avatar_jun

proteus transistör simulasyon hatası

Başlatan jun, 09 Haziran 2021, 17:55:30

MB_77

#15
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Burak

#16
Bu tür hesaplamaları yapmak için mühendislik fakültesi bitirememiş ama yinede derin detayları bilmek isteyenler (yada mühendislik fakültesinde okumakta olan insanlar) vardır değil VAR.
Neyse yalan yanlış birçok bilgi iddiasında bulunulmuş bunları düzeltmek gerekiyor çünkü insanlara yanlış bilgi verilmiş .

Alıntı YapHadi sizi kirmayalim bu devre üzerinden konuşalım ve nesnel olalım.

1- burada vcc 12v bu durumda Transistör beyzine 12 ile 0 arası kare dalga verirseniz emiter beyz voltajı da 12 ile 0 arası olur. Bu durumda transistör datasheetinde belirtilen beyz voltaj limiti olan 5v aşılır. Bu durumda transistör bozulur mu. kısmet diyelim.
Hele bir de topoloji böyle dersek akımları da artirsak ne olur. E nasip diyelim.

Öncelikle limiti aşıyor gibi anlamsız enteresan iddiaya , yanlışlığa bi cevap vereyim "matematikle ve mühendislikle her ne kadar senin şahsın olaya amatörce baksada profesyonel anlamda öğrenmek isteyenlerde var !"

12 + (0.7~1) + Ib*1k=0 ekteki resimleri yada grafikleri incele. (Emitter Base'in 12V'u aştığı saçmalığıda nerden çıkıyor.) Bu varsayım (Excess Base Current) Aşırı miktarda baz akımı çekilmesi yada baz direnci kullanılmaması durumunda mümkün sadece orada koskoca 1k'lık baz direnci var görmezden gelinmesi ilginç.  Bahsettiğin gerilim Base direnci üzerine düşen gerilim değeri Base-Emitter Jonksiyonunun gördüğü gerilim değil ..


Alıntı Yap2- beyzi 47k ile vccye pull up yaptığınızda parazit bagisikligi düşük olmaz mi. İndüktif yük vb olan hele endüstriyel ortamlardaki olası etkilerden dolayı etkilenebilir mi. O da nasip işi. Bu işi senyöründen öğrendim deyip de cihaz yapsak sonra da tonla para verip EMC testine soksak testten gecermi. Hayırlısi diyelim.

Gürültü bağışıklığı ile BJT'lerde pull-up kullanımı arasında hiçbir alakala olmayıp , pull-up kullanımının sistem başlangıç gerilim oturma zamanının yani gerilim stabilizasyon zamanına kadar olan sürede tıkalı tutmak olduğunu bilmende fayda var(Örneğin besleme çıkış geriliminin oluşması için geçen süre !) . Parazitik etkilerin azaltılması konusunda yapılabilecek tek şey sistem anahtarlama frekansına yakın bir kesim freakansına sahip ve rise-fall time sürelerini etkilemeyecek bir alçak geçiren süzgeç ile base input kısmına uygulanabilecek bir LPF filtre ile çözülebilecek birşey yada senin dilinden bir RC filtre ile .

Alıntı Yap3- 5v ile kontrol edilmek istenen bir transistoru kontrol etmek icin 12v kare dalgayi gökten zembille indirip oraya kondurmak ise ne işi onu pek anlamadım. Bu kare dalgayi arkadaşımız nasıl uretip uygalayacak.

Asıl sen bu postu paylaşan kişinin bunu 5V ile kontrol etmek istediği saçmalığını nerden çıkarıyorsun ? Lojik denilince CMOS seviyeleride var TTL'de ... Belki sadece bir switch yada button ile anahtarlamak istiyor !

Alıntı Yap4- 1k yükten Max. 12ma akımı yine 12v ile surmek icin bu devre parcacigina gerek varmiydi.bu akım için yükü direk butona bağlasak daha pratik olmazmiydi. Bu devrenin amacı ne.

