lm35dz kullanımı hakkında

Başlatan kerem, 03 Mart 2020, 12:17:06

kerem

mrb arkadaşlar,

ben plc nin alanog girişinden lm35 ile ortam sıcaklığını okumak istiyorum.
lm35 4v-30v arasında gerilimle çalıştığını datasheetten gördüm.
bende plc nin 24v gerilimini lm35 verdim. lm35 sinyal ucunuda plc nin analog girişine bağladım.
ama herhangi bir değer bulamadım. değişim olmadı. acaba lm35 24v ile çalışmıyor mu.hatta duman çıktı lm35ten
yada herhangi bir direnç mi eklemek lazım. bilgisi olan varsa yardım etsin.
hatta lm35 5v verdim daha sonra ama yinede tam değer okuyamadım ısınıyordu.teşekkürler.

ete

Data sheet'e bakarsan 4-30V aralığınbda çalışır diyor. Ama aynı yerde bir şekil eklemiş ki onu snede eklemişsin orada da 4-20V  ibaresini koymuş. Gelde karar ver şimdi.
Ben olsam 5-12v aralığında bir voltaj verirdim. Zaten direk besleme voltajını alete girmemek gerekir. Zira analog sinyal besleme voltajının stabilitesine bağlı olarak iniş çıkışlar gösterebilir. Ama sabit 12V verirsen oda yerinde durmaya çalışır. Bir 12V regüle ile bağlamak daha uygun bence.

Birde bacakları doğru bağladınmı acaba. Duman çıktı deyince önce aletin data sheetine bakıyorsun 4-30V diyor. O halde 24v dan etklenmez diye düşünüyorsun ama duman çıktı deyince bir kısadevre yada yanlış bağlantı insanın aklına ister istemez geliveriyor.
Bacaklar aşağı doğru uzanmış halde LM35 yazan kısımda sana dorğu bakıyor iken en soldaki bacak +besleme, Ortadaki bacak GND ve en sağdaki bacak ise Out yani çıkış bacağı oluyor. Kendin ölç biç, tart, bak bakalım tersmi bağlamışsın.

Ete

kerem

1 Features
1• Calibrated Directly in Celsius (Centigrade)
• Linear + 10-mV/°C Scale Factor
• 0.5°C Ensured Accuracy (at 25°C)
• Rated for Full −55°C to 150°C Range
• Suitable for Remote Applications
• Low-Cost Due to Wafer-Level Trimming
• Operates From 4 V to 30 V
• Less Than 60-μA Current Drain
• Low Self-Heating, 0.08°C in Still Air
• Non-Linearity Only ±¼°C Typical
• Low-Impedance Output, 0.1 Ω for 1-mA Load


datasheete böyle yazıyor ete hocam. bide bacak sıralaması biraz farklıymış sizin sıradaki gibi vcc-gnd-out değilmiş vcc-out-gnd imiş bende böyle yaptım ama yine problem cıktı.
datasheeti aşağıda verdim. devrelerine baktım çok birşey anlayamadım hocam. 24v ile çalıştırabilir miyim. 24 olmazsa 12v yada 5v bile çalışmtırma imkanım var ama devreleri tam anlayamadım
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm35.pdf

ete

Bacak bağlantısı kılıfa göre değişiyor. TO92 senin sıralaman TO220 benim sıralamam. Benim yüklediğim data sheet de tek kılıf vardı (galiba ) bende ona göre söyledim.
Muhtemelen elindeki bozuk yada bozuldu. Bir yenisini alıp daha düşük voltajla besle.
Bence digital bir sensör alıp denesen daha iyi olurdu. Mesela DS18B20 gibi. Bolca döküman ve örneği var hiç olmaz ise. LM35 analog çıkışı olan ve derece başına 10mV voltaj veren nispeten lineer bir sensör ama kullanımı basit gibi görünen ama sonucun yada hassasiyetin bir sürü faktöre bağlı olduğu bir sensör.
Derece başına 10mv veriyor demiştim. Mesela ortalama ortam sıcaklıklarında 23 derece gibi sensör out çıkışından 230 mv gibi bir voltaj verecek ve sende bunu ADC ile ölçüp dereceye çevireceksin.
Sence yeterince hasas ölçüm alabilecekmisin.? Bence alamayacaksın.
Sensör hassas olabilir ama aradaki ölçüm ve hesap faktörleri senin hassasiyetini alıp götürecektir.
Benden söylemesi.
Ete


kerem

peki ete hocam DS18B20 sensörünü plcnin analog girişinden okuyabilir miyim. okuyabilirsem onunla yaparım yani. ben ortam sıcaklığını plc ile okumak istiyorum. bu durumda plc için ek sıcaklık modülü almak istemiyorum çünkü pahalı. bende lm35 ile analog girişten okurum diye böyle bir mantığa başvurdum. ete hocam önereceğiniz başka bir devre var mı?

ete

PLC ile okuyacaksan LM35 le çalışmaya devam et. PLC kısmını göz ardı etmişim.
DS18B20 digital sensör olduğu için bir şlemci yardımı ile okunabilir. BAsit bir kart yapılır ve kart ile PLC haberleştirilebilir. Kart sıcaklığı okur PLC nin anlayacağı dilde ona iletir diyeceğim ama ne gerek var bu kadar şamataya. Doğru dürüst bir sistem kur ve PLC ile oku bence.

