Rüzgar türbini ve solar şarj kontrol devrelerinde enerji hesabı

Başlatan Evren Kılıç, 01 Mart 2019, 11:57:24

Evren Kılıç

Merhaba arkadaşlar,

rüzgar türbini ve solar şarj kontrol devrelerinde akünün durumuna göre üretilen enerji aküye veya dummy yüke transfer edilerek türbini frenlemeye, solar panel ise boşa çıkarılıyor. Bu devrelere üretilen enerji miktarını gösteren ilave yapmak için nasıl bir algoritma geliştirilmeli. bu hesaplama nasıl yapılır daha önce böyle bir uygulama yapan arkadaş var mı? 

ahmet_zxc

en basit olarak akü voltajını 11v civarında tutabilirsin.

mppt algoritmalı elektronik yük yapmalısın. yada almalısın, dünyada 2 firma üretiyor..

http://atlantisotomasyon.com/mppt-electronik-load-mppt-gunes-paneli-test-sistemi-mppt-elektronik-yuk-mp-410-2/

Evren Kılıç

akü gerilimini neden 11 volt civarında tutmam gerekiyor, amaç aküyü boşaltmak değil ki doldurmak. MPPT yükü kullanmam bana ne kazandıracak, amacım kapasite testi yapmak değil ki. Siz soruyu yanlış anladınız galiba. Bir şarj kontrol devrem var rüzgar türbini ve güneş paneli girişli bununla akülerimi şarj ediyorum. aküler dolduğunda solar panel ve türbin aküden ayrılıyor, türbin boşta kontrolsüz kalıp yüksek devirlere çıkmasın diye omik bir yüke bağlanıyor, buraya kadar zaten bir problem yok. bu devreye eklemek istediğim birim zamanda örneğin 24 saat içinde, veya sayaç sıfırlanana kadar üretilen enerji miktarını Wh olarak görmek.

ete

Yalnızca wattmetre ihtiyacın var ise işin kolay. Ohm kanunu ip ucun olacak..
Watt=vol * amper.
İşin içine amper/saat girince zamanıda sayman gerekecektir. Sonuçta bir volt ölçmen gerekiyor. Çekilen akımıda ölçmen gerekiyor ve zamanıda sayarak belirlenen süre içinde toplam üretilen enerjıyı hesaplarsın. Enerji süre ile doğru orantılı olacak. Doğru hesap aynı akım değerinin ne kadar süre ile çekildiğinide hesaplamakla yapılır. Yada ortalama bir değer bulursun sonuçta çok frk çıkarmı bikemem ama bir fikir verebilir.
Bu noktada üyelerimizden öneriler bekleyelim istersen. Senaryo şo,
Süreyi başlattık. Çekilen akımları ve volt değerini ölçüyoruz.
10 dakika 1 A asıldı sistem
25 dakika 2,5 A asıldı
Tekrar 15 dak 2 A asıldı
Bu şekilde kısa sürelerde akımlar değişiyor 10 saat içinde yada daha kolaylaştıralım 1 saatteki enerjimizi nasıl hesaplayalım?
Fikirlerinizi bekliyorum.

Ete

ahmet_zxc

hayır!!! söylediğim yolardan başka yol yoktur.

ETE hocam maalesef bu yöntemle türbinde yada güneş panelinde ölçüm yapamazsınız.

biraz uzun olacak ama anlatayım.

120w lık bir motorum var, 12v ta 10A çekiyor. ve bunun karşılığında 1000d/d dönüyor.
bunun jeneratör olduğunu düşünün, 1000 d/d döndürdüğünüzde 10A 12v 120w çekebilirsiniz. (verimleri hesaba katmıyoruz)
peki bu jeneratörün çıkışına 250w lık bir yük bağlarsak ne olur?
mil frenlenir ve kalır. hiç dönmez.
peki 1000 d/d değil de 100 d/d döndürdünüz. sizin yükünüz ne olacak? nasıl hesaplanacak? yök kendini nasıl modifiye edecek?
aynı sorun güneş panelinde de vardır. çıkıştan üretilenden fazla güç çekmeye kalkarsanız panel voltajı çöker sıfır yada yakın birşey olur.
wattmetre dediğimiz de voltaj ve akım ölçer, voltaj sıfır olunca nasıl ölçüm yapacaksınız.???

