ateşleme kartı tasarlama

Başlatan kerem, 24 Nisan 2019, 11:51:45

kerem

mrb arkadaşlar kombilerde kullanılan ateşleme kartlarına yakın bir ateşleme kartı yapmayı düşünüyorum. elimde ateşleme trafosu vs var. tüm malzemeler mevcut. elimde hazır bir ateşleme kartıda var. ama ateşleme kartının mantığını anlamak istiyorum. çalışma prensibi nedir. yada önereceginiz bir devre şeması varsa yardımcı olursanız sevinirim.
ateşleme mantığına hakimim az cok ama hangi malzemelerle yapıldığını bilmiyorum.
bendeki ateşleme söyle çalışıyor.: enerji verdiğimide 10 sn buyunca çakmaklar çakıyor. bu 10 saniye içinde eğer alev oluşursa iyon üzerinden devreyi kesip ateşlemeyi sonlandırıyor.
bilen arkadaşların yardımları için teşşekür ederim.

Dtmf

Daha once formda bir arkadas bayagi ugrasmisti pic ile kontrolde bazi problemler yasamisti pic kendisini reseteme vs.

furkan41

Cakmak kısmını süren devreyi kopyalayacaksın. ateşleme sistemi büyük ihtimal bir trafo veya sarım üzerinden sağlanıyordur. ateşleme esnasında oluşacak elektromanyetik alandan dolayı devrenin resetlenmesi veya calışmasının durması cok doğal. FARADAY kafesi gibi yapılar ile Mikro denetleyici devreni koruman lazım. gerilimi iyi filtrelemen lazım gürültü oranını azaltman  lazım.

Aliexpress gibi sitelerde şok bobinleri satılıyor sen sadece gerekli voltajı veriyorsun o kendisi bir ateşleyici gibi calışıyor. baya yüksek voltajlar. ve bu ateşleme için gayet yeterli , fiyatlarıda uygun. 12F675 gibi küçük bir pic ile bunu sürebilirsin zamanıda timer ile sayabilirsin.  ateşlemenin olup olmadığını ISI ile algılayabilirsin. GAZ oranları ile anlayabilirsin. ateş algılayan sensörler var onun ile algılayabilirsin.  Aklıma gelenler bunlar.

kerem

değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. 1-şöyle bir ısı algılama devresi var . acaba ısı alıgılamak için bu devre yeterli olur mu. yani uzan vadede problem çıkarmazmı.bunu test etmenin bir yolu var mı? link aşağıdadır.
https://www.youtube.com/watch?v=za8NvvLtSxs
2-benim elimdeki devrede pic kullanılmamış sanki kondansatör ile zamanı ayarlamış yanı 10snye çakıyor sonra kapanıyor çalıştırmak için tekrardan enerji vermen gerekiyor.
elimde bir kaç devre var hangisini kopyalacağımı kararlaştırmam gerek şimdi.

Dtmf

Yerinde olsam soyle yaparim kombide sicak su cikis borusuna ntc ve ptc yerlestiririm ateslemeyi 10sn yaptiktan sonra 1dk beklerim.borudaki isiyi kontrol ederim sicak degilse tekrar bi 10 sn daha atesleme yaparim sicak su borusu ile isi olcer arasina termal macun surmeni tavsiye ederim.klips ile sabitleyebilirsin

MB_77

#5
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

kerem

hocam oksitlenme sorunu herzaman mevcut olan bir problemdir. normal kombilerdede bu sorun var. ewt gaz yandığı zaman plazma fazı durumuna geçiyor ve iletken oluyor. metal de iyonları alıyor transistörü tetikliyor.
ben ısınan metalin sinyalini yanmaz ısıya dayanıklı bir kablo ile alacağım onun için devreye ulaşmaz o ısı diye düşünüyorum.
dtmf hocam ben alev kontrolü yapmak istiyorum. sizin dediginizde mantıklı.

Makmuh

Hocam sıcaklık ölçerek alev algılamak çok sıkıntılı sonuç ta gaz ile uğraşıyorsun diyelim ki alev oluşmadı 10 sn boyunca gaz mi vereceksin yanma odasına.  Olası bir arızada yanma odasında biriken gazi tekrar ateslersen patlama yaşanmaz mi? Hadi ilk alevlemede hiç bir sorun yaşamadım diyelim peki alevi sürekli denetlemen gerekli mesela gaz kapandı 3 saniye sonra gaz tekrar açıldı bunu nasıl kart algılayacak. Dış kaynaklı vana kapanır kapanmaz alevin kaybolduğunu anlayıp gazi kesmen gerekiyor ki gaz sıkışması yaşamayasın   

