avatar_Mucit23

RF kumanda tasarımı

Başlatan Mucit23, 28 Nisan 2012, 10:18:11

Mucit23

Merhabalar Ete hocam Ve RF ci arkadaşlar.

Köyümüzde kullandığımız bir ilaç makinası var. Ağaçlara ilaçlamak için kullanılıyor İlaç makinası üzerinde 1,5 Kw Monofaz bir motor var. Ayrıca birde hortum sarma mekanizması var. Hortumu makara üzerine Elle sarıyoruz. Biz onada DC bir motor takıp motor ile uzaktan hortumu sarmak istiyoryuz..
Mekanik kısmını ben kuracağım. Elimde çok güçlü DC Redüktörlü motorlar var. Bu motor ile Hotum makarasını uzaktan çevirmek istiyorum.

Ben kumanda tasarım kısmına biraz takıldım.
Önceden bir defa yine RF bir tek kanal bir kumanda yapmıştım buna benzer bir işlem için ama ozamanlar kumandaya bir anahtar koymuştum. Anahtarı açıp İşi gördükten sonra tekrar anahtarla kumandayı kapatıyordum. Ben öyle düşündüm ama kullanıcı öyle düşünmüyor. Zamanla gördümki çoğu zaman kullanıcı Anahtarı açık unutuyor. Böyle olunca pil bitiyordu.

Şimdi ben kumandayı yeniden tasarlayacağım. Cihazın kullanılacağı alan dağlık bir alan. Düz değil ve sık ağaçlar var.
Elimde birçok SMD ve Dip kılıflı 12F675 ve 12F683 Var. Ayrıca Zamanında belki bu iş için kullanırım diye Altınayadan RC-040kodlu RF kumanda kutusundan almıştım.

Eğer bu kutuyu kullanırsam Tasarım çok zorlaşıcak. Herşeyi smd kullanmam şart oluyor ayrıca PCB yi çift katlı yapıcam ve 3V Cr2032 pil kullanıcam. Modül olarakda Udeanın Klasik ARX ve ATX modüllerinden kullanacağım. Doğal olarak bu modülleride 3V ile beslemek zorunda kalacağım. ATX modüllerin Datasheedinde Yüksek iletişim mesafesi için vericilerin 5 ile 12V arasında bahsedilmesi gerekiyor denilmiş. Bana ise En az Net her yerde çekebilecek 50-60 Mt Mesafe lazım. Bunun için kumandayada anten takacağım. Mesela Şu çin malı telefonların antenlerinden elimde birkaç tane mevcut. Gerçi 433 Mhzde uygun çalışırmı bilmiyorum .Bu tip RF konularında çok az bilgiye sahip. Uygun anten takılmalı

Normalde kullanılmadığı zamanlarda Pici uykuya sokarım fakat ne kadar uykuya soksamda diğer elemanların enerji harcamaları yüzünden yine pil kısa zamanda bitecektir. Aslında Hedefim Pil süresini 5-6 Aya çıkarmak . Bu yapabilmek için kumandanın çok iyi tasarlanması gerekiyor.

Daha önce sadece butona basıldığında sisteme enerji yollayan bir şema vardı ama kaybettim. Bu yüzden biraz teknik desteğe ihtiyacım var. En uzun pil süresi için neler yapılabilir.

Birde Şu RFpic12F675 Denen bir mikrodenetleyici var. RF haberleşmerlde kullanıldığı kesin. İçerisinde RF modül barındırıyor herhalde. Tam olarak kullanımı nasıl Bize artıları nelerdir. Bu konuda bilgisi olan varmı...
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

mitec

#1
sanırım işini görür


efsanepoldem

    Mucitt kardeş kumandanın sürekli pil harcamaması için, mcu beslemesini butona bastığın anda vereceksin. Dolayısı ile butona basmadığın zaman mcu  güç harcamayacaktır. Yukarıdaki şema gayet uygun. Dikkat edersen, bütün butonlarda birer adet diyot kullanılmış,
herhangibir butona bastığın zaman, hem hangi butonun basıldığını hem de o kanaldaki diyot üzerinden mcu voltajını gönderiyorsun. Mantık budur. Kolay gelsin

Mucit23

Fakat ben daha farklı bir sistem düşünüyordum.
Dediğim hortum sarma motorunu devir ayarlı yapmayı düşünmüştüm ama okadarda önemli değil. Şöyle yaparım. Motora 2 saniye boyunca basılı tutulursa motor düşük devirde çalışır. 2 ile 5 saniye arasında devir birazdaha yükselir. 5 ile 10 saniye arasında motor devri dahada artar. Buna benzer bir sistem olabilir. Sonuçta tek buton olacak.

