Anahtarlama Hızı

Başlatan Serk@n, 19 Aralık 2020, 01:03:30

Serk@n

Herkese iyi çalışmalar.

5V.la çalışan bir mcu ile beraber 3.3V.luk spi sram kullanıyorum. Herşey gayet güzel gidiyordu. Fakat sonradan zaman zaman sram'in duraksamalar yapmaya başladığını fark ettim. İyi bir tırmalamadan sonra sorunun miso pininden çıkan voltajda olduğunu farkettim. Bu voltaj seviyesi nadiren mcu'ya lojik 1 veremeyecek derece zayıflıyor.

Çözüm olarak miso çıkışını 5V.a çevirebilecek ve hızlı anahtarlama yapabilecek 5V.luk bir elemana ihtiyacım var. Sram'i 16 Mhz.de çalıştırıyorum.

Bf serisi transistörler fm vericilerde kullanılıyor. Böyle bir eleman olabilir mi? Veya mosfet mi kullanmalıyım?
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

#1
Normal şartlarda 5V ile çalışan bir kartın 3V3 ile çalışan bşir başka kart ile haberleşmesinde çift yonlü lojik seviye düzeltilmesi yapılması gerekir. Bazı elemanları lojik eşik seviyeleri yada toleransları yüksek olduğu için seviye düzeltmeden de zaman zaman sorunsuz çalışabilirler ancak doğrusu seviye düzeltilmesidir. Bu konuda referans olarak kullanabileceğiniz bilgi şöyledir. 5v ile çalışan bir sistemde HIGH seviyesi 0,7 x 5V=3,5V dan aşağı olmamalıdır. Benzer şekilde 3V3 ile çalışan tarafta ise bu voltaj 0,7 x 3,3=2,31V seviyesindedir. Elbette birbirlerine yolladıkları HIGH sinyalleri seviye yetersizliği nedeni ile tanıyamayacaklardır.
LOW kısmı için ise 0,3 x5V= 1,5V (maksimum olabilecek voltaj) ve 3V3 tarafında ise 0,3 x 3,3V=0,99V olacaktır.

Peki ne yapmalıyız. ?  İki yönlü çalışabilecek bir seviye düzeltici kullanmak gerekiyor.
Bunun için aşağıdaki şemayı veriyorum. Transistör olarak piyasada bulabileceğiniz 2N7002 transistörü kullanabilirsiniz bunun uzantısı DW olanı bir kılıfta çift transistör barındırır. Ama piyasadakiler tek transistör kılıfında (SOT23) dır.
Anlamayanlar için söyleyeyim. Dİrençler 10K olup yanlızca SDA çiziminde sağdaki direnç 4K7 dir.
Çalışma mantığı ise basit, 5V tarafından HIGH verirseniz Mosfet sürekli iletimde olduğu için HIGH karşıya geçer. LOW verirseniz Mosfetin Source ucunda LOW olacağı için karşıya LOW iletilir.
3V tarafına HIGH verirseniz karşıya bir şey geçmez ama karşıdaki pullup direnci nedeni ile orada HIGH görürsünüz. 3V tarafından LOW verirseniz mosfet içindeki diyot dan LOW karşıya geçerek oradada LOW görmenizi sağlar.
Ete

Serk@n

Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

Sn. Ete Hocam veya arkadaşlar, 2n7002'nin datasheetinde "Trr=30ns" diye bir değer gördüm. Bu 33,333 MHz. hızına kadar kullanabileceğim anlamına mı geliyor, doğru mu anlıyorum?
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

O parametre ne anlama geliyor bilmiyorum. Benim baktıklarımda yoktu zaten. Ben olsam Ton ve Toff zamanlarına bakardım. Ton zamanı=7ns , Toff zamanıda 11ns olduğuna göre toplam açma kapama zamanın 18ns tutar. Buna birazda yükselme ve düşme zamanı olarak 32ns eklersen toplamı 50 ns edecektir. Bu da teorik olarak senin 1/0,05=20 Mhz lik frekans ile mosfeti sürebilirsin demektir. Ancak gerçekte bu değer Rds(on) direnci ve diğer etkenlerden dolayı biraz daha düşer ama bu transistör ile sen 16Mhz anahtarlayabilirsin diye düşünüyorum..

Ete

Serk@n

Hocam, eğer hatayı bulup size soramasaydım ve sizin yardımınız olmasaydı 3 yıllık emeğim çöpe gidecekti. İyice ümidim kırılmıştı. Konuyu bilen arkadaşlara belki mesele çok basit görünebilir. Şu an ne kadar basitmiş dediğim mesele üç gün önce gözümde dağ gibiydi.

Yani size nasıl teşekkür edeceğimi bilemez bir haldeyim. En güzel temennilerimle...
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. İnsan bu gibi durumlarda gerçekten mutluluk hissediyor.
Yardım etmek hatta yardım almak insanlara mahsus. Değerini bilenlere de ne mutlu diyeceğim.
Kolay Gelsin.
Ete

Powered by EzPortal