Dot Matrix display

Başlatan onurinci, 09 Mayıs 2021, 17:34:10

onurinci

hocam saygılar. ileride yapacağınız projeler arasına dot matrix  3 yada 4 digit Volt yada Ampermetre koyarsanız seviniriz.

sayenizde bir çok LCD yada 7 segment DVM yaptık. fakat bu matrix display pek örneği bulunan bir konu değil.

siz bu saat projeleri sayesinde bir çok bariyeri aştınız.Persistance yani gözde nominal kalış sürelerini falan mükemmelce yakaladınız..

hiç bir acelemiz yok ,bir ara böyle bir örnek yayınlarsanız gerçekten ilginç olur saygılar..

ete

Ete projelerine isteğine uygun bir proje ekledim.

Ete

onurinci

Hocam çok teşekkür ederim harika olmuş,anlatım ve uyarılarda tam yerine oturmuş.bende 2.60A ve isis 7.10 var PDF dosyasındakişema imdadıma yetişti ,gerekli ana temel şemayı tekrar oluşturdum.

pdsprj okuyamadığım için şemada segment'lere bağlı direnç dizisini 15 Ohm gibi okudum doğrumudur.

ikinci isteğim ise V Volt ve A Amper sembolleri için sağ duvarda bir sıra boş kolon var bir öteleyip oraya kaydırabilirmisiniz ? birazcık dahi uzaklaşsa okunaklığı artacak.

cen ileride 64 Bitlik bir makina alabilirsem karakter set'inin bulunduğu yeri değiştirmeye gayret edeceğim ,zira karakterler oldukça tombul olmuş,yani test cihazlarında gördüğümüz standart displaylere göre bold olmuşlar,tezgahtaki kendi yaptığımız adaptöre uygun değiller sanki daha uzak mesafesi fontu gibi duruyorlar..

tekrar ellerinize sağlık ,sağlıklı kalmanız dileğiyle.

ete

#3
Dirençler 15 ohm doğru bildin. Bu bölümde 47 Ohm'a kadar herhangi değerde bir direnç kullanılabilir. Taramalı çalıştığı için ledlerin akım çekmesine zaman kalmadan sönmektedirler.

A ve V harflerini sağa doğru öteledim. Hatta son rakam hanesini tekrar bir bit sola aldım ve böylece simge ile rakam arası boşluk 3 bit oldu. Ete projelerindeki yerinde dosyayı değiştirdim.
Rakam ve harfler 8x8 matrix karekterleridir. Tombul gözükebilir. Daha dar olmaları için 7x5 matrix kullanıp karakterleride ona uygun hazırlamak gerekir.

Ete

onurinci

hocam elinize sağlık,şimdi daha belirgin olmuş..

aRci

Merhaba,
Paylaşım için teşekkürler bende isis dosyasını çalıştıramadım (proteus 8.9). 16f1827 ile bir proje yapmaktayım siz uyglamanızda LATB ile portb yi yönetiyorsunuz bunun bir ayrıcalığı var mı daha önce kullanmadığım için fark varmı merak ettim.

ete

Yeni nesil işlemcilerde PORT çıkış yönünde LAT registeri ile kontrol edilir. Giriş yönünde ise PORTX registeri ile.
Daha açık bir ifade ile , bir port pini çıkış olarak çalışıyor ise ve o pini HIGH yapmak gerekiyor ise LATX,y=1 (LATB.1=1 gibi) demenin gerekiyor. Ama bir pin giriş olarak ayarlanmış ise PORTB.2 şeklinde kullanmak gerekiyor. Eski işlemcilerde her iki işi PORT registeri yapar iken şimdi ayrı registerler bu işi yapmaktadır.
Verdiğim RAR dosyasına Onurinci arkadaşımızı çizimini ekledim. Böylece düşük versiyonlar o şema dosyasını kullanabilir. Yüklediğiniz dosyada yok ise yeniden yükleyin sonradan ekledim çünki.


Ete

Powered by EzPortal