Ben ilk önce board üzerinde prototiplerimi yapayım.

Vericide uygun anten nasıl olmalıdır?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Kumanda ihtiyaçlarımıda daima hazır elcik kullanıyorum. 4 butonlusu mevcut. Aranırsa belki 6 butonlusunuda bulabilirsin.
Bu şekilde kullanırsan pil sıkıntın hiç olmaz. Alıcı kısımda ihtiyaca göre tasarlaman gerekiyor. Hazır elcikler PT2262 sistemini kullandıkları için alıcı da PT2272 kullanacak yada benimyaptığım gibi PT2272 nin işini pice'e yaptıracaksın.
Bu şekilde sorunsuz çalışan bir sürü iş yaptım.
PT2272 nin işini pice yaptırma meselesi benm açık kod veremeyeceğim bir konudur. Bir ticari projenin geeği olarak epeyce emek vererek çözdüğüm bir konu ve zaman zamanda bu sistemi projelerimde kullanmaktayım.

Yalnızca bir adet kişisel bir proje olarak yapacaksan gerekirse programlanmış bir entegre verebilrim.
Sistem akıllı kumanda mantığı ile çalışır. Elickte butonları şifrelersin. Genelde adres bacaklarına HIGH - LOW ve Boşta bırakma şeklinde 3 konum verebiliyorsun. Benim sistem bu şifreleri her buton için ayrı ayrı önce öğrenir yada ona öğretilir sonra bunları kullanır.

Biraz kafa yor istersen

Ete

Mucit23

Bilmiyorum hocam ama şu PT2662 ve 2272 enteğrelerine bir türlü içim ısımadı.
Birde şu durum var.
Modülü 12V ile besleme kısmında bazı tereddütlerim var.
12V ile beslenebileceği söylenmiş ama bu sefer 5 V dataları düzgün alırmı bilmiyorum.
Şu hazır elciklere bende bir bakayım.
Bana 3 Yada 4 butonlu olsa yeter.
Nereden Satın alabilirim link verirseniz sevinirim.

PT2272 yide çözerim gibime geliyor. Geçen hafta yurt dışından bir logic analyser sipariş etmiştim.  O gelsin F modülün data çıkışına bağlayıp butonlara basınca neler olup bitiyor bakmak gerekir. Ayrıca PT2262 yede bakacağım.

RF picler konusunda bi bilginiz varmı?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Elcikler UDEA shop da satılıyor. Ama piyasada da mevcut ve daha ucuz sanırım.

RF picler konusunda fazla bilgim yok.

Ete


Mucit23

Hocam bu elciklerde çekim mesafesi ne kadar. Yani ağaçlık ve dağlık arazide rahat bir şekilde 60mt haberleşebilirmiyim. Birde hocam Şemasını İnceledim. PT2262 nin Yukarıda verilen şema ile aynı mantığı kullanmış. Hem pic ile deneme yapacam hemde şu elcikten alacağım. Bakalım hangisinden verim alırsam onu kullanırım. Ama ilk önce Şu PT2272 yi çözmem gerekiyor.Bu konuda tabiki sizden kod istemiyorum ama sizin izlediğiniz yöntemi banada söylerseniz en azından boşuna vaktimi harcamam 
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Öncelikle 60 m. çok fazla bir mesafe değil. Kapalı alanda 30m gibi mesafelerden haberleşen bu basit modüller açık alanda 100m ye rahatlıkla ulaşıyorlar. 30 m bina içi olduğuna göre 60m açıkta rahatlıkla haberleşirsin.
Mesafe sorunu olursa yada olacak ise biraz kuvvetli modüllerden alırsın olur biter. Piyasada 30 m- 100m- 400m-500m - 800m - 1000m - 10km gibi mesafele riçin modüller mevcut. ALırsın bir 400-500 metrelik modül olur biter.