evrenk bey;
öncelikle enerji üreten sistem ile ölçüm yapılan sistem birbirinden ayrılmalı. hem ölçüm yapayım hem enerji üreteyim mantığı rüzgar ve güneşte maalesef pek çalışmıyor.
rüzgar ve güneşte ölçüm yapabilmenin iki yolu var.
birisi akü voltajını sürekli belirli bir düzeyde tutup şarja devam etmek bu sırada ölçüm yapmak.
diğeri de MPPT ELEKTRONİK YÜK kullanmak.

akünüz doldu ve sistem den ayrıldı mı, diğer bir küçük aküye geçsin sistem, o akü de kademeli yükler ile sürekli boş kalsın, sistem onu doldurmaya çalışsın siz o sırada voltaj ve akımı ölçün.

en kolay yöntem bu.

ayrıca bu işin temeli kirchoff kanunlarıdır. naçizane tavsiyem bir daha göz gezdirmekte fayda var.

ete

Söylediklerin mantıklı ama kim gelen gücü sıfırlayacak yük bağlarki sistemine?, ben bağlamam. Benim için esas olan sürekli çektiğim güç tür ki buda sistemin bana sağladığı güçtür ve ben onu ölçebilirsem ne harcadığımıda bilrim demektir.
İşin ilmi yanı senin anlattığın gibi olabilir ama bana bir anlam ifade etmiyor maalesef.  Sen o şekilde ölçüm yap bende kendi mantığıma göre ölçüm yapayım anlaşalım ne dersin?
Birde olaya şu gözle bak istersen. Bir sistem (güç üreteci) sana 100 A/saatlik bir güç veriyor ama sen sadece 10 A saat lik kısmını kullanıyor isen bu sistemin güç üretimi yada yük ün sağladığı güç tüketimi 100A saat mi demek daha doğru yoksa 10A saat mi demek daha doğru. Ben 10 A saat diyorum.

Ete

ahmet_zxc

ETE hocam elbette enerjiyi boşa harcamak mantıklı değil, ama bu sistemlerde ölçüm alabilmenin maalesef başka bir yolu yok.

bizim yetişmemizde emeğiniz yadsınamaz düzeyde, Allah razı olsun, eksik olmayın.

"Sen o şekilde ölçüm yap bende kendi mantığıma göre ölçüm yapayım anlaşalım ne dersin?"
siz ne derseniz ben ona uyarım tabii başım üstüne. sizinle her türlü anlaşırız biz.

ama gerçekten o yöntemle sağlıklı ölçüm alınamaz.!!! ya üretilenden az ölçersiniz ya da ölçüm sistemi hiçbişey ölçemez.
mppt mantığı çok önemli... kıymetli vaktinizi farklı yöntemlerle boşa harcamayıp bana birşeyler öğretseniz çok daha mutlu olurum.

yada şöyle anlaşalım. basit olarak; kaç saatte aküler şarj oluyor kaç saat sistem frende kalıyor ordan başlasak.
diyelim ki 12 saatte aküler şarj oldu diğer 12 saat sistem frende..

akü kaç amper 100Ah olsun. sisteme 250Ah akü bağlayalım, sistem 24 saat aküyü şarj etsin, hiçbir enerji de boşa gitmesin.
sisteme göre akü boyutu yüksek olduğundan aküler hiçbir zaman full şarj olmasın akım sürekli aksın, bizde 24 saat ölçüm alabilelim

burda anlaşırız sanırım :D



Evren Kılıç

Merhaba arkadaşlar,
" Bu devrelere üretilen enerji miktarını gösteren ilave yapmak için nasıl bir algoritma geliştirilmeli." demiştim ama bunu şu şekilde revize etsek. Akü sarjı boyunca kaç Ah akım veya kaç Wh enerji basılmış? bu hesaplama mantığını değiştirir mi?

ete

Genelde bilmediğim konulara bulaşmamaya özen gösteriyorum.
Bu konuyada Ohm kanunu mantığı ile yaklaşıp bildiğimi varsayarak bulaştım ama farklı şeyler karşıma çıkıyor.
Bu nedenle bulaşmamaya karar verdim. Bana ters gelen şeyler var işin içinde. Doğrudur yanlıştır demeden bana ters geliyor diyorum sadece.

