MCU Pinleri Arası Etkileşim

Başlatan Serk@n, 19 Temmuz 2020, 11:19:36

Serk@n

Herkese iyi çalışmalar.
MCU. pinleri arasındaki istenmeyen etkileşimin sebepleri ne olabilir? Mesela bir pinle uart haberleşmesi yaparken aynı portta bulunan ve buzzeri süren bir pinin uart haberleşmesinden parazit alması gibi... Şu an böyle bir sorunla karşı karşıyayım.

Uart haberleşme hızım 31.250 Hz. Diğer portta SPI, 4 Mhz. hızında başka bir haberleşme var.

Düşük frekanslarda bu tip parazit sorunlarıyla hiç karşılaşmamıştım. Dolayısıyla buzzer çıkış pinini pull down yapmamıştım.

Bu sorunu gidermek için öncelikle pull–down gibi önlemler alıp, devam ederse lehimleme hatalarına vs. bakmayı düşünüyorum.

Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların da fikirlerinden faydalanmak istiyorum. Pinler arası parazitlenme konusu MCU.larda sık yaşanan bir durum mudur? MCU seçimi yapılırken bu konuda daha zayıf veya daha kuvvetli olanı vs. var mıdır? Yoksa MCU hızı zaten bu sorunun cevabını veriyor mu?


Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

İlyas KAYA

Bu sorun pinler arasında değil de daha çok besleme ve filtrelene kaynaklı olmakta. örneğin beslemeye yakın 100nf, kapasite eksikliği vb. gibi.
Sonuçta pin ler çıkışlarda ya + yada - yapıyor ve bu artı eksiyi beslemeden alıyor.

Devre şemanızı görmek gerekecek.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

MB_77

#2
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Serk@n

Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

Birkaç merak ettiğim husus daha var:

–––Beslemede 100 nF kondansatörü forumda öğrendiğimden beri sürekli kullanıyorum. Smd eleman olarak bu kondansatörün bir çeşidi var mı?

–––MCU.nun fabrika hatalı olmaması için ilave tedbir alınabilir mi? Yani bunları yan sanaayilerin üretebilme kabiliyeti var mıdır?

–––Parazit alan pini pull–down yapma fikrim sizce mantıklı mı?

–––Bir de beslemeye seri bobin kullanmak da –elektronik bilgim kadarıyla– çok faydalı olabileceğini zannediyorum. Fakat bu konuda ne tavsiye okudum ne de kendim bir tecrübe edinmeye fırsatım olmadı. Bu konuda bir fikriniz var mı acaba?
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

Pinlerin bir birini etkilemesine hiç denk gelmedim. Denk gelmedim derken parazit olayına sık rastlamıyorum. Rastladıklarımı besleme bacaklarına attığım 100nF kondansatör çözüyor.

100nF çok önemli mutlaka kullanılmasını ve besleme pinlerine en yakın hatta direk pinler arasına koyulması tavsiye edilir. Burada çeşit olarak da seramik kondansatörler tercih edilmelidir. SMD lerde seramik sınıfına giriyor sanırım.

MCU lar aslında fabrika hatalı olmuyor. Her bir MCU satışa sunulmadan önce test ediliyor. Ufak tefek kusuru olanlar surplus olarak ayrıca satılıyor. Maalesef ıskartaya çıkartılmıyorlar. Hiç çalışmayanlar elbette imha ediliyor. Bizim piyasada ucuz olduğu için bu tür mallar sıklıkla satılıyor.Üzücü bir durum ama oluyor maalesef. Bu nedenle işlemcileri fiyat farkıda olsa güvenilir firmalardan almak gerekir.

Gerekli değil ise bir pini pull down yapmak çok iyi bir fikir olmaz sorun yaratmıyorsa olabilir elbette ama devreye ve bağlandığı yere göre konuşmak gerekir.

Parazit olan beslemelerde seri LC veya RC filtreler kullanmak doğru bir iştir. Ancak bunu hasabına kitabına uydurarak yapmak gerekir yanlızca bobinin bir faydası olacağını sanmıyorum. Paraziti kaynağında ortadan kaldırmak en doğrusudur. Enbüyük düşmanıda kondansatördür unutmayın.

Ete

MB_77

#6
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

MB_77

#7
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

MB_77

#8
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Serk@n

Bu yorumlar benim için çok kıymetli. Herkese teşekkür ederim.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Powered by EzPortal