PT serisini çözme işinde temel fikir şudur.
Önce öğrenme işini anlatyım. Vericiden gelen bütün data ların en uzun ve en kısa sürelerini kayıt altına alıyorum.
Toplamda 3 değişik sinyal boyu vardı sanırım. Bunları kayıt ederek vericiden gelen sinyalleri önce süre olarak kayıt  ediyor daha sonra bu süreleri kayıtlı sürelerile karşılaştırarak hangisinin HIGH hangisinin LOW ve hangisinin Z bitiolduğunu tespit ediyorum. Buradan da şifreyi çözüyorum. Unutma PT serisi tek biti 2 bit halinde yolluyor. 10 bitlik bir adres değerini 20 bit olarak alabilirsin.
Gelen data paketi içinde header denilen ve paketin başı olan sinyali yakalıyorsun.
Sonra peşinden gelenleri kayıt ediyorsun.
Daha sonrası ise şifreyi sürelere göre belirlemek.
Çok zor değil. Yaparsın.
Ama unutma elcikte bir yayın frekansı birde veri bitlerinin clok frekansı var. Bu ise 1 adet dirençle belirleniyor. Yapacağın okuma programı her türlü clok frekansını okuyabilmelidir. Yada kendi elciğini okut sana yeter zaten.

Ete

Mucit23

Ben hocam Normal uart gibi haberleşebileceğini düşündüm. Hocam Alıcı modülün Data çıkışına logic anayser bağlayarak bu dediklerinizi yapamazmıyım. Şu süre işi felan kafamı karıştırdı açıkçası
Burada gelen dataları byte veri halinde değilde süre halindemi tutmam gerekiyor.
X. bit X saniye uzunluğunda vs...
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

#10
Sorunun cevabı data sheetlerde PT2272 ye bak data şekillerine bak oradan kendin karar ver. Ben sana ne olması gerektiğini söyledim. Fazlası data sheetlerde. Data sheet okumadan dediklerimide anlamazsın o nedenle önce oku sonra sorularını sor.
Sen en iyisi kendi devrende pic yanonda birde PT2272 kullan. Böylece sorunu kısa yoldan halledersin.
Temel mantık şu. Hem elcikte PT2262 nin adres bacakları hemde alıcıda PT2272 nin adres bacakları aynı şifreyi alması gerekir.
Bunu yaparsan data bacakları vericide ne ise alıcda da aynısı sana verilir. Vericide 1 nolu butona basılınca data0=1 olur. Aynı şekilde de alıcıda PT2272 nin Data0 bacağı HOGH olur böylece 1 nolu butona basıldığını anlalarsın.
Data bacaklarını pice girersin kim high olmuş ise ona ait sistemi çalıştırırsın olur biter. Böylece kumanda okuma derdin olmaz.

PT serisi entegreler ADres+Data bacakları ile isimlendiriliyorlar. 4 butonlu sistemde 4 data bacağı olan PT2272 alman gerek bunu unutma.

Ete



Mucit23

  Bakayım hocam. İnternette enteğrelerin çalışmasını anlatan bir iki döküman buldum. Birazcık anladım gibi. PT2272 yi klonlamaya çalışacağım olmadı ikinci dediğiniz yönteme dönerim artık.
Birde udeanın elciklerinde Lehim şifreli diye bir terim var Bu data bacaklarının belirli bir sırayla direk dip switch kullanmadan şifrelendiği anlamınamı geliyor. Yani şifreyi değiştiremiyoruzmu?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Lehim şifreli demek dip sw olmadansen kendin istediğin yere (low-High-Z) çekerek lehimliyorsun anlamınadır.
Zaten şifreleme bir kere yapılır. Sürekli şifre değiştirme yapılmaz. Çünki her iki tarafta da aynı değişikliği yapmak zorundasın.
Değiştirmek istersen lehimi söker başka tarafa bağlarsın böylece istediğin zaman şifre değiştirebilirsin.
Ete

Mucit23

Merhabalar hocam.
Okulun bitmesiyle bu işi halledeyim dedim. Elimde iki üç adet iki butonlu pt2262 li kumandalardan var. Onlarla deneme yapıyorum. Ayrıca 4 butonlusuda lazım 2 adette 4 butonlu alacağım. Gerçi  Udeada stokta görünmüyor ama pazartes telefon açacağım.  Eğer elinde 4-3-2 butonlu elciklerden olan varsa alabilirim.