Ete


ahmet_zxc

Alıntı yapılan: evrenk - 04 Mart 2019, 10:20:57
Merhaba arkadaşlar,
" Bu devrelere üretilen enerji miktarını gösteren ilave yapmak için nasıl bir algoritma geliştirilmeli." demiştim ama bunu şu şekilde revize etsek. Akü sarjı boyunca kaç Ah akım veya kaç Wh enerji basılmış? bu hesaplama mantığını değiştirir mi?
şimdi hocam bildiğim ve bu güne kadar yaptığım işler, şu şekilde;

yıllarını ölçüm kontrol ve kayıt ile geçirmiş biri olarak cevaplıyorum.
bilmediğim yada hatalı olduğum birçok şey olabilir, söylediğim kanun, kural değildir. farklı bilgi, tecrübe vb var ise lütfen paylaşınız.

kirchoff akımlar kanununa göre akımın akması için potansiyel farkın olması gerekiyor.
yani rüzgar türbininde üretilen voltajın, akü voltajından daha yüksek olması gerekiyor.

akımın akması yani sizin ölçüm yapabilmeniz için akünün o anda şarj oluyor olması lazım.
akü dolup ta şarj kontrol devresi şarjı kesince devre açık devre oluyor ve akım akmıyor.

dolayısıyla P=I*V ile hesapladığın formül çöküyor.

voltaj ne kadar yüksek olursa olsun akım sıfır olduğu için sonuç sıfır çıkıyor. dolayısıyla ölçüm yapamıyorsunuz.

akünün dolması sırasında ne nasıl oluyor kısmı çok kolay.
şarj regülatörü ile akü arasına saniyede bir voltaj ve akım okuyacak devre yapıp bunu kaydedip ortalama almanız yeterli.

ama ilk mesajınızdaki gibi akü doldu, şarj devresi boşa çıktı, o sırada benim ne kadar enerjim boşa gitti hesabı için daha önceki yazdıklarım geçerlidir.

ete

Bir ölçüm işinde, üretilen bir şey var ise ölçüm yapılabilir. Generatör gerilim üretir yük onu tüketir ve sende ne kadar tüketildiğini dolayısıyla ne kadar üretildiğini ölçersin. Yük sıfırlandı ama generatör üretebilecek durumda iken bir şey üretmiyor çünki tüketim yok. Bu durumde neyi ölçeceğim? bence hiç bir şeyi . Anlatmaya çalıştığım budur Bir tüketim var ise onu ölçmemiz gerekliliği. Tüketilemiyen bir enerjiyi ölçmenin bir anlamı varmı. Bence yok şu kadar üretebiliyorum ama tüketen olmadığı için bu benim üretim kaybım demek için bir hesap yapmak anlamsız bunlar bana ters geliyor.
Bu konu fazlaca dallanıp budaklanıyor. Gereksiz tartışma içindeyiz. Yani aynı şeyleri söyleyip bir noktada buluşamıyoruz.

Ben kendi açımdan noktayı koyuyorum. Ölçülecek enerji,  aynı zamanda tükettiğin enerjidir. Dolayısıyla tükettiğini ölçersin buda senin ürettiğindir. Üretebildiğin daha fazla olabilir. Ama o anda o kadar tüketmiyorsan ne tükettiğini ölçmek bana göre en doğrusudur.
Ayrıca bak Evrenk ne istiyor " Akü sarjı boyunca kaç Ah akım veya kaç Wh enerji basılmış? bu hesaplama mantığını değiştirir mi?"
Bu sorunun cevabı bana göre yine Ohm kanunu. Tüketiyorsam watt=V*A formülü ile zaman tutarak bunu ölçerim.
Başka bir ölçüm metodu var ise burada tartışalım ama direk formül ve metod konuşalım.

Ete




Evren Kılıç

Bu ölçüm benim için olmazsa olmaz değil zaten baya karmaşık algoritma gerekecek sanırım en iyisi hiç bulaşma yayım ilginiz için teşekkür ederim arkadaşlar.




ahmet_zxc

yanlış anlamalarım ve konuyu saçma sapan dağıtmamdan dolayı kusuruma bakmayın.

vaktinizi boşa harcadığım için özür dilerim.

Powered by EzPortal