Bu devrenin amacı PNP transistör nasıl çalışır öğrenmek isteyen post sahibine bilgi vermek senin bunu göz ardı etmek istemendeki amaç ego mu ? öyleyse buna bu forumda yer yok .

Alıntı Yap5- Bu forumdan mühendislik öğrenmeyi amaçlayan ve talep eden kimsenin olduğunu sanmıyorum. Biz amatörlerin anlayacağı dilden ve pratiğe yönelik açıklamalarınızı yaparsaniz makbule geçer

Şimdi gelelim işin özetine , yaşınız ,kıdeminiz ,mesleğiniz ne olursa olsun bilginiz olmayan konularda esmek gürlemek gereksiz ve yanlış bilgiler beyanlarda bulunmak forumumuzun değil toplumumuzun kabul etmediği şeylerdir . Bir transistör nasıl sürülür anlamak isteyene devre çizimi örneği ile paylaşımda bulunmak elzem ve iyi bir aksiyon ama işin mühendisliğine değinmeyeceksek o zaman birilerinin bişiler tasarlamasını bekleyelim hep , kendimiz bişi üretmeyelim , üretemeyelim hep başkaları yapsın. Elektronik bir komponenti ele alıp onun nasıl çalıştığını oraya 3K at kapasitör bağla çalışır mantığıyla yapmayacağız !! Çünkü iki satır işlem yapmaktan erinirsek ortaya dağ gibi sorunlar çıkar , insanlar öğrenmez ve gelişmez . Kaldı ki burada diferansiyel denklem felan kurmadık ! kurulmasınıda istemedik , Laplace dönüşümü yaptırmadık yada yapmadık ! Bu tarz ifadelere gerek yok , ben forumda bilgim olmadığı hiçbir postta yorum yapmayan bir forum üyesiyim bunuda forumumuz sakinleri iyi bilir .



Burak





Ω Gens Una Sumus Ω

elektro77






[/quote]

Yukarıdaki raporlamalar proteusun bir özelliği mi acaba Burak Bey. Öğrenip uygulamak isterim.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

Burak

Alıntı yapılan: elektro77 - 18 Haziran 2021, 10:00:40





Yukarıdaki raporlamalar proteusun bir özelliği mi acaba Burak Bey. Öğrenip uygulamak isterim.

Evet simülasyonu durdurma butonuna basın ve komponenti tıklayın size komponente dair tüm bilgileri verecektir.
Ω Gens Una Sumus Ω

Burak

#19
Gelelim şimdi bir transistör nasıl sürülür , datasheet'ten nasıl destek alınır ? 4 işlem yaparak bir sürme devresi yapabilir miyiz ? Base direncini neye göre seçeceğim ?

Bir transistör seçilir yük akımı zaten yaklaşık yada ihtiyaç duyulabilecek max seviyede seyrettiği akım değeri baz alınarak , Ic olarak ifade edilir .

Örnek transistörümüz BC327-40 olsun ! Datasheet'i indiriyoruz

Biz bu transistörü on-off yani aç-kapa biçiminde mi kullanacağız . Yani doyum bölgesinde kullanacağız tamam o zaman benim datasheet'te ihtiyacım olan bilgilerden en önemlisi hFE DC kazanç değerinin grafiği (ekte var)

Ama biz bu denklemden destek alırken datasheet'te bize verilen hFE minimum değerini baz alalım doyum(satürasyon) bölgesinde çalışırken ; (Anlık ufak artışlar gerektirebilecek durumlarıda varsayarak)

Ic = hFE * Ib

Örneğin Ic değerim 10mA ; datasheette verilen hFE minimum değeri BC327-40 için grafiktede zaten hemen hemen aynı hFE minimum = 250

Bu durumda Ib = 10mA / 250 = 0.04mA elde edilir ama tasarımsal anlamda tam doyumda çalışmanın garantörlüğü için biz bu elde ettiğimiz Ib değerini 4 kat olarak alalım yada verilmiş olan en dip kazanç değerini ele alarak hesap yapalım (yani 250 yerine 40 değerini seçerek) ve 0.04mA * 4 = 0.16mA olarak belirleyelim . Bunu yapmamızın sebebi aktif bölge için yeterliliğe sahip bu formülün yükte meydana gelebilecek anlık artışlarında hesaba katılarak doyum bölgesi çalışması için uygulanabilirliğini sağlamak.