Şunu sormak istedim.

Şunu yapmak istiyorum. Vericide butona basıldığında alıvcı tarafında timer çalışmaya başlayacak. ayarlanan süre kadar röleyi çalıştırıp durduracak. Alıcıda timer kesmesi ile saat sinyalimi oluşturdum. bunun yanı sıra pt2272 nin 17 nolu pininde sinyal geldiği zaman 1 çıkıyor. Bu sinyal ile kesme oluşturup veriyi okumaya gerek varmıdır. İşlemci ağır bir iş yapmıyor yani timer kesmesi ile sadece zaman kontrol ediliyor. Ana programda ise PT2272 nin data bacakları okunabilir.

hocam birde şunu sormak istiyorum
bir algooritma sorusu.

Bir açı değerim var.  Word tipinde bir değişkende tutuluyor ve değeri bir for döngüsü içerisinde sürekli olarak 0 ile 360 arasında değişiyor. Be bu açı değerinin sürekli olarak 5 eksiğini ve 5 fazlasını ayrı bir değişkenlerde tutmam gerekiyor. Örneğin sayı 275 ise 5 fazlası olan 280 ayrı bir değişkende, 5 eksiği olan 270 ayrı bir değişkende saklanacak. Bu değişkenlerin değeri sürekli olarak güncel tutulacak. Sorun şurada Tüm değerler 360 değerini asla geçmemeli örneğin ana sayac değeri 357 ise 5 fazlası olarak 362 çıkmasına rağmen sayı tekrar  0 dan başlayıp 2 değeri sıfırın üzerine eklenmeli yani sonuç 1 olmalı.  (0 da bir değere sahip)

Aynı şekilde 5 eksiğide buna benzer bir sistemle çalışacak. eğer diyelim ana sayı değerimiz 3 bu sayıdan 5 çıkardığımızda
sayı değerimiz 359 olmalı. Kısacası sayı kesinlikle 360 değerini geçmeyecek. Nasıl byte tipi bir değişkende 255 değeri aşıldığında 0 dan başlıyor ise bundada 360 değeri aşıldığında yada 360 değerinin üzerine bir sayı eklendiğinde bu sayı  sıfırın üzerine yazılacak.

Biraz karmaşık anlattım ama açıkçası yapmak istediğimi başka türlü ifade etmedim. Nasıl yapabiliriz bunu
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

PT serisi entegrelerde önemli olan şifre yani adres bacaklarının uyumudur. Bu uyum sağlanır ise alıcıdaki PT entegrenin dataValid bacağından HIGH çıkartılır. Senin kullanacağın bu işaret olmalıdır. Bu işareti kullanıp kesme oluşturarak timer çalıştırabilirsin.

Açı hesbı konuusndki mantığı anlamadım. Açı 0-359 arası toplam 360 kademe olması gerekir. Senin hesapta 0-360 yani 361 kademe oluyor. Bu durumda 357+5=362 çıkıyor. Bundan 361'i çıkartırsan geri 1 kalır elbet.
O halde yapılacak iş (Açı+5)>361 then Açı=(açı+5) - 361

Diğerinde ise açı değeri 3 ve sen bundan 5 çıkartırsan sayı sırası ile aşağıdaki değerleri alır,
- 3-1 =2
- 2-1 =1
- 1-1 =0
- 0-1 =65535 'bu aslında 360 olmalı
-65535-1=65534  'bu da aslında 359 olmalıdır.
O halde yapılacak iş  Şayet (Açı-5)>65000 then Açı=Açı-65175

Bu şekilde çözülebilir sanırım.

Ete

Powered by EzPortal