Direnç Tipi

Başlatan yilmaz-imr, 17 Nisan 2020, 00:36:36

yilmaz-imr

Kaynak makinesi üzerindeki direncin özelliği nedir. 47ohm 11w taş direnç takıyorum olmuyor. Birkaç saniyede arıza yapıp sonsuz direnç oluyor.



onurinci

direnç alalade bir direnç,orada 400 voltluk büyük elekrolitik kondansatörler boş iken çok büyük Amper çeker dolana kadar buna yardımcı olur bu direnç,
yanma sebebine gelince ya köprü diyodun yanık ,yada gücü sağlayan IGBT yada Mosfetler kısa devre.

ikinci bir faktör ise bazen bu direncin uçlarına paralel gelecek şekilde SCR yani Tyristör olur,cihazın kondansatörleri direnç üzerinden dolduktan sonra iletime geçerek direnci devre dışı bırakır,

tavsiyen eski tip flemanlı 100W bir lanbanın iki ucunu çıkarıp buraya bağlaman,eğer lamba 220'de yanar gibi parlak bir şekilde yanıyorsa cihazın gerisinde arızalı eleman vardır,

PFC tipi boost devresi var ise onunda mosfet'ini kontrol etmek lazım kısa devre olabilir..

yilmaz-imr

#2
Sistem komple o direnç üzerinden besleniyor. 220v ile köprü diyota seri bağlı.
Resim sağlam olan makinaya ait.
Arızalı olanın üzerindeki direci dokununca dağıldı. Değerleri dahi okunmuyor. ıgbt kısa devre olmuş. Onları değiştirdim. Kısa devre şuan yok cihazda.

Serk@n

#3
Alıntı yapılan: yilmaz-imr - 17 Nisan 2020, 03:08:25Sistem komple o direnç üzerinden besleniyor. 220v ile köprü diyota seri bağlı.
Resim sağlam olan makinaya ait.
Arızalı olanın üzerindeki direci dokununca dağıldı. Değerleri dahi okunmuyor. ıgbt kısa devre olmuş. Onları değiştirdim. Kısa devre şuan yok cihazda.

onurinci'nin de yukarıda belirttiği gibi kısadevre yok diyebilmeniz için o direnci söküp, yerine 220V lamba bağlamalısınız. Elektriğe bağlayınca lamba yanıyorsa hala kısadevre var, demektir.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

elektro77

#4
o direncin ayaklarına paralel bir role kontağı varsa buyuk ihtimalle o yapışmıştır. Yada ara sıra yapışık kalıyor sonra ayrılıyordur. yada çekiyordur ama kontak geçirmiyordur. Röleyi değiştirin.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

İlyas KAYA

#5
47ohm bana biraz yüksek gibime geldi. 0.47R olmasın ?

Başka bir markada 0.22R benzer bir devre ye takılmış. Benim tahminim de 0.22-0.47 arasında olması makuldur.
Üzerinde yazan;
R22 veya 0R22 ; 0.22 demektir.
22R ; 22 ohm demektir.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

fatih88

Ilyas kaya beyinde dediği gibi 47ohm yüksek gibi ama yüksek olsada yanmaması gerek köprü diyodu kontrol et bence
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

yilmaz-imr

Alıntı yapılan: elektro77 - 17 Nisan 2020, 11:34:03o direncin ayaklarına paralel bir role kontağı varsa buyuk ihtimalle o yapışmıştır. Yada ara sıra yapışık kalıyor sonra ayrılıyordur. yada çekiyordur ama kontak geçirmiyordur. Röleyi değiştirin.

Evet paralel 18v röle varmış. Uçlarına volt uyguladığımda kontaklarını kapatıp iletim sağlıyor.

Resimdeki direnç porselen direnç sanırım. Arama yapınca yeşil renkli olarak çıkıyor. Sistemden çekilen akımı kontrol etmek için kullanılmış olabilir.
Normal dirençlerle sistem bir an çalışıyor birkaç sn sonra dengesiz çalışmaya başlıyor ve direnç sonsuza geçiyor.

Başka nerede arıza olabilir. Sağlam olan kaynak makinesindeki porseleni söküp arızalı olana takmayı denemek istiyorum ama devrede arıza varda o direnç den olmak istemiyorum.


elektro77

#8
o direncin görevi:
cihazı ilk fişe taktığınızda faz hattına seri bağlı olan bu direnç üzerinden akan gerilim köprü diyottan doğrularak geçer ve blok kondansatörlerin ilk şarjını sağlar. İlk anda blok kondansatörler kısa devre gibi olduğundan şebekeden çok fazla akım çeker. Bu direnç çekilen bu fazla akımı üzerine alarak şebeke hattının sigorta atmasını engeller. Eğer bu direnç tasarımda olmasaydı devreniz sağlam bile olsa cihazı taktığınız prizin sigortasını kesinlikle attırırdı. Bu direnç üzerinden blok kondansatörlerin yavaş şekilde şarj olmasını sağlanır. Daha sonra şarj seviseyi belli bir oranı yakaladığında ise bu dirence bağlı paralel bir röle kontağı mikrodenetleyici tarafından veya başka elemanlar tarafından çektirilerek kapalı konuma geçer ve direnci devreden çıkarır. Eğer röle kontağı bozuk veya geçirmiyor ise cihazı kullanım esnasında şebeke akımı herzaman bu direncin üzerinden akacağından aşırı ısınma oluşur ve bir müddet sonrada yanar ve sonsuz direnç olur.
Yani burada her cihazda bulunan, benimde adına yavaş şarj devresi dediğim yada yumuşak şarj devresi dediğim klasik bir devre bulunur. Amaç sadece blok kondansatörlerin aşırı akımdan korumak ve şebeke sigortasının atmasını engellemektir.
Siz devrede 18 voltluk rölenin sesini devreye enerji verdiğinizden en fazla 2 saniye sonra duymalısınız ve kontakların geçirdiğinden emin olmalısınız. Zaten kontak geçiriyorsa o dirençte en ufak ısınma olmaz artık.
Bu arada o direnci 10 ohm ve 47 ohm arasında herhangibir değer kullanabilirsiniz. 10 watın üzerinde olmalı. direnç değeri Nekadar büyük olursa şarj süresi o kadar uzar. Aşağıdaki devre anlattığım mantıpa uyugun bir kaynak makinesi devresinin o direncin olduğu bölümüdür.
ikincisi: eğer devrenizde mosfetler değişti ise orjinallerimi takıldı. Köprü diyot dışarı alınıp sızıntı ölçümü yapıldımı? Kapasitörler dışarıya alınıp delik ölçümü yapıldımı.
Yada şöyle yapın: 100 wattlık akkor flamanlı ampul bulabilirseniz iki yada üçünü seri bağlayarak faz hattını bunların üzerinden geçirin o direncin ayaklarını direk bir telle kısa devre yapın. Bakın bakalım cihaz kararlı çalışacakmı. Eğer ampuller aşırı parlak yanıyorlarsa ve cihazınız çalışmıyorsa başka yerlerde sorun arayın. Eğer ampuller az ışık veriyor ve cihazınız çalışıyorsa sorun rölede demektir. Fakat cihaz ampul üzerinden çalışırken kaynak yapamazsınız. dikkatli olun.

"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

Powered by EzPortal