avatar_ete

Çıkışı ayarlı Step up konverter

Başlatan ete, 25 Mart 2019, 10:40:01

ete

Hep sorulara cevap verirken bu seferde bir soru ben sorayım dedim.

Otomobillerde kullanılan Alternatörler hakkında derin bilgisi olan varmıdır acaba. ?
Derin bilgiden şunu kast ediyorum. Alternatör normalde belirli değerde bir AC voltaj üretiyor bunu diyot tablosu ile DC ye çevirip Konjektör denilen bir regülatör ile 12,6-14,4V aralığında regüle edip dışarı veriyor. Bu kadarını biliyorum.
Şart ettiğini anlayabilmek için otomobil üzerinde bulunan bir Şarj lambasını şarj başladıktan sonra söndürüyor.
Sorun bu şarj lambası ile alakalı. Bazı araçlar da Aracın orjinal Alternatörünü kullandığın müddetçe ve alternatörde sağlam ise o şarj lambası sönüyor. Ancak Alternatörü bir başka uyan model ile değiştirdiğinde alet şarj etmesine rağman lamba sönmüyor.
Şarj ettiğini akünün çektiği akımdan anlayabiliyoruz. Bu lambanın neden sönmediğini soruyorum.
Soru aslında Alternatör çıkışları ilede alakalı. Zira bazılarında COM diye bir çıkış olurken bazılarında LIN diye bir çıkış var.
Biraz araştırınca LIN protokolü diye araçlarda kullanılan bir protokol olduğunu öğrendim. Ancak fazla bir detay yok maalesef.
Genelde sorun LIN çıkışlı alternatörlerde yaşanıyor.
Çok emin olmamakla birlikte COM çıkışlı alternatörlerde de lamba söndürmeme sorunu  olduğu söyleniyor. Lambayı bu tür araçlarda Beyin tabir edilen birim söndürüyormuş. Neden orjinalinde söndürüyor da diğerleri söndüremiyor bunu araştırıyorum. Tabiiki soruna çözüm bulmak adına araştırıyorum.
Çok yakınım bu işle uğraşıyor ve benden yardım istedi. Bir kaç alternatörü test ettim COM ve LIN çıkışlarında boşta bir şey göremedim. Çıkışlara skop bağladım ve çalıştıktan sonra o uçlarda +12V olduğunu gördüm. Bir protokol işaretide göremedim.
Bilgisi olan varsa yardım istiyorum.
Son bir şey ekleyeyim. Değişik araçlara ait alternatör lamba yada COM LIN çıkışlarını test ettiğimde hepsinde farklı voltaj seviyeleri gördüm.
Kiminde 14V kiminde 14,9V kiminde 15V kiminde 13,9 V gibi. Acaba çıkartılan voltaj ölçülerek mi aletin orjinalliği test ediliyor beyin tarafından. Bu bir ip ucu olabilir diy ebelirteyim dedim. An azından bu konuyu test etmek için bir devre tasarladım ama henüz istediğim sonucu (devreden) alamadım. Onu ayrı bir soru olarak soracağım.

Ete

ete

#1
Konu başlığını Step-up konvertör olarak verdiğim için ikinci soruyuda buraya ekliyorum.
Alternatör çıkış voltajlarının lamba söndürmede etkili olup olmadığını en azından test edebilelim diye Pic ile bir devre tasarladım.
PWM kullanarak bir Step-up devresini sürerek 12V dan yaklaşık 16-18V civarında bir voltaj elde edip bunu ayarlayarak 13-16V arasında ayarlı bir voltaj çıkışı haline getirmek istiyorum. Yaptığım iş önce voltajı yükseltip onuda bir step-down girişine vererek voltajı ayarlayayım istedim ama voltajı yükseltmeyi başarmama rağmen step down kısmında başarılı olamadım. Zira voltajı oraya verince hemen giriş seviyesine düşüveriyor. Anlaşılan yeterli akımı üretemiyorum. Yada başka bir sorun var.
Sorum şu benzer bir sistemle 12V girip çıkışta 13-16 V aralığında ayarlı bir voltajı nasıl elde edebilirim. Sonuçta bu voltaj beyine giderek onu kandırmaya çalışacak. Örneğin bir aracın Alternator lamba çıkışı diyelimki 14,3V ise ve koyduğumuz alternatörde 13,8V dan fazlasını vermiyor ise çıkışı 14,3V seviyesine getirip beyine göndermeyi planlıyorum.
Bu konuda da öneri ihtiyacım var.
Unutmayınki step-up devrelerinde voltajın yükselmesi kontrol edilmez ise alıp başını gidiyor. 35V luk bir kondansatörü patlattım. Sonra oraya bir zener koydum voltaj sabitlendi. Böyle bir voltajı normal şartlarda PWM ile en azından seviye olarak kontrol etmek mümkün değil.
Belkide daha farklı bir yöntem kullanarak bunu yapmalıyım. Bu konuda öneri bekliyorum. 
Ayrıca en önemlisi düşündüğüm bu çözümün işe yarayıp yaramayacağını bilmek isterim. Boşuna çabalamanında bir faydası yok.

