mosfet sürme problemi

Başlatan Evren Kılıç, 13 Nisan 2021, 15:38:45

Evren Kılıç

merhaba arkadaşlar,
bir gerilim kaynağı üzerinden akü şarj edip, şarj sonunda kaynağı yüke bağlamak istiyorum. aşağıdaki resimdeki gibi bir yapı kullanmayı düşündüm. Fakat işin şarj kısmında sorun yok ama şarj sonlanıp Q1 gate gerilimi kesilip, Q2 gate gerilimi üretildiği zaman Q1 kesime gitmiyor ve yük akü tarafından beslenmeye başlıyor, bu anda Q1 gate ucunda 12 volt gerilim ölçüyorum ama bu gerilim kontrol devresinden gelmiyor. Bu arada kontrol devresi akü üzerinden besleniyor.Mosfet gate uçlarındki pulldown  dirençleri akü eksi ucuna bağlı ama bu dirençleri kaynak tarafındaki negatif ucada bağladım hatta hem akü hem kaynak tarafına ayrı ayrı dirençler ile bağladım ama yine sonuç değişmedi. Sanırım hatalı bir işlem yapıyorum ama bunun sebebini de anlayamadım bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz. siz olsanız bu yapıyı nasıl kurardınız.

ete

N kanal mosfeti o şekilde bağlarsan sürekli iletimede kalır. Mosfet gate ucu bir kondansatör gibi çalışır. Oraya bir kere pozitif gerilim (N-Mos için) verince kondansatör şarj olur ve onu bir şekilde boşaltmaz isen o transistör kesime gidemez. Gate ucuna bağlı olan direncin diğer ucu Source tarafında olmalı. Sen Drain tarafına bağlamışsın. Tetik sinyalini kesince gate kapasitesi source tarafına doğru direnç üzerinden boşalır ve kesime gider.

Bu değişikliği yapıp bir dene bakalım. Şayet sorun hala devam ediyor ise ,diğer bir alınacak tedbir de şu olabilir. Q1 transistörün Drain ucuna bir diyot bağla. Diyotun çizgili tarafı Drain ucuna bağlı olsun. Böylece Mosfet den pile doğru GND akar ama Pilden Mosfete doğru bir şey akmaz. Bunun gerekmeyeceğini düşünüyorum. Sonucu bildirirsin.

Ete

Evren Kılıç

Abi merhaba,
Sanırım şemayı çizerken miş ayaklarını çevirmeyi unutmuşum uyarın sonrasında fark ettim. Aslında devrede pulldown dirençleri dediğiniz gibi source uçlarında bağlı ve bu sorunu yaratıyor. Diod konusunu deneyeceğim. Teşekkürler.

Evren Kılıç

Aslında bu durumda Q1 mosfetin kullanılmasına da gerek olmaya bilir. Aku pozitif hatta diod üzerinden bağlanıp şarj gerekmediği zamanlarda yük sürekli devrede kalıp gerektiğinde devre dışı edilerek şarj kontrolü sağlanabilir bu şekilde deneyeyim bakalım birde

Ali1986

#4
Direnc ile surulen Mosfetin cikisi kisadevre olursa ne gibi onlem almak lazim bu devrede?

alisumer

kısa devre olduktan sonraki önlemi söruyorsan yeterli akımı sağlıyabiliyorsan mosfeti değiştirmek önlemmi bilmem ama devrenin bir dahaki kısa devreye kadar çalışmasını sağlıyor tecrübe ile sabit
Hep meraktan

Powered by EzPortal