F

ir led ile engel algılayıcı

Başlatan ferdi0435, 03 Eylül 2011, 21:11:39

ooben

hocam elinize sağlık..
öncelikle tam algılamak adına acaba ;
yukarıda verdiğiniz devre şeması bildiğimiz barkodlardaki siyah çizgileri beyaz kağıttan algılayabiliyor ama
kalılınlıklarını algılamıyor "ne kadar ince çizgi algılayabilir" ( ben bu devreyle bir lineer encoder yapabilirmiyim) yani  60cm uzunlunda bir kağıda 1/2 mm yani 1cm ye 20 adet çizgim olsa ben bu çizgileri okuyabilirmiyim gerisini picle hallderim.

               ortam ışığına ihtiyaç duyuyormu karanlık loş veya değişken ışıklarda çalışabiliyormu
     son bir ricam olacak hocam devrede diren olan bazı yerlerde "50" gibi ibareler var acaba mümkünse isis'i resim çıktısı alarak ekleyebilirmisiniz.
saygıalrımla
bulent

ooben

E.T.E. hocam ve tüm arkadaşlara merhaba,
linear sistemlerde encoder kullanıyorlar,cetvel kullanıyorlar,artımlı pot v.s. gibi bir sayarak canınızı sıkmamayayım , birçok yöntem ve malzeme kullanılıyor.
     ama bizim bunlara yetişmemiz çok güç dolayısıyla bazı malzemeler "encoder" pahalı olduğundan kullanamayınca ve diğer yöntemler içinde bana göre microişlemci devresi yapmaktan oldukça güç neden eğitimimiz bu yönde değilde ondan ama denemek öğrenmek adına vede araştırmaktan vazgeçmeden uğraşıyoruz malesef vede haklı olarak bazı şeyler ticari anlam taşıdığı içinde yayınlanmıyor. fakat herkez cnc,router v.b şeyler yapmak istiyor. haklılarda neden biz de yapmayalım neden ..?
benimde böyle bi projem var :
     x ve y eksenindeki hareketleri ölçmeye uğraşıyorum.karşıma şöyle birşey çıktı
http://www.farnell.com/datasheets/62773.pdf
hah dedim tam benlik olabilir.500 mm. max-- 0.1mm. min okuyabilirbi acaba veya
1 kuşe kağıdın üzerine barkod çizgileri gibi çizgiler çizip"yazıcıdan veya bi reklam  tabela yapan"a yaptırsak 500mm. uzunluğunda 10-15mm. eninde beyaz üzerine siyah çizgiler çizdirsek ,
acaba hangisi daha hassas ölçüm yapar. veya daha kullanışlıdır.
yada kare dalga veren sonsuz potans'lar mı kullansak onlarında 1 turda 28-30 palsi var yani tekerlekler büyüyor. o da olmuyor. hassas değiller "yada dişli hesaplayıp yapmak lazım"
hall efect sensör "sonsuz tulu" mu kullansak kaç pals veriyor dolayısı ile teker boyu ne olacak ? "büyür mü ?"
tam bi kaos ve kararsızlık içindeyim hocam ve arkadaşlarım fikirlerinizi ve yardımlarınızı rica ediyorum.
saygılar bulent.

ete

Bir sürü şey yazmışsın ama ölçme mesafeni (X ve Y olarak) tam olarak algılayamadım. Birde ölçüm hassasiyetini bilmek gerekir.
PDF olarak verdiğin alet infrared led yardımı ile sinyal verip bunların yansıyanlarını geri alarak aradaki zamanı ölçüp oradan mesafe hesaplayan bir sistemdir. Bunun okuma hassasiyeti sanırım bir kaç milimetreden daha aşağıya düşemez.
X ve Y sisteminde mesafe ölçeceğine göre bir tazgah yada benzer bir sistem için bunu kullnacaksın muhtemelen. Bu durumda hassasiyetin sence önemi olsa gerek.  Bu iş için ideal meatod linear cetveller yada encoder sistemidir. Ben başkasını bilemiyorum. Linear cetveller bildiğimiz elektronik kumpass ların sisteminde çalışırlar 0,01mm hassasiyete kadar (belkide daha altına bile) inebilirler. Encoder kullanırsanız tatbike deceğiniz mekanik sisteme bağlı olarak hassasiyetiniz epeyce düşük olabilir. Linear cetvellerle ilgilenirseniz bazı cin fikirliler 30TL lik elektronik kumpasların elektronikdevresine girerek seri iletişim yolu ile okuma değerlerini almışlar ve bunları mikro işlemcilerle değerlendirerek mesafe ölçüm işinde kullanmışlar. Toplam maliyet 50 Tl yi geçmez sanırım. Ama hemen belirteyim en büyük zorluk 1,5V luk pil ile çalışan kumpastan alınan sinyallerin 5V seviyesine çıkartılmasıdır. Gerisi zatennormal haberleşme işi ki bu son derece kolay bir iş.

