PBP de P10 kütüphanesi oluşturmak

Başlatan gogoce, 02 Ekim 2019, 09:26:02

gogoce

Merhaba arkadaşlar ve hocalarım,
Bir süredir bazı zorunlu sebeplerden dolayı arduino ile p10 çalışması yaptım. (Zaman+hazır kaynak kod vs..)
Bazı işlemcilerde donanımsal SPİ desteği var ve normal spi hızına gçre yaklaşık 10 kat hızlı çalıştığını ete hocamızın derslerinden öğrendik(m).
Hatta bir arkadaşımız kendisi p10 kütüphanesi yazdı (C ile) .Aramalarım neticesinden mcs ile p10 çalışmasına raslamadım.
Benim c bilmemem ve arduino gibi sadece acık kaynak kodlu uygulamalar yerine kütüphaneyi kendim yazmak ve programın her satırına hakim olmak gibi bir çalışmam olacak. açıkçası arduino ile p10 kullanmak istemiyorum

mcs de kütüphane oluşturmak konusunda yardım talep ediyorum en azından nedir nasıl yapılır mümkünse 2 satırlık bir örnek yada çalışma mantığı gibi.

Şimdiden herkese teşekkür ederim
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

ete

Önce kütüphane denilen şeyin ne olduğunu açıklamaya çalışayım. Çok kısa tabir ile hazır kod demek oluyor bu kütüphane. Basit bir örnek vereyim.
Diyelimki projelerinizde LCD kullandığınız zaman hep aynı porta ve pinlere bağlıyorsunuz. Bunun için basit bir kod yazıp bunu PAS yada PBP uzantılı olarak kayıt ederseniz bu sizin LCD kütüphaneniz olur.  Yeni yazacağınız programın başına INCLUDE "LCD.bas" şeklinde bir satır eklerseniz ve o LCD.BAS dosyasıda aynı klasör içinde bulunur ise o LCD kodlarını yeniden yazmanız gerekmez. INCLUDE komutu o kodları alır ve derleme esnasında ana programa ekler.

Dikkat ederseniz bir programı başka bir program içine eklemiş olduk. Bu hususa dikkat edip eklenen program içinde devreye özel şeylerin olmaması gerekir. KIsaca LCD.BAS veya LCD.PBP dosyasında yalnızca LCD komutlarının olması gerekir.

Bu verdiğim bilgilerden anlaşılacağı üzere kütüphane dosyasında üniversal kod yer almalıdır.
Kullanım şeklide yeni programa INCLUDE "Dosya_Adı.Bas" şeklinde oluyor.
Şimdi diyelimki P10 ile ilgili kontrol programını yazdınız. Bu kontrol programını özel port özel komut vs kullanmadan yazarak üniversal bir kütüphaneye sahip olabilirsiniz. P10_KONTROL.PBP şeklinde kayıt edip ardından bütün P10 ile ilgili çalışmalara INCLUDE "P10_KONTROL.PBP" şeklinde bu kontrol programını ekleyebilirsiniz.
Bu eklenen kütüphane dosyasında alt programlar yer alabilir. Ana programda o alt programlara GOSUB ile gidip oradan RETURN ile dönebilirsiniz. Sonuçta ana programınıza eklenen ve önceden yazılmış kod gibi düşünmek lazım.

Ete

gogoce

Anladim tesekkurler hocam,
Peki yazi fontlarini da bu sekilde olusturabilir miyiz? Gerektiginde gereken fontu ayri olarak kullanabilir miyiz?
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

ete

Yazı fontu derken kayan yazı veya matrix displaylerdeki yazıları kast ediyor isen elbette oluşturabilirsin.
Ete

gogoce

Alıntı yapılan: ete - 02 Ekim 2019, 12:56:17Yazı fontu derken kayan yazı veya matrix displaylerdeki yazıları kast ediyor isen elbette oluşturabilirsin.
Ete

Evet hocam onu kastetmistim
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

Powered by EzPortal