Telefon hattına ses gönderme

Başlatan Serk@n, 01 Ocak 2021, 12:59:22

Serk@n

Herkese iyi çalışmalar ve güzel bir yıl temenni ederim...

Bir ses çıkışı, telefon hattına sağlıklı bir şekilde nasıl verilebilir?

Elimdeki mevcut sistemle sesi sağlıklı bir şekilde telefon hattına gönderebiliyorum fakat sesi arttırmakta bir türlü başarılı olamadım.

Bu bilgi karşılığında ücretli profesyonel destek de alabilirim. Teklifi olan arkadaşlar olursa, zira projenin son problemini çözmeye çalışıyorum. Benim de belki para kazanma ihtimalim olacak. Neyse konuya dönecek olursam...

Telefon hattına bir ses trafosu bağladım. DC omajı karşılıklı 135 ohm 1:1 trafo. Trafo paralel telefonun sesini kıstığından seri bir 470 ohm bağladım. Trafodan sonra bir köprü diyot var. Köprü diyot çıkışında küçük bir hoparlörle parazitli bir ses alınca 100 nF bağladım. Hoparlörden temiz bir çevir sesi aldım.

Köprü diyot girişine cep telefonu kulaklık çıkışından ses verdim. Sesi muntazam bir şekilde iletti.

Devremdeki SPI DAC çıkışını bir transistörü (2n3904) ortak kollektör bağlayarak köprü diyota verdim. Sesin zayıflığı haricinde herşey güzel çalıştı ve hatta numara dahi çevirebildim.

Sesin zayıf kaldığını düşünerek osiloskoptan baktım. Tepeden tepeye 3V gördüm. Cep telefonu kulaklıklığından çıkan sese de baktım. O da aynı idi. Ben yine de DAC'tan çıkan sesi yükseltmek istedim. Bir iki transistörlü anfiler koydum. Ama sonuca ulaşamadım. Bazen ses yüksek geldi ama telefon hattı bu sesi kesti. Bazen ses yükseldi, bu sefer arama yapamadım.

470 ohm'a paralel çeşitli değerlerde kondansatörler taktım. Transistör yerine mosfet taktım. Sesi biraz artırmaya muvaffak olsam da istenilen seviyede arttıramadım.

Ton sesleri, cep telefonu kulaklık çıkışındaki müzik veya ses telefon hattına yüksek bir sesle iletilebilirken aynı voltaj seviyesinde olmasına rağmen DAC çıkışındaki ses, verimli bir şekilde telefon hattına gitmiyor.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

#1
Şüphelendiğim diğer bir durum da yazılımla ilgili. Kullandığım MCP 4921 DAC entegresi 12 bitlik çıkış veriyor. Ben 8 bitlik ses verilerimi 4 bit kaydırarak DAC'a gönderiyorum.

Bu işlemi yaparken içeriğine tam vakıf olmadığım bir işlem yapıyorum. Bunu birkaç internet sitesinde gördüm ve bu komutları eklemeden DAC çıkış vermiyor.

4 bit kaydırma işleminden sonra içeriğini tam bilmeden eklediğim iki komut şu:

data = 0x0F & data ;
data = 0x10 | data ;

Bu komut data'nın high byte'na ekleniyor. İngilizce eksikliğimden datasheetten meseleyi tam olarak anlayamadım.

// MCP4921 cmd: DACA, input unbuffered, 2x gain, no shutdown

Üstteki komutun ardından böyle bir açıklama var. Kazancı artırıyor anladığım kadarıyla. Fakat bu komutlar olmadan çıkıştan hiç ses alamıyorum.

13. biti lojik 1 yapıyor sanırım.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

alisumer

#2
sistemi tam anlamadım ama köprü diyot olayı ses frekansının karakteristiğine aykırı zira ses frekansı AC akıma benzer titreşim yapar devreye bağlanan diyot bunu kırpar . devrede ses girişine paralel bağlı CAp var ise oda dalga yapısını yumuşatır sanırım telefonun mikrofon girişine bağlıyorsun bu dac ı oradaki valtajseviyesi 3 değildir max 1.5 volt falan sesin yüksekliği verdiğin volt ile değil ses dalgasının yumuşak geçişler yapması ile kısılır aynı 50 hz sinüs dalgası ile 50 hz aynı volt testere dalganın çıkışından farklı yükseklikte ses alman gibi bence orijinal ses ile son çıkıştaki ses dalgasını oiloskopta bi karşılaştır sorunun bence bu
Hep meraktan