Ete

İlyas KAYA

#2
Konuda çok bilgim yok ama aşağıdaki şema genel olarak sistemin nasıl çalıştığını görmek için yardımcı olacaktır. Semaya baktığımda ise bu farkın kullanılan diyot ve şarj dinamosundan kaynaklı olabileceğini tahmin ediyorum

Step up için 10 tl ye satılan 4amperlik 5-35volt ayarlı şu devreyi deneyebilirsiniz.
https://www.f1depo.com/Xl6009-Voltaj-Yukseltici-Regulator-Devresi-Ayarlanabilir-Step-up-4a,PR-237.html
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

#3
İlyas,
Cevap için teşekkürler. Verdiğin Alternatör prensip şeması ve çok hemde çok basit bir sisteme ait. gerçekte bu kadar basit değil bu işler.
Stepup için o devrelerden var elimde amacım hazır bir ürün kullanmak değil. Çünki yapmam gereken devre çok küçük olmalı.
Şu anda bir başka fikirüzerinden yürüyeceğim. LM2577 gibi bir step up entegresini digital (PWM  ile) kontrol edeyim diyorum.
Yapmam gereken bir Opamp yardımı ile FB voltajı olan 1,23V tu haricen üretip LM2577 nin (daha düşük amperliside olablir) çıkış voltajını kontrol edeyim diyorum. Daha açık deyişle çıkış voltajını Pic ile ölçüp düşük ise 1,23V tu 1,2 ye düşürüp voltajın yükselişini izlemek ve istediğim yerde 1,23V vererek voltajı sabitlemek.
Bunun için PWM ile kontrol edebileceğim 1,23V veren bir devre ihtiyacım var. Belkide buna odaklansak daha iyi olacak.
Ete

İlyas KAYA

#4
Söyle basit bir devre yapmışlar. Prensipte çalışır görünüyor. Lisans meselelerinden dolayı lisanssız hiçbir program şuan bilgisayarlarımda yok deneyemiyorum. Varsa isis de bir simule edip deneyin.

http://circuitcellar.com/ee-tips/arduino-based-diy-voltage-booster-ee-tip-117/
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

#5
İşe yarayabilir. Aslında aynı şeyi bende düşünmüştüm ama daha önceden benzer yöntemle bir Güçkaynağı yapmaya çalışmıştım ve yazılımla böyle bir sistemin voltajını sabit tutmanın çok akıllıca olmayacağına karar vermiştim. Zira yazılmla sen voltajı sabit tutuncaya kadar o yeniden değişiyor idi.
Burada benim sistemden farklıolan yalnızca çok düşük değerlikli bir kondansatör kullanılmış olması. Bu belki sonucu değiştirir.
Ete

Not yanlış görmüşüm. Orada birde 100uf kondansatörde varmış. Benzer bir devrede çalışıyorum bende frekansı değişk değerlerde denedim. Önce 100uf/35V bağlamıştım ama sınırlama yapmayınca onu patlattım. Ama sonrası gelmiyor her nedense.
Kullandığım diyot da farklı Schottky diyot kullanıyorum. Burada ise süper hızlı bir diyot kullanılmış farkedemi bilemiyorum onuda denemeye çalışacağım.

elektro77

#6
Tesadufe bakin ki.. bende tamda boyle bir devre icin forumda bir arastirma icindeydim. Allah Denk getirdi.
Peki 20 mhz osilatorlu bir islemcide 62khz i nasil elde edicez ve genligi ile oynayacagiz. 16f876 yi 20 mhz kullanirsak 62 khz i elde edebiliyormuyuz.

