C

Sensörler ve Kalibrasyon Hakkında

Başlatan cursed, 19 Nisan 2012, 17:02:55

cursed

Herkese merhabalar ...

Aklıma takılan birkaç soru var ve sizlere sormak istedim , yanıtlayabilirseniz memnun olurum ...

İnternetten bayağı bir araştırdım ama tatmin edici ve düzgün açıklanmış bir döküman bulamadım ...

Sorular :

Sensör kalibrasyonu nedir ?

Neden kalibrasyon yapmalıyız ?

Elimde sadece sensör mevcutsa ve kalibrasyon edilmesi gerekiyorsa bu kalibrasyon nasıl yapılır ?

Sensör ve sensor modülü arasındaki fark nedir ?

Gas sensörlerinin mantığı nedir ?


Saygılar
[/size]

ete

Öncelikle hemen belirteyim. Bütün sensörlerin kalibre edilebileceğini sanmıyorum. En azından kullanıcı tarafından kalibre edilmeleri mümkün değildir. Yalnızca bazı sensörler kullanıcı tarafından kalibre edilebilir pek çoğu ize edilemez. Bu nedenle soruyu genel amaçlı sormamak gerekir. Bu durumda kalibre edilebilecek sensörler üzerinden konuşma yapmak gerekir.
Örnekle açıklayayım.

Bir sıcaklık sensörü diyelimki Dallas firmasının DS18B20 sıcaklık sensörü. BU sensör muhtemelen fabrikadan çıkmadan üreticisi tarafından kalibre edilmiştir. Kullanıcıya her hangi bir kalibrasyon yapma imkanı verilmemiştir.
Hemen yeri gelmişken neden kalibrasyon gerekiyor onu açıklayayım. Yine sıcaklık sensörü üzerinden açıklayalım.
Sıcaklık sensörü ortam sıcaklığını ölçmek üzere geliştirilmiş bir sensördür. Peki kalibre edilmiş bir sensör ortam sıcaklığını 25 derece gösteriyor ve senin elindeki ise aynı ortam sıcaklığına 20 derece diyor ise elindeki sensörün doğru çalışmadığını ve kalibre edilmesi gerektiğini hemen anlarsın. Kalibrasyon işlemi sensörlerin doğru değer göstermelerini sağlayacak bir işlemden geçirilmesi anlamına gelir.

Diğer taraftan bir PH sensörü zaman içinde hassasiyetini kayıp eder ve belirli aralıklarla kalibre edilmesi gerekir.
Kalibrasyon için ya üreticisinin vereceği kalibrasyon sıvısı kullanılır yada yöntemi anlatılır kullanıcı o yönteme göre aleti kalibre eder. Bir PH sensörünün en güzel kalibrasyon metodu onu bir saf (damıtık su ) ile kalibre etmektir. Sensör bu su ile 7 değerini yani nötr değerini göstermelidir. Göstermiyor ise varsa bir ayar yeri oradan ayarlanarak sonuç 7 oluncaya kadar ayara devam edilir.
Bu verdiğim basitçe bir örnekdir.  Buna benzer olarak değişik sensörler zaman içinde hassasiyetlerini yitirirler ve bunların belirli aralıkalrla kalibre edilmeleri gerekir. Bu sayde sensörler doğru çalışma konumuna getirilmiş olurlar.

Dediğim gibi elinde sadece sensör var ise onun ne sensörü olduğu ve nasılkalibre edilebileceği ya kullanım talimatında yazılıdır yada firmasının kalibrasyoniçin verdiği bir takım yan ürünler vardır. Kalibrasyon genellikle talimata uygun olarak ve gerektiğinde yan ürünler kullanılarak kalibre edilirler.

Sensör bir elemandır. Genellikle tek başına çoğu zaman bir işe yaramaz. Sensörün bir sürücü yada bir elektronik devre yardımı ile okunabilir veya ölçülebilir bir çıkış vermesi sağlanır. Mesela kapasitif çalışan bir nem sensörü bir sensör elemanıdır. Ama tek başına onunla bir ölçüm yapamazsın. Bu elemanı bir elektronik devreye bağlayarak ortam nemine karşın verdiği değeri ölçülebilir bir seviyeye çıakrtırsınki bu ikinci malzemeye modül de denilmektedir.  Piyasada modül yerine transmitter ismi ile anılırlar yani hem sensör elemanı hemde onu süren devresi bir modül haline gelir ve genelde transmitter ismini alır.

Gaz sensörlerinin mantığını bilemiyorum. Mantık olarak hiç incelemedim. Bana klaırsa gaz sensörlerinin data sheetlerini incelemen gerekiyor.

Ete

ta2mix

örneğin
metan sensörü veston köprüsü ile çalışıyor. gazın yanması sonucu direncin değişmesi mantığı

cursed

Teşekkürler üstadlar ...

İlgilendiğim sensörlerin data sheetlerine bakıyorum fakat mantığını , çalışma prensiplerini açıklamamışlar ...

Ayrıca ete hocam , kim ne tür soru sorarsa sorsun titizlikle cevap verdiğiniz , ayrıntılı biçimde açıkladığınız için size ayrıca teşekkür ederim ...

Bu sayede bizde google ın aşırı bilgi kirliliğini eleyip sonuca ulaşmak için vakit kaybetmeden , sorularımıza daha kısa sürede cevap bulabiliyoruz ...

Ayrıca konu ile ilgili daha farklı bilgisi olanlarda bişiler paylaşırsa çok daha faydalı olabilir ...

Emeği geçenlere , geçeceklere şimdiden teşekkürler ...

Powered by EzPortal