PT 2262 verici + alıcı data çıkışı 16F630 yazılım değişikliği ?

Başlatan sencer76, 22 Ocak 2019, 18:33:33

sencer76

Merhaba arkadaşlar. Malzemecilere çok uzak askeri bir yerde problem çözmeye çalışıyorum. Elimizde PT2262 li 2CH verici elcik var. Aslında alıcıda 2CH olarak tasarlanmış ve 2. röle hariç tüm malzemeler işlenmiş. Eksik olan röleyide yerine taktım fakat sanırım alıcıdaki Pic 16F630 içindeki yazılım sadece tek kanal çalışmasına müsade ediyor. Pic 630 un Ra0 pinine alıcı modülün data çıkışı giriyor ve vericinin 1. kanalına basılırsa Ra1 pini High oluyor  vericiden 2. butona basılınca yine Ra1 High oluyor.  2. butona basıldığında Ra2 pini high olması için gereken yazılım çok zor birşeymidir? Yanımda PİCKİT2 programlama aletim var. Sizlerin uzaktan bana yardımcı olabilmesi mümkünmüdür? 

ete

Vericide PT2262 ve Alıcıda PT2272 olması gerekir.
Tek kanal çalışan sistemde PT2272 nin VT ucundan HIGH çıkar ve onu kullanarak ilgili işlemci pini aktif edilir.
Elindeki Vericide o bahsini ettiğin 2 buton PT2262 nin hangi pinlerine bağlanmış ve butona asılınca ilgili pin hangi lojik konumu alıyor.
Aynı şeyi ALıcı devresine bakarak da görmek lazım. PT2262 de buton pinleri hangileri ise Alıcıdaki aynı pimnlerin işlemciye giriş olarak girmesi gerekir. Böylemi yapılmış yoksa sadece VT pini mi işlemciye girmiş bakıp söylemen gerek.

Ete

sencer76

Teşekkürler hocam verici elcikte  2 buton ve PT2262 var.  Fakat alıcıda rf  çıkışı direk pic16f630  Ra0  pinine giriyor. Arada PT2272 yok ve pic int osc

ete

O zaman bu işi unut tek butonla çalışmak zorundadın.
Ete

sencer76

Acaba ben elimdeki tek butonun kontrol ettiği röle kontaklarını tek bir buton olarak kullansam ve tek butonla 1. basış ileri 2. basış stop 3. basış geri 4. basış stop  şeklinde nasıl bir devre ekleyebilirim? elimde yeterli röle,pic16f628A,bc 337 delikli plaket direnç falan var..  transistörlü veya dijital kapılı entegreli yada PİC li  çözüm varsa deneyebilirim.Teşekkür ederim...




Problem 4017 ile çözülmüştür Teşekkürler...

İlyas KAYA

4017 bu durumda kaçak dövüşmek olmuş biraz :)
Çok sık sorulan bir soru ancak güvenlik açısından bu konu konu da çok fazla bilgi bulamazsınız.
Fazla bilgi olmamasinin nedeni eski sistemlerde bu algoritma çok kullanılmış ve mevcud kapı yada bir çok kumanda alıcı bu temelde çalışmaktadır.

Peki nasıl yaparım bana bilgi verin biraz derseniz;
Alıcı modül çıkışını osiloskop a bağlayın. Eğer osiloskop yok ise pcscope programını indirin ve bilgisayarın mikrofon girişinden verinin bir görüntüsünü alın.

Şimdi bu gelen kere dalgaları bire bir pic ile oluşturmayı deneyin. Yine osiloskop dan veriyi kayıt edin ve orjinal sinyal ile kendi oluşturduğunuz sinyali üst üste bindirin ki doğru sinyali mi göndermişsiniz teyit edin.

Artık elimizde sinyallerin süreleri var.

Alici kısımda bu sinyalleri yakalamak için ister timer kesmesi kullanın ister pulsin komutu ile genişliklerini ölçün. Ölçtüğünüz genişlikleri bir değişken dizisine kayıt edin. Elinizde örneğin; 80,30,80,10 gibi değerler oluşacak. High ve low da kaldığı süreleri aldığımıza göre pt2262 nin datasheetinden faydalanarak bu süreleri 1 ve sifirlara çevirin.

Bundan sonra ki aşama bu 1 ve 0 bitlerini byte a çevirmek. Artık elimizde 2 tane byte veri olacak. Ilk byte adress 2nci byte data olacaktır.
Bunu ister bir butona basıldı taratarak eeproma kayıt edip okunabilir kumanda yapın ister sadece o kumanda da çalışabilir sabit değer kayıt edin.
2 kanal için de artık çıkışları gelen veriye bakarak çıkış yaptırabilirsiniz.

Kod vs. Yok nasıl yapıldığını anlattım. Kullandığınız dile göre kodlamaniz değişir.
Yok hiç uğraşmam derseniz de 4017 iyi bir çözüm:)
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

4017 zahmetsiz bir çözüm gibi gözüküyor ama elinde 4017 varmı buda önemli. Elimde 16F628 , transistör vs var diyor.
O halde en akıllıca çözüm 628 kullanarak birşey yapmak.

İlişikteki dosyada çalışan bir devre ve gerekli dosyaları bulacaksın.

Bu arada şemaya ileri ve geri rölelerini süren sistemi çizmedim. Sadece röle sürüleceği zaman çıkışı HIGH yaptırdım.
Hangi çıkışın aktif olduğunu görebilesin diye her bir çıkışa birde led atadım böylece ilerimi geri mi yada duruyormu görebiliyorsun.
röleleri sürmek için röle çıkışına 1K seri direnç ve bir BC337 transistör bağlarsın. 1K direnç transistörün Beys ucuna girer. EMitter GND ye bağlı olmalı ve Collector ise Role bobin ucuna bağlı olmalı. Bobin diğer ucu çalıştığı voltaja uygun olarak 5V yada 12V ta bağlı olmalıdır.
Stop durumu içinde bir çıkış verdim ama nasıl durduracaksınız bilemdiğim için bu şekilde yaptım gerekirse sen organize edersin yada sorarsın.

Ete


sencer76

İlyas bey ve ETE hocam paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Anadolunun çok ücra bir yerinde kısıtlı malzemelerim ile problemi çözmeye çalışırken İstanbula 2 telsiz rölesi üzerinden bağlanıp sorularımı kardeşime yazdırarak foruma ulaştım. Yanımda 4017 yoktu çarşıda çaresizce dolanırken kırık dökük el yapımı bir bakkal tabelasının içinden buldum :)  Maceralı bir işti ve sorun şahane çözüldü. iyiki varsınız...

Powered by EzPortal