"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

ete

#7
Bu konuda PicMultiCalc şöyle söylüyor,
Elde edilebilecek frekans 61.728 Hz yani 61,7Khz.
Bunun için TMR2 bölme oranı 1/1 olarak alıncak  ve PR2=80 verilecek.
PWM değeri 9 bit oluyor ve maksimum Duty için (%100) 323 değeri , kullanılması gerekiyor. Yani duty değeri0-323 arasında değişerek %0-%100 duty değeri elde edilecektir.

Bölme oranı 1/4 alınır ve PR2=19 kullanılır ise Frekans 62,5Khz oluyor. Maksimum Duty değeri ise 81 olabiliyor ancak.
BU dediklerim tamamen CCP1 kanalından HPWM sinyalinin çıkartılması ile ilgili bilgilerdir. Sinyal geri planda çıkar ve ana programı hiç bir şekilde etkilemez.

Ete

İlyas KAYA

#8
Aslında link de bununla ilgili açıklama yapmışlar ama ingilizcem zayıf. Tam olarak ne demek istemiş anlayamadım. Anladığım kısmi ise şu; arduino 16 mhz de çalıştığı için bu frekansı oluşturamaz. Bu nedenle yazilimsal yapildi denmis. Ve arduino kodu da asagida verilmis.

Ancak pic kullanacağınız için osilatör ile rahatca oynayabiliriz.
Devre elektor a ait. Yanlış anlamadı isem Diyot kararlılık icin kullanilmis ve çıkış  maksimum 24volt ile sınırlandırılmış.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

#9
Devre çalışır bundan kuşkum yok. Sorun çıkıştaki istenen voltajın yazılımla sabit tutulamaması olacaktır.
Sorun burada. Bu işle daha önce çok uğraştım.
Ete

fatih88

iş PID dayanıyormuş gibi geliyor hocam :(
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

İlyas KAYA

Alıntı yapılan: fatih88 - 26 Mart 2019, 20:04:11
iş PID dayanıyormuş gibi geliyor hocam :(

Ben de öyle düşünüyorum. Bunun üstesinden ancak PID yasa PI kontrol gelir. Son zamanlarda dijitalden analog sistemlere dönüş var. Belki bir opamp ile feedback devresi kurup bunu otomatiklestirebiliriz. Çözünürlük de çok yüksek olur.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

F®T

#12
Ete hocam merhaba.Bildiği kadarı ile eski şarj dinamosu sistemlerinde şarj lambası telli lamba.Bu lamba patlak olduğu zamanda şarj dinamosu şarj sistemi devreye giremiyor.Şarj Dinamosu bu lamba üzerinden  uyartım alarak voltaj üretiyor.





Şayet araba marş edilmemiş ise aküden lamba ucuna artı gelir ve lambanın diğer ucu rotor sargısı üzerinden eksi alır ve lamba yanar.Araba marş edildiğinde ise lambanın her iki ucuda artı potansiyele gelmesi sebebi ile lamba söner.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

F®T

Ayrıca stepup için en uygun ucuz çözümün MC34063 olduğunu düşünüyorum.Birkaç malzeme ile istenilen voltajı fixlersiniz.Smd malzemeler ile boyut problemide oluşmaz.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete

#14
Ferit,
Sende benim gibi olayın standart halini biliyorsun. Yeni sistemler farklı. Gözümün önünde bir araca slternatör taktılar. Araç çalıştırıldı. Şarj ediyordu akü ama şarj lambası sönmedi. Sonra araca ait orjinal alternatör taktılar lamba söndü. Her iki alternatörde şarj veriyor bunu akünün çektiği akımdan anlıyorsun ama lamba işi farklı. Ben regülatör çıkış voltajlarına yada lamba ucunun voltajına bağlıyorum ama hiç emin değilim. Birde LIN  uçlu olanlar var onlar direk beyin ile haberleşiyorlar gerçi ben göremedim bir türlü o yüzden bu konuyu açtım işi bilen varmı diye. Yok anlaşılan.
Ete

Powered by EzPortal