Bu durumda , artık base akımı belli .. Hadi base direncini hesap edelim .

-12 +Ib * Rb + 0.7 = 0

Rb = 11.3 / (0.16mA)    yani      11.3 / (0.16 * 10-3) = 70.625 kOhm
Ekte simülatör sonuçları var gerçek bi uygulama yapmanı öneririm. Kendi gözlerinle görmüş olursun bu değerleri . (Postu paylaşan arkadaş için diyorum)

İstersen Pull-up direnci olan R74'ü kaldırabilirsin hiçbirşey değişmeyecek sadece sızıntı akımlarına karşı ve start-up belirsizliğine karşı alınmış bir uygulama eklentisidir (R74)


Bu kadarcık ... Yada diyelim ki işim var acelem var, uğraşamayacağım 1k base direnci işimi görüyor ... (Gerçekten görüyor gördüğün gibi) fazlaca bir base akımı karşılığında , ve şanseseri  .

Gerisi sana kalmış ..

Burak








Ω Gens Una Sumus Ω

MB_77

#20
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Burak

Konuyu açanın talebi "bu neden çalışmıyor" , cevap ise teknikten geçen cevaplar içeriyor ne yapıcaz ?  4 işlem bikaç öneride bulunmanın neresi mühendislik ? Diploma düşmanlığı olan insanlar gibi bunu dolayıp duruyorsun anlamış değilim . Post'lar , Thread'ler hertürlü insanın uğrak yeri , cevaplarımızda ona binayen 4 işlem bilen herkesin anlayacağı türden ama bu senin amatörlük kavramına zarar veriyorsa okumamayı seçebilirsin. Anlam verebildiğim sorularına gelecek olursak ;

Alıntı Yap5v kare dalga üretici çıkışını transistörle 24v a yükseltip step motor girişine verdiğimde saçmalıyordu. 2.8k pull up işi çözdü.
Düzgün bir şekilde polarlanmayan herşey "gezen" "floating" kalan sinyaller düzgün anahtarlamazlar dolayısıyla ona uygulanan gerilim değerlerinde sinyal yok iken yada transisyon sürecinde nerede kalması gerektiğini pull-up yada pull-down ile çözmen gayet doğal bi durum .. Pull-up-down değerleri devrenin aslında "thevenin" eşdeğerine göre kararlaştırılır , nihayetinde pull-up yada pull-down'lar anahtarlama yok iken dahi akım sarfiyatına sebep olurlar . Eğer gürültüsel dediğin şey buysa bu arada bunun gürültüyle bir alakası yok analog eksiklikten başka bişi değil.
İşlemci IO'ları ilk açılışta güvenlik gereksinimlerinden dolayı "INPUT" olarak açılırlar ve "TRI-STATE" yapıdadırlar. Input katları genelde schmitt trigger yüksek empedans yapıdadırlar ve çoğunlukla MOS tipinde push-pull konfigüre edilebilen mimarilerdir , yazılım ile devreye alınabilen zayıf pull-up ve pull-down'ları vardır. Doalyısıyla lojik input olarak kullanılacaksa pull-up yada pull-down yapılmalıdır ki , ona göre işlem görebilsin çünkü floating yani gezen denge voltajı olan Vcc-Vss ortalamasında herhangi bir seviyede yer alabilirler ve buda düzgün çalışmamasına sebep olur .

3. mesaj bana ait ve 5V'luk pull-up felan yapan yok buda nerden çıktı , neyin nesidir herneyse ..

