devrenin çalışma mantığı

Başlatan kerem, 28 Eylül 2020, 12:43:45

kerem

mrb arkadaşlar

Aşağıda görselini çizip attığım devrenin çalışma mantığını anlatacak arkadaş var mı ?
ben belli bir yere kadar çözdüm. Ama devamı gelmedi. teşekkürler.Bu eki görüntüleyemezsiniz.

ete

Şemanın baş tarafı eksik çizilmiş. 220V AC tek bağlantı ile çalışmaz diğer ucunda ne var.
Orasını tamamlarsan cevap da gelir.
Sistem Sıfır noktası tespiti amacı ile 220VAC den referans sinyal alıp opto ile izole ederek pic girişine ulaştıran bir devre. Sonuçta şebeke sinüs sinyaline karşılık sıfır noktası tespiti ve bununla kesme oluşturulması esasına dayanıyor.

Ete

alisumer

Alıntı yapılan: kerem - 28 Eylül 2020, 12:43:45mrb arkadaşlar

Aşağıda görselini çizip attığım devrenin çalışma mantığını anlatacak arkadaş var mı ?
ben belli bir yere kadar çözdüm. Ama devamı gelmedi. teşekkürler.

mosfetin G bacağı sürekli 5 voltta devreye ters bağlanmış sinüs yoluna bir filtre koyulmuş ama herhangi bir diyot yok dolayısı ile mosFetin d bacağında olan AC gerilimi s bacağı ile sürekli bağlı olarak düşünebiliriz ve bu hat olduğu gibi toprak hattıyla da bağlı buraya kadar çalışsa bile optocuplorun çıkışında sürekli toprak bağlı gibi görünüyor işi bozan mosfet bence Gbacağı devrenin çıkış hattına bağlı herhangi bir tetikleme de görünmüyor
Hep meraktan

kerem

hocam b
Alıntı yapılan: ete - 28 Eylül 2020, 20:29:14Şemanın baş tarafı eksik çizilmiş. 220V AC tek bağlantı ile çalışmaz diğer ucunda ne var.
Orasını tamamlarsan cevap da gelir.
Sistem Sıfır noktası tespiti amacı ile 220VAC den referans sinyal alıp opto ile izole ederek pic girişine ulaştıran bir devre. Sonuçta şebeke sinüs sinyaline karşılık sıfır noktası tespiti ve bununla kesme oluşturulması esasına dayanıyor.

Ete
ete hocam baş tarafta ısı algılama elektrodu var. bu devre ısıyı algılayan devreye ait. ve ben ısının varlığını yokluğunu pic okutmak istiyorum. devre mantığını tam olarak anlamak istiyorum. 220v ise nötr ucu 5,6megaohm ile gnd ye bağlanıyor. yani ateş yanınca elektrot ucundan bir sinyal gelecek ısı var diye veya yok diye ona göre pic okuma yapacak.

ete

Devredeki mosfet bence ters çizilmiş. Her şeyden önce Drain ile source ters bu bir, bence gate de ters tarafta yer alıyor.
Gate ucu dışarıdan tetik bekler. Senin tetik sanki drain bacağına veriliyor ki bu hiç bir zaman o mosfeti iletime geçirmez. Mosfet için kaynağı yeniden incele bence. Uçlar ters yerlerde.
Mantık şunu söyler sensörden gelen aktivasyon sinyali Gate ucuna ulaşır ve onu tetikler. Oda source dan Draine bir voltaj akmasına sebep olur. Buda transistörü iletime geçirip Opto nun IR ledinin sürülmesini sağlar ve oda diğer taraftaki transistörü iletime geçirip bir farklılık yaratırki pic de bunu algılayıp ısı var yada yok diye karar verir. Senaryo bu ama bağlantılar yanlış gözüküyor.
Sensör hattındaki onca büyük direncin bir işe yaramasıda beklenmez gibi sanki. Orada da bir hata var gibi. İncelenmesi gerekir.
Ete

kerem

#5
yeni devreyi çizdim.

kerem

#6
Ete hocam mosfeti yanlış çizmişim k bakmayın. devrenin son hali aşağıdaki resimdedir. devre bu şekilde iş görür mü devreyi böyle tasarlarsam. ilginiz için teşekkürler.

ete

Şimdi biraz daha doğru ama hala kafama yatmayan şekiller var. Mosfet sanki IR led bacaklarını kısa devre etmek amacı ile kullanılmış.
Şebekenin pozitif alternansında mosfet kısa devre oluyor ve IR lled pasif duruma geçiyor. Negatif alternansta ise IR led aktif olup (361 direnci neyse ki buda bir garip değer onun üzerinden) pic'e LOW sinyal gönderiyor.
Isı elektrodundan bahsetmiyorum bile. Hiç bir ısı sensör, o kadar büyük dirençlerin ardından bir şeyi tetikleyemez. Çok fazla bilinmeyen var ve açıklamaya bilgim yetmiyor maalesef.

Ete

kerem

hocam ordaki opto pc814 hem ac hem dcde çalışıyor sanırım.

ayrıyeten tahminimce devredeki elektrot ucu ısı meydana gelince iletime geçiyor. elektrot ucundan gnd ye akıyor. ısı durduğu zaman ise ilektenlik duruyor.
hocam halihazırda böyle bir devre var kullanıyoruz biz. ama mantığını tam öğrenmek ve devreyi tasarlamak istiyorum.

ete

Burada ısı sensörü önemli önceden gördüğüm benzer amaçlı sistemde bildiğin LDR (ışıktan etkilenen direnç) kullanılmış idi. Burada Foto transistör, Foto diyot, gibi elemanlar kullanılmaktadır. Hangisi kullanılmış bilmiyorsan bir şey tasarlaman imkansız. Ayrıca o şemanın doğruluğu hala tartışılır durumda. İşi bilen birisinin devreyi kontrol etmesi gerekir.
Yada en güzeli ne yapmak istediğinizi ortaya koyup yeni bir tasarım için kafa yorunuz.
Sistem şayet brülör ateşlemesinin varlığını yokluğunu test edecek ise LDR-Fototransistör gibi ışığa duyarlı elemanlarla kolaylıkla yapılabilir.
Ete

kerem

hocam kombilerde kullanılan iyonizasyon elektrodu kullanılmış. devrenin ateşleme sistemini tasarladım. ama ısıyı algılamam gerekiyor. aşağıda resmi mevcut 2 resimde. aşağıda bu iyonizasyonun çalışma mantığı anlatılıyor.

kerem

Ete hocam kısa kullanımı yukrıdaki gibidir. 

ete

Gördüm mesajı ama hiç bilmediğim bir konu. O nedenle daha fazla yorum yapamayacağım.
Tavsiyem aklın yatıyor ise deneyerek bir yere varman yönünde.
Ete

kerem

Peki hocam çok teşekkür ederim. 

Powered by EzPortal