Serk@n

Alıntı yapılan: alisumer - 02 Ocak 2021, 12:35:30sistemi tam anlamadım ama köprü diyot olayı ses frekansının karakteristiğine aykırı zira ses frekansı AC akıma benzer titreşim yapar devreye bağlanan diyot bunu kırpar . devrede ses girişine paralel bağlı CAp var ise oda dalga yapısını yumuşatır sanırım telefonun mikrofon girişine bağlıyorsun bu dac ı oradaki valtajseviyesi 3 değildir max 1.5 volt falan sesin yüksekliği verdiğin volt ile değil ses dalgasının yumuşak geçişler yapması ile kısılır aynı 50 hz sinüs dalgası ile 50 hz aynı volt testere dalganın çıkışından farklı yükseklikte ses alman gibi bence orijinal ses ile son çıkıştaki ses dalgasını oiloskopta bi karşılaştır sorunun bence bu

Köprü diyot telefon devrelerinde kullanılıyor. Bu, tip ve ring hatlarının karışmasını engelliyor. Yani değişken doğru gerilimin artı ucu karışmamış oluyor.

Paralel kondansatör, alma işleminde kullanılıyor. Paraziti engellemesi için. Göndermede direkt etkisi yok. Yani seri kapasitörden sonra bağlı.

Osiloskoptan DAC çıkışındaki ses dalgasına baktım. Tepeden tepeye 3V civarında. Tabi ses dalgası olduğu için stabil değil. Bu voltajı direkt hat trafosuna veriyorum.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

alisumer

ben yanlış anlamışım öyleyse sanırım bu cihaz herhangi bir telefon olmadan telefon hattına bağlanıyor bunun yerine mevcut bir telefonu kullanıp mikrofon girişinden sesi vermeyi deneseniz daha az karırşık olmazmı
Hep meraktan

Serk@n

Aslında ilk düşüncem öyleydi. Ama bağımsız bir cihaz olması daha iyi olacak.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

alisumer

telefon hattı ile ilgili ETE hocanın Dtmf kontrollu bi devresi vardı yanılmıyorsam o da direk hat üzerine kurmuştu işin zorluğu hat 70 voltlar seviyesine kadar çıkabiliyor iletişim kurduğunda (çarpılmışlığım var) normalde ne kadar bilmiyorum yani acayip dalgalı bir yapı ses nasıl iletiliyor o aralıkta bilmiyorum ama 70 voltluk dalgalı akımda 3 volt ile ancak fısıltı duyulur gibime geliyor onun için trafo tersten beslenerek hatta ses öyle verilir diye tahmin ediyorum trafolar regulatörler dtmf çipi falan çok karmaşa oluyor. bence bi telefon kartını sök o tırt işleri o yapsın sende asıl işine odaklanırsın hem aynı kartşa cep telefonu ile de ses gönderebilirsin daha esnek olur
Hep meraktan

mg1980

Ahize kaldırıldığında 70v seviyesi 9v gibi değerlere düşüyor sanırım.

Serk@n

Telefon hattında 48V var. Fakat akımı düşük. Çünkü 1,5K seri dirençlerle hattın iki ucunundaki akımı sınırlıyorlar. Böylece telefon hattına 600 ohm bir direnç veya DC omajı 600 ohm bir trafo bağlanınca 3600 ohm.luk bir direnç ediyor. Bu da 8V.a tekabül ediyor. Tabi her telefon açılınca bu voltaj farklı ölçülebiliyor. O da hattın direncinden kaynaklanıyor. Yani siz 3K öndirençli 48V.u bir telefona direkt verseniz kenartonu işitirsiniz.

Bir de bu DC sinyale iki frekans uygulanıyor. O da çevir sesini sağlıyor. 350 Hz. birisi, diğeri 440 Hz. yanlış hatırlamıyorsam. 600 ohm.a paralel bir DTMF sinyali verirseniz buradaki çevir sesini santral algılayarak kesiyor. Diğer numaraları bekliyor.

İşte bu DTMF sinyalinin belli süreleri ve genlik seviyesi olması lazım. Bu standartlara benim devrem uymadığı için tam randıman alamıyorum. Ya Telekom standartlarına dair bir doküman bulup kendim çözmen lazım ya da uzmanlık alanı haberleşme olan bir mühendis desteğine ihtiyacım var sanırım.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Powered by EzPortal