16F628A GND sorunu

Başlatan zeus48, 24 Şubat 2020, 21:05:07

zeus48

Arkadaşlar mrb. Sorunum 16f628a işlemcisi. Sorunu anlamak için şema ve yazılım kodlarının gerek olmadığı kanısındayım. 14 mm  ortak katot 7 segment display'den  8 ad kullandım. Bu sistem tarama usulü çalışıyor. Sürücü olarak 74hc595 kullandım. Ortak katot (yani gnd leri) işlemciden verdim. A portundan ancak 7 çıkış verebiliyoruz 
bende ortak katot çıkışlarından 7 tanesini a portundan verdim. Kalan 1 katot çıkışını B portundan verdim. Sistem çalışıyor , çalışma olarak bir sorun yok. Sorun B portundan verdiğim katot çıkışı a portuna göre çok zayıf ışık vermesi. Devrede hata aramayın herhani bir a port çıkışı verdiğimde sorun yok... Sorum şu  b port çıkışları neden
 a port çıkışları kadar gnd sağlayamıyor, sigorta ayarlarındamı hata yapıyorum veya donanımsal olarak bilmediğim birşeymi var. Saygılarımla iyi çalışmalar.

Uyarı: Arkadaşlar sadece sorum şu başka alternatif yazmayın.B port çıkışları neden
 a port çıkışları kadar gnd sağlayamıyor 

Hattuşa

  deki dahili pullup un konumu ve durumu nedir? ondan yapabilir mi?
option.reg.7 biti yani

fatih88

Zeus48 benim kanaatim a ve b portları arasında gnd farkı yoktur neticede gnd. nacizane önerim bc237 ile ortak katotlari sür hem mcu ya fazla yüklenmemiş olursun belki portun akımı yetmiyordur
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

zeus48

Çözüm değil. Uzun zamandır buradayım. Bu ihale ete hocama kalır.(bilen arkadaşları yok saymıyorum)

ete

#4
Kullandığın pic çakma dır. Portlarda kullanılan çıkış transistörleri push pull dediğimiz sistemde dizilmişler ve mosfettir. Aralarında fark olacağını sanmıyorum. Ancak malum bir pin bir sürü işe yarayabiliyor. Açık olan bir özellik bu sorunu yaratıyor olabilir.
Önerim şöyle başka bir pic ile deneme yapmak.
Olaya başka bir açıdan bakınca port pini gnd olarak ancak ve ancak 25 ma akım verebilir daha yükseği pin transistörlerini bozar. Simulasyonda displayleri direk bağlıyoruz ama gerçek devrelerde bunu yapmamak gerekir.
Her bir segment en azından 10 ma akım çekse 8 rakamı yandığında gnd tarafından 80 ma asılır o display. Pic ancak 25 ma ini verebiliyor ise geri kalan nereden karşılanacak. Bu nedenle display ortak ucu hiç bir zaman direk pic pinine bağlanmamalıdır.
Her ne kadar segment tarafında akım sınırlama direnci olsa da toplam aktif segment adedi arttıkça çekilen akım gnd tarafında yinede artacaktır. Olaya bu açıdan bakınca sonucun hiçde garipsenecek bir sonuç olmadığı anlaşılır sanırım.
İstisnalar kaideyi bozmaz diye bir laf vardır. Hepsi aynı portda olunca bu olmuyor sözü bana pek inandırıcı gelmiyor. Ordada vardır bir fark ve yanan segment farklılığından kaynaklanır bu tür farklar. Birinde yalnızca 1 rakamı yanıyordur diğerinde 8 yanarken bakılmıştır böylece arada fark olması doğaldır.

Ete

Powered by EzPortal