur sararak geçirmenizde fayda var. Ayrıca picten dışarıya uzanan data kabloları varsa bunlarıda ferit bilezikten geçirmelisiniz.bunları yaptıktan sonra çok nadir sorun yaşıyordum.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

kerem

sagolun hocam. peki faraday kafesi için illa aleminyum bir kutu mu olmalı. plastik bir kutunun içine konulsa faraday kafesi işlevini görür mü hocam

ete

Faraday kafesi metalden yapılır. Amaç etraftan gelen parazit vs sinyallerin kafes tarafından alınıp toprağa yada şaseye aktarılmasıdır. Metal olarak sac yada Aluminyum kullanman gerek. Kutunun dışınıda GND ye bağlamalısın.

Ete

kerem


İlyas KAYA

Tüm beslemelere 12v 5v ve 3v3 ters şekilde schottky diyot ekleyin.(1n4148 de olabilir)  Buton vb giriş olan pinlerinizi 47nf ile 100nf arasında bir kondansatör le eksiye çekin. Pcb tasarımını büyütün ve yolları mümkün mertebe birbirinden ayırın.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

kerem

hocam benzer bir devrede çakmak giriş besleme ucuna KE serisi transil diyot kullanılmış böyle bir diyotun kullanılması yararlı olur mu.
transil diyot ne gibi etkisi olabilir

İlyas KAYA

Olur tabiki neden olmasın. Burada amaç tersten gelen yüksek gerilimi çok hızlı bir şekilde  kısa devre ederek komponentlere ulaşmasını engellemek. Diyotlarin ters kırılma gerilimi aşıldığı anda iletime geçer. Bunu hızlı yapan bir diyot işinizi görür.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

kerem

hocam benim çakmaga giriş voltajım 3.3v  bunun için nasıl bir transil diyot seçmeliyim? 3.3v uygun transil diyot var mıdır.

İlyas KAYA

3v3 olması mühim değil zaten sıçrama gerilimi binlerce voltu bulur. 4148 takin reverse voltage 100v . Voltaj yüksek olabilir buna takılmayın akim çok çok düşüktür.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

kerem

MRB ete hocam . bişey soracaktım. şimdi benim uzaktan kumanda olarak pt2262 pt2272 serisi kullanıyorum. infrared olarak çalıştırıyorum. alıcı gözü var. şimdi ben başba bir IR kumanda kullanmak istersem kullanabilir miyim. yada nasıl bir yol denemeliyim.
elimde pt serili alıcı var bende bunu herhangi bir kumanda ile kontrol etmek istersem olur mu. ya da nasıl haberleştirebilirim.

Powered by EzPortal