Pil Kontrol

Başlatan oguztkn, 11 Aralık 2020, 03:23:46

oguztkn

Arkadaşlar Merhaba,

   8 adet birbirine paralel 18650 tip pillerden oluşan batarya paketim var. 2,5 voltun altına inince pili bypass edip şebekeden gelen gerilimi devreye uygulamak istiyorum. Bu pili lm358 ile izliyorum. Ayrıca birde güneş panelim var oda bataryayı şarj etmekte. Gün ışıyıp panelden voltaj gelince bypass edilen pili tekrar devreye alıp şarj etmek istiyorum.

Yaptığım Lm358 ile batarya voltajını izleyip 2.5 voltun altına inince röle çektirip devreden ayırıp şebekeyi alabiliyorum. Ama gündüz olduğunda bu işlemi nasıl tersine alabilirim yani şebekeyi ayırıp pili bağlayıp şarj olabilmesi için ? 

ete

Bu işi yapmanın bir kaç yolu olabilir ancak en akıllıcası şöyle olmalı;
Güneş paneli pile direk bağlı olmalı . Paneli bir diyot ile pil gurubuna bağlamalısın. Arada bir voltaj regülatörü kullansan iyi olur. Zira bu piller hücre başına 4,2V dan fazlasını sevmez ve gelirse kısa sürede bozulurlar. Anladığım kadarı ile lambayı gündüz de kullanma ihtimalin oluyor yada olacak. Bu durumda bir işlemci kullanarak (FVR modülü olan mesela 12F1822) pil voltajını sürekli ölçersin. 2,5V altına düşünce bir röleyi çektirirsin. Yada daha doğrusu pil voltajı yeterli olduğu müddetçe bir röleyi çektirip pil'i lambaya bağlarsın. Voltaj 2,5V altına düşünce röleyi bıraktırırsın ikinci kontağa bağlı olan şebeke lambayı besler. Sistemin pil voltajını sürekli takip eder ve 4,2V seviyesine çıkmış ise ve çekilen şarj akımı 100ma in altına düşmüş ise röleyi çektirip lambayı pile bağlar. Burada akım ölçümü önemli aksi taktirde pil voltajı henüz şarj kapasitesinin %60-70 lerine geldiği zaman 4,2V ta yükselecektir. Bu dolduğu anlamına gelmiyor. Akımada bakmak zorundasın.
Benzer bir sistem kullanıyorum. Benim sistemim 3S 18650 pil kullanıyor. Pilleri şarj etmek için bir güneş paneli kullanıyorum. Panel çıkışında ufak bir regülatör var ve voltajı 12,6V ta sabitliyor. Panel pillere sürekli bağlı. Sistemde bir BMS var battery management system deniliyor. Görevi pillerin aşırı şarj edilmesini yada deşarj edilmesini önlüyor. Ama ben kendi yaptığım devrem ilede pilleri voltaj olarak kontrol ediyorum zaten.
Devrede birde LDR var ve ona birde ayar ekledim. Bu ldr yanlızca gündüz gece ayırımını kontrol ediyor. Ayarladığım seviyede ki tamda akşam gün batımında ayarladığım için o saat de ışıklarımı yakıyor. Sabah oluncada söndürüyor. Arada pil belirli seviyenin altına düşünce sistem pili devreden çıkartıyor ışıklar sönüyor. Bunu BMS de yapabiliyor. Yazın full çalışan sistem havalar soğudukça güneşin ne kadar ışıdığına ve açısına bağlı olarak yanma süresi düşüyor. Ama zaten yazlıkta kullanıyorum ve yazın mükemmel çalışıyor her taraf ışıl ışıl.

Senin sistem ile ilgili olarak ikinci bir önerimde şöyle olabilir.
Devrendeki 1 adet röle, lambayı yakacak olan şebeke / Pil seçimini yapar yukarıda bahsettiğim gibi. Bir diğer röle de gündüz gece ayrımını (LDR ile) yapar ve pili panele bağlar yada ayırır.
Panelin sürekli pile bağlı olması bir sakınca yaratmıyor. Yeterki panelden çıkan + beslemeyi bir diyottan geçirip pillere bağlaki gece olunca piller panele elektrik basmasın. Hepsi bu.

Ete

oguztkn

Hocam peki şu durumu nasıl engellerim ,

lm358 ile gerilim bölücü ile sabit voltaj elde ediyorum sabit kaynaktan. pili de opamp a giriyorum karşılaştırıcı şeklinde ordan röle çektiriyorum. Ama pil voltajı dalgalı olarak düştüğünden röle o dalgalanmadan prrrr  şeklinde sürekli aç kapa yapıyor bu durumunu nasıl önlemem gerekir.

ete

Besleme pilden yapılıyor ise o sistemin düzgün çalışması beklenmez. Pil voltajı düştükçe karşılaştırma işide şekil değiştirir. Üstelik bir histerisiz olayın olmaz ise komparatör sana ya alçak yada yüksek der. Halbuki bir aralığa bakman gerekir. En doğrusu FVR modülü olan bir işlemci ile voltaj ölçmek. Röleyide işlemci kolaylıkla kontrol eder.

Ete

oguztkn

Alıntı yapılan: ete - 11 Aralık 2020, 15:03:50Besleme pilden yapılıyor ise o sistemin düzgün çalışması beklenmez. Pil voltajı düştükçe karşılaştırma işide şekil değiştirir. Üstelik bir histerisiz olayın olmaz ise komparatör sana ya alçak yada yüksek der. Halbuki bir aralığa bakman gerekir. En doğrusu FVR modülü olan bir işlemci ile voltaj ölçmek. Röleyide işlemci kolaylıkla kontrol eder.

Ete

Besleme pilden değil sabit voltajdan hocam o yüzden sormak istedim. İşlemci kullanmadan en azindan bu kısmını çalıştırmak istiyorum. Opamp a gerilim bolucu ile gelen voltaj sabit kaynaktan gelmekte.

ete

Ref voltajın sabit bile olsa pil voltajın bir noktadan sonra bir ileri bir geri değer verir buda rölenin bir çekip bir bırakmasına sebep olur. Bunu analog olarak çözecek bilgiye sahip değilim maalesef.

Ete

Powered by EzPortal