Alıntı YapPostu yapanın PNP transistörün nasıl çalıştığını öğrenmek istediğini nereden çıkardınız. post mesajı belirtilen devredeki hatanın ne olduğundan ibaret değil mi. yapmak istediği şey 12v anahtarlamak, belki saçma gelecek ama ben oradaki şemadan PNP ile yük sürüleceğini çıkarıyorum. sizin verdiğiniz örnek PNP mi NPN mi anahtarlıyor veya sürüyor.

Postu paylaşanın paylaşımından eksiklikleri olduğunu anlayıp ona kibar bir dille "başka" ve "doğru" tabiriyle cevaptaki ekte bulunan devre önerisinde bulunmamdan mı bashediyorsun ? Ortada sadece çalışmayan birşey olduğu ve devreyi nasıl değiştirirsek (Ana hattını bozmadan) çalışacağını önermekteki amacı mı anlamadın? , bence birçok şeyi yanlış anladığın gibi bunuda anlamadığın için bunada cevap verelim . Asıl post sahibi PNP bir transistör ile NPN bir transistörü sürmek istemiş olabilir , bunun nasıl çalışacağını anlamak için bunu yapmış olabilir , yada basitçe o ledi bu şekilde yakmak istemiş olabilir diye bende yapıyı değiştirmeden eklentiler ve düzeltmeler yaparak aynı şekilde bir sunuda bulundum ? Bunun anlaşılmayacak neyi var o da tam bir muamma yada bir insan buna neden bu kadar takılır ??? Neyse ;

Alıntı Yapbunu verdiğiniz iyi oldu. akımı nereye kadar artırabileceğimi öğrenmiş oldum. ekte örnek devre değişse de base akımı aynı kalıyordur sanırım. bu akımda 1k lık direnç üzerinde 114mW güç harcanıyor diye hesaplıyorum. uygun mu sizce. hangi durumlarda kullanmak makul olur bu konularda da bilgi verirseniz uygun malzeme seçimi için amatörlüğü bir tık ileri götürürüz. smd kullanmak uygun olmaz sanırım. VCC 24v olsa eğer 1k dirençte 250mW a yakın bir güç harcanacak. teoriyi biraz daha pratiğe paralel amaçla öğrenelim.

Burada ne demek istedin gerçekten anlamadım , Base direncinde harcana güç evet o civarlarda 1/4 watt 0805 kılıf bir direnç bile yeterli .

Alıntı Yapişin mühendisliğini öğrenmeyi talep eden göremiyorum bu konu içinde. başkaları birşeyler tasarlamasın biz tasarlayalım elbette. daha iyisini daha verimlisini tasarlayalım ama bizden kastım biz amatörler değil. biz amatörler bu uzmanlık seviyesine ulaşmak için gerekli zaman ve diğer kaynaklarımızı gerektiği gibi ayıramayız. aksini düşünmek saçmalıktan öte gitmez. yenilikci tasarımları icatları bu işin uzmanları yapsın. biz bunları nasıl kullanacağız bilelim yeter. bence.

Bu senin düşüncen ama benim ve forum sahibi Erol beyin ideolojisi şudur ki , "herkes , her meslekten , ve kısaca her insan herşeyi başarabilir" , ve kaldı ki atla deve yapmadık 4 işlemle transistör nasıl sürülür onu konuştuk bence abartıyorsun . Mesleki derinlik olayın çok daha uç ve farklı bir yerinde zaten oralara da sadece isteyenlerle girerim . Ben sadece dedim ki , motosiklet sürmeye hevesin varsa en azından scooter'dan başla ... Bu kadar ..

Amatör'lük böyle düşünenlere özgü bir sıfat , profesyonellik ise en basit şeyi bile kitabına göre yapanlara özgü bir sıfat .. Sen seçimini yapmışsın .. Ne diyebilirim ki ..

Burak


 
Ω Gens Una Sumus Ω

MB_77

#22
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

MB_77

#23
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Powered by EzPortal