103AT-11

Başlatan zeus48, 15 Mayıs 2020, 11:54:58

zeus48

Arkadaşlar mrb. Aşağıda bilgileri verilmiş 2 telli ısı sensörü var. Ben bu sensörle sıcaklık ölçmek istiyorum.

0-5 volt arasında voltaj değişimlerini analog girişle aldım diyelim  ham bilgiden sonrası hesaplamasını yapamadım.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.



Su geçirmez korumaya sahip NTC 10K sensör, 200cm

     200cm NTC Suya Dayanıklı Sabit Montaj Deliği Probu 10K 1% 3950

     CWF Precision NTC sıcaklık sensörü, PVC Tel bağlantılı yüksek hassasiyetli, yüksek güvenilirlikli bir NTC'dir, yalıtım, ısı iletimi ve su geçirmez malzeme ile istenen şekilde kapsüllenir.

Uygulamalar:
     Frekans dönüştürücüler, ev klimalar, otomotiv klimalar, buzdolapları, dondurucular, su ısıtıcıları, su sebilleri, ısıtıcılar, bulaşık makineleri, dezenfeksiyon dolapları, çamaşır makineleri, kurutucular, orta ve düşük sıcaklıkta kurutma fırınları, inkübatörler vb.
Sıcaklık ölçümü ve kontrolü.

Açıklama:

Direnç ve doğruluk R25: 10kΩ ±% 1 (25 ° C'de)
B sabiti: 3380 K - / +% 1
NTC 10K +/-% 1 3950
Tipik kayıp sabiti: 5 mW / derece C
İzolasyon: 100 MOhm'dan büyük
Termal zaman sabiti: 15 s (havada)
Nominal güç: 2,5 mw (25 ° C'de)
Çalışma sıcaklığı: -30 ~ 105 ° C
Tepe gerilimi: 2 s, AC 1800 V 1 mA 2 s
Prob boyutu: 5 x 25 mm

zeus48

Mrb arkadaşlar .Sanırım bu konuda bilgisi olan kimse yok

Ph.D.

Merhaba,

NTC'den bilgiyi aldığınıza göre donanım ve yazılım kısmı bitmiş sadece ADC'den gelen değeri anlaşılır sıcaklık değerine dönüştürme işinde kalmışsınız.

NTC veya PTC'ler lineer olmayan sonuçlar döndürdüğü için iki şekilde çözebilirsiniz. En azından ben bu iki yöntemi biliyorum.

1. NTC'nin datasheetinde verilen değerleri kullanarak (eğer datasheet yoksa sizin bu değerleri çıkartmanız gerekmektedir) 2.derecen bir polinom (aX^2 + bX + c = T) elde edersiniz ve bu polinomun a, b, c kat sayılarını bir kez hesapladıktan sonra ADC'den elde ettiğiniz değeri X değişkeninde yerine koyduğunuzda T'yi yani sıcaklık değerini elde edebilirsiniz. Bunu 3. veya daha fazla dereceden polinom ile de yapabilirsiniz ancak 2. dereceden polinom bile işlemci için gereksiz bir zaman kaybı oluşturacaktır. Bu yöntemi pek tavsiye etmiyorum.

2. Bu yöntem ise aslında birinci yöntemi dışarıda bir programa yaptırdıktan sonra elde ettiğiniz polinomdan çıkacak tüm sonuçları bir tablo ile işlemci içine atarsınız ve ADC'den elde ettiğiniz değerin karşılığını bu tablodan çekerek sıcaklık değerini kolay ve hızlı bir şekilde elde edersiniz. Şöyle örnek vereyim. Diyelim ADC çözünürlüğünüz 8 bit olsun. Bu ne demektir ADC'den 0 ile 255 arasında değer elde edebilirsiniz. 1. seçenekte elde edilen polinoma 0 - 255 arasındaki 256 adet değeri PC'de bir programda (mesela EXCEL olabilir) tek tek X değişkenine vererek her bir ADC'değerinin sıcaklık değeri karşılığı bulunur ve işlemci içerisinde bir tabloda bu sıcaklık değerleri tutulur. Gerçek uygulamada da ADC'den elde edilen değerin karşılığı bu tablodan çekilerek gerçek sıcaklık değeri elde edilir. Eğer ADC'niz 16 bit ise 1024 adet değer hesaplanarak sıcaklık tablosu elde edilir. Bu işi yapan yani size polinomu elde edip, bu sıcaklık tablosunu hazırlayan, hazır programlar bile olduğunu biliyorum ancak bende mevcut değil. Elde edersem burada paylaşırım. EXCEL gibi bir programda kendiniz bile yazabilirsiniz.

Ayrıca internette neredeyse sınırsız sayıda NTC ile sıcaklık ölçme örneği de bulunmaktadır.

Umarım fazla karışık olmadan, anlaşılmıştır.

Kolay gelsin.
...hiç...

Powered by EzPortal