Ete

kerem

ewt ete hocam lm35 ler bozukmuş. yenisini aldım plc den çıkan 24v dc yi lm35e verdim. çokta güzel çalıştı. zaten plc beslemesi stabil olduğu için sıcaklıkta çok bir oynama olmuyor.
bu lm35'i 24v ile uzun süre boyunca kullanabilir miyim, herhangi bir problem çıkarır mı önereceğiniz bişey var mı ete hocam önerilerinizi bekliyorum.

ete

Data sheet 30V ta kadar çalışır diyor ise elbette ömrü yettiğince çalışması gerekir sorun olacağını sanmam. Ama daha stabil olsun istiyor isen 12V ta düşür LM7812 ile ve 12V ile besle. Böylece voltaj dalgalanmalarından da etkilenmezsin.

Ete

kerem

mrb ete hocam.
şimdi benim elimde bir tane plc var bu plc rs485 protokolüne sahiptir.
ve benim bir tane röleleri aç/kapa yapan ve röle açıldı mı diye geri sinyal veren bir elektronik devrem var.
şimdi plc ile bu elektronik kartı haberleştirmek istiyorum. yani plc den rs485 ile elektronik karta sinyal gönderecek röleyi aç/kapat veya röle açıldı mı diye . elektronik karta plc ye bu sinyalleri gönderecek ve ben bir tane plc ile 8 tane elektronik kart kontrol etmek istiyorum. araştırma yaptım çok bir bilgi bulamadım hep plc plc rs485 haberleşmesi vardı. önereceğiniz başka bir yöntem var mı? teşekkürler.

ete

Ortada bir PLC(Master) ve 8 harici kart (Slave) var ise ve kartlar ile PLC arasındaki mesafe 5 m den fazla ise bunları haberleştirmenin tek yolu RS485 kullanmaktır. Gerçi mesafe daha kısa olsada kart adedi fazla olduğu için yinede RS485 kullanılması gerekir.
Akıllıca bir protokol oluşturmak gerekiyor. Her kartın bir ID numarası olacak ve Master kiminle haberleşecek ise haberleşme isteğine kartın ID sinide ekleyip yollayacak ortama.
Kartların hepsi mesajı alacak kimin ID si eşleşiyor ise o cevaplayacak mesajı.

Ete

kerem

https://www.ebay.com/itm/DC-5V-12V-24V-2ch-RS485-Relay-Modbus-RTU-AT-command-PLC-Switch-Module-LED-Motor-/282565219840
ete hocam bu kullanılır mı . ben modbus iletişim protokolünü kullanacağım. yukarıdaki linkteki devre kullanılabilir mi?
benim bir tane touch hmi panelim olacak bu panel master olacak bu mastere bağlı 200 adet kart olacak. hmi den plclere sinyal gönderecem. plclerden de elektronik kartlara sinyal gönderecem 
aşağıda bir resim cizdim pek güzel olmamış ama anlatmaya çalıştım .

kerem


ete

MODBUS tan anlamam. Hiç karşılaşmadığım için bir şey söyleyemeyeceğim. Önce 8 kart dedin şimdi 200 kart kontrol edeceğim diyorsun. Modbus'u bir kenara bırakırsak ki o sadece bir protokol temeli de RS485 haberleşme sistremine dayanıyor nasıl olsa ihtiyacın olan şey Master yani PLC den RS485 entegresi üzerinden A ve B çıkışlarını alıp SLAVE kartların benzer şekilde oluşturulmuş A ve B girişlerine bağlantı yapmak. Gerisi programla halledilecek konu.

Aşağıdaki linki incele,
https://etepic.com/index.php/topic,57.0.html

Ete

ahmet_zxc

@ete hocam;

modbus ethernet yada 485 üzerinde çalışabilen bir protokol.
slave lerin içerisinde bir tablo var, ve bu tablonun çeşitli yerlerinde çeşitli bilgiler var.
master gidip slave in tablosunda istediği noktadaki datayı okuyor ve veya ordaki bilgiyi değiştiriyor.

slave de kendi tablosundaki mesela sıcaklık değerini sürekli güncelliyor ve master dan komut gelecekse komut alma kısımlarına bakıyor varsa yapması gereken bir iş onu yapıyor.

aslında çok basit ve makul bir sistem.

ascii ye göre en az yarı sı kadar data miktarı düşüyor..
ayrıca terminal programları gibi modbus terminaller de var..
endüstrinin belkemiğidir..

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: kerem - 20 Nisan 2020, 16:02:37

hocam bu şekilde (buna yıldız bağlantı deniliyor) 485 bağlantısı yapmak doğru değil. ve çalışmama ihtimali çok yüksek.
bir hat üzerinde seri dizmen gerekiyor slave leri

Powered by EzPortal