200 kHZ - 800 kHZ arası frekansta kare dalga ile MOSFET sürmek?

Başlatan . Kağan, 03 Ekim 2019, 16:59:54

. Kağan

Merhaba arkadaşlar,

PIC kullanarak oluşturacağım 200 kHZ - 800 kHZ arası frekansta kare dalga ile 2 tane MOSFET sürmek ve bu mosfetler ile bir trafoyu uyararak düşük voltajlı yüksek frekansta AC almak istiyorum.

Bu amaçla IR2111 kullandım. Fakat 30 kHZ den sonra dalga bozuluyor ve 2111 dalga formunu yitiriyor.

Kullandığım güç kaynağı DC 35v veriyor. 1-3 Volt civarında bir çıkış almak istiyorum.   

HIP4082 yada benzeri bir sürücü kullanmak hızlı olduğu için daha mantıklı ama IR2111'de tek giriş ve çift çıkış var. Bu nedenle onu tercih etmiştim. Mosfetlerin çakışmasını istemedim ve 2111 kolay bir çözüm gibi gelmişti.
PIC in 2 çıkışından çakışmayan kare dalga nasıl alabilirim? Birisi tam kapanmadan diğeri açılsın istemiyorum.

Fikirleriniz için şimdiden Teşekkürler.
 



best free image hosting

MB_77

bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

. Kağan

Peki bu frekansları elde etmek nasıl mümkün olabilir.

MB_77

bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

MB_77

bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

. Kağan

Peki acaba pic dışında nasıl yüksek frekanslı kare dalga edilebilir?

alisumer

Alıntı yapılan: . Kağan - 03 Ekim 2019, 23:00:59Peki acaba pic dışında nasıl yüksek frekanslı kare dalga edilebilir?
birden çok yöntem var kare dalga osilator entegrelerden tutunda 2 transistor ile yapabileceğini flipflop devrelerine kadar 555 entegresi olabilir .hiç hesap kitap bilmem ama yapmak istedipin projenin çalışmayacağını düşünüyorum yüksek frekans demir nüveli trafolarda sönümlenir ısıya dönüşür bkz "Eddy currents"  bunu indiksiyon ısıtıcıların çalışma frekanslarına bakarak denemeden anlayabilirsin ayrıca bakır sarımın da bu kadar hızlı frekansa tepki vermesi gerekir dalga bozulmasının sebebi ısı ile değişen karakteristikler olmakla beraber bakır bobinin "L" değeri induktans ile ilgili bir siteden bir yazı daha iyi anlatır "Endüktans değeri L = 100 uH ve üzerinden geçen akım i = 5 A olsun. Eğer bu akımı 100 nano saniye içerisinde sıfırlamak istersek bobinin uçları arasında 5000 voltluk bir gerilim oluşacaktır ve bu değer bir mosfete çok kolay zarar verebilir. Hatta bir bobini güç kaynağının uçlarına değdirip bağlantısını kopardığınızda uçlarında kıvılcımlar oluşacaktır. Bunun sebebi anlık olarak oluşan çok yüksek voltajdır. buda sitenin adresi https://giraybalci.wordpress.com/2015/06/06/enduktans-enduktor-nedir/.
Hep meraktan

. Kağan

Demir nüveli trafo kullanmıyorum. 200 kHZ e kadar trafom çalışıyor. Bahsettiğin linkleri inceleyeceğim. Teşekkürler.

Edit: Okudum ilgili linkleri. Çok güzel başlamasına rağmen yazılara devam etmemiş. Blog ortada kalmış, üzüldüm.

. Kağan

#8
Alıntı yapılan: alisumer - 05 Ekim 2019, 12:07:24"Endüktans değeri L = 100 uH ve üzerinden geçen akım i = 5 A olsun. Eğer bu akımı 100 nano saniye içerisinde sıfırlamak istersek bobinin uçları arasında 5000 voltluk bir gerilim oluşacaktır ve bu değer bir mosfete çok kolay zarar verebilir. Hatta bir bobini güç kaynağının uçlarına değdirip bağlantısını kopardığınızda uçlarında kıvılcımlar oluşacaktır.

Bahsettiğiniz geribeslemeyi önlemek için resimdeki gibi bir ekleme yapmak gerekiyor sanırım. Ben bunu kullanıyorum. 200 kHZ civarında sorun çıkmıyor. Ama frekans artınca ne olur bilemiyorum. Mühendis değilim ve hesaplama yeteneklerim çok sınırlı. Alaylı olarak uğraşıyorum. :(

Bu eki görüntüleyemezsiniz.

Powered by EzPortal