Ete

ferdi0435



arkadaşlar yukardaki resim gibi 20 tane  daha ledlerden oluşmuş yuvarlak şekiller olacak bir yuvarlakta 50 adet led vardır. ben yuvarlak için deki ledler arası bağlantıyı nasıl yapmalıyım. birde 20 adet yuvarlağın aynı anda verimli bir ışık alabilmem için nasıl bir kaynağa ihtiyacım var .

ooben

E.T.E.  hocam cevabın için çok teşekkür ederim.
önce sorunuzu cevaplıyayım x=500 mm. y=48mm. dir. hassasiyet ise 0.1 olması yeterlidir.
şöyle bir sorum olsa ;

örtücü renkli bir plexiglass malzemeyi var sayalım 4 mm. eninde olsun
lazer ile erkeklerin kullandıkları cep tarakları gibi hale getirsem "kestirsem" mesela 500mm.*20mm.*4mm.
ölçülerinde malzeme olsa ve "cetvel şeklinde yani" az önce belirttiğim gibi tarak gibi olsa bu başlık altında yayınlanan rexo nun yayınladığı şemayı gerçekleştirsem o zaman bu görüşüm hakkında ne düşünürsünüz bana birazdaha aklı selim bi yaklaşım gibi geldi siz ne dersiniz.
saygılar bülent.

rexo

ferdi0435

Ledleri Çalıştıracagın Volataja Göre Guruplayacaksın, mesela 12v da çalıştıracaksan 3 adet ledi seri baglayacaksın bir direnç atacaksın bu bir gurup olur, yok 24 voltda çalıştıracaksan led çalışma voltajına göre seri baglayıp  her Guruba direnç baglayıp ledleri Çalıştıracaksın,

kolaygelsin

ete

Bu şekilde 0,1mm hassasiyeti yakalamak son derece zor. Bu hassasiyet için 0,1mm aralıkla çizgi oluşturman gerekir. Yada bir dolu bir boş (tarak gibi) bir şekil oluşturman gerekir. Bunuda yapmak herhalde kolay olmasa gerek.

Ete

mustafa48

ferdi ana kaynağını 12 V seçersen 5 ledi seri bağlayıp, 50/5 = 10 grup yapabilirsin
Yalnız mutlaka her bir gruba seri direnç girmelisin. Direncin değerini kullandığın ledlerin
modeli tayin eder. Şöyleki ledler verdiği ışık şiddetine  göre farklı akımlar çeker. Piyasada
5 mm ledin 5 çeşidini bulabilirsin.(mega brihgt,ultra brihgt,vs vs) Kullandığın ledin modeli
kullanacağın güç kaynağının sınırlarını da belirler.Ledlerin Anot(+) larını birleştirirsen
çekilecek akıma göre ULN 2004 yada yüksek akımsa Mosfet le sürebilirsin.

ferdi0435

mustafa hocam
(bir led 10ma)
bir yuvarlak 570ma çekiyor dolayısıyla sırasıyla on of olarak akım sarfiyatından kurtuluruz ve  bütün  yuvarlaklar devamlı yanıyormuş gibi gözükebilir değil mi? yani 20 yuvarlak ta sanki 570 ma cekıyormus gıbı gozukecektır? böylece yuksek akımlar ıcın yuksek guclu transıstor kullanmamızada gerek kalmaz?




mustafa48

Bir yuvarlak içindeki ledlerin hepsini parelel yapma. Boşuna akım akıtırsın. Bir yuvarlağı ekteki gibi bağlarsan 100 mA le işlem tamamlanıyor.
Kontrol devren neyle çalışıyor bilmiyorum ama benim dediğim gibi bağlarsan ULN 2004 rahatlıkla işini görür. ULN 2004 normalde 350 mA max
500mA akım akıtabilir. Seninde dediğin gibi sürekli çalışmadığı için bu akımlara rahat dayanacaktır

ferdi0435



yukardaki devre çalışıyor fakat r1 direnci çok fazla ısınmaktadır bunu nasıl çözebiliriz???

F®T

9 volt ile besliyorsan yaklaşık 470 ohm direnç takmalısın.

led ön direnç hesabı

leddirenci=besleme voltajı(V) - ledyanmavoltajı(V) / ledin çektiği akım(A)
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ferdi0435

fakat 470 ohm koyunca verımlı bir ir sinyali elde edemiyorum en verımlı sınyal 10