~ENES~

Alevi videodaki darlington bagli transistorler ile algilamaya calisirsan iyonizasyon elektroduna elini dokundurursan veya yanindan herhangi bir kablo bile geçse alevi var olarak görecektir. Buda senin sürekli gaz valfini açik tutmana sonrasinda ak sakallinin görünmesine neden olabilir :) Gazli boyler ve kombiler tehlikeli sistemlerdir tecrübe ve bilgi birikimi ister dikkatli olunuz. Alevin doğrultucu etkisi kullanilarak algilama yapilir. Ben projelerimde kullaniyorum kombi ve boyler kartlarinda. Ticari bir ürün oldugundan şema veremiyorum ama dedigim gibi ana mantik alevin dogrultucu etkisinden yararlanarak alevi dedekte etmek.
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

ete

#9
Ne demek alevin doğrultucu etkisi.???
İlk defa duyuyorum bu tabiri. Daha önce gördüğüm bir çok brülör sisteminde direk Fotodirenç kullanmış adamlar.
Cam kılıf içine almışlar. ışık görünce alevin var olduğunu anlıyor idi. Hatta iki kazana da daha hassas çalışan ışık ile çalışan sistem yapmıştım.
Kombi lerde durum farklı olabilir nede olsa dar mekan ışık görülürmü görülmezmi bilemiyorum.

Ete

Biraz araştırınca anladım olayı. Elektrot özel bir alaşım yada malzeme ve voltaj (AC) verilince alev yok ise iletkenlik sıfır noktasında oluyor ama alev aldıkça iyon akışı başlıyor ve devreden az da olsa bir voltaj geçiyor. sonuçda bu yarım dalga bir voltaj oluyor ve bunu kuvvetlendirip alevin varlığı yokluğu anlaşılıyor.

~ENES~

#10
Evet hocam aleve uygulanan ac gerilimin tek alternansini geçirir diyot gibi davranir. Kombi ve boylerlerde bu sistem daha cok kullaniliyor.

Pelet yakitli veya otomatik kazanlarda dediginiz gibi fotodirenc kullaniyor.
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

kerem

enes hocam bendede şema var. ama adamlar bir entegreyle kontrol etmiş iyonizasyonu. devre hem ateşliyor hemde algılama yapıyor. ateşleme devresini çözmeye çalışıyorum. ama küçük bir trafo koymuşlar. ve o entegre üzerinden tetikleniyor. bu ateşleme pwm sinyaliyle ateşliyor. ben pic yerine 555 entegresini kullanmayı düşünüyorum. fotodaki trafonun uclarına baktım giriş cıkışları tam olarak bulamadım.
giriş ve çıkış uçları hangisi bilgisi olan cevaplar sevinirim. bir türlü devreyi ateşleyemedim.

kerem

foto  yükleyemedim. iki bacak bir tarafta 3 bacak diger tarafta olan küçük bir trafo.
https://turkish.alibaba.com/product-detail/yokoyama-control-transformer-230v-12v-transformer-small-current-transformer-60205032247.html
şu tipe benziyor. ama küçük . herhalde giriş voltajını yükseltmek için kullanılıyor. zaten elimdeki devrede dc voltaj ile çalışıyor. 3.3v ile çalışıyor. dc akımı entegre sayesinde ac bir görünüm veriyor frekansıyla uynayıp ateşleme bobinine veriyor. ama ben uçlarını tam olarak çıkaramadım.

~ENES~

Muhtemelen öyledir zaten. Genellikle ateşleme trafolari pwm ile sürülür. Gördugum kadar ile de ac akimla calisiyorlar. Elkomun atesleme trafolari var pcb tipinde hatta ama pek tavsiye edilmiyor. Ha tabi birde atesleme yaparken devrenin yuksek voltajdan korunmasini saglamak gerekli aksi halde devre zarar görecegi gibi beklenmedik durumlarda oluşturabilir. Bunun icinde EMI EMC konularina hakim olmak gerekli. Bahsettiginiz semayi yükleyebilirseniz inceleriz.
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

kerem

https://turkish.alibaba.com/product-detail/smps-oil-electric-steel-core-ei-transformer-manufacturer-60739660846.html?spm=a2700.8699010.normalList.128.72ff233bv58zyV
hocam elimdeki trafo şunun gibi birşey.
giriş çıkış uçları hangisi elimdeki yükseltici trafo sanırım.
hertürlü denedim çıkış almak için ama anlayamadım. iki uçlu olan tarafa giriş verdim yine olmadı. ama devre üzerinde girişi 3 uç çıkan yere vermişler. karıştı biraz.
bilgisi olan cevaplarsa sevinirim. 2 uç bir tarafta 3 uç bir tarafta. linkteki gibi. teşekkürler.

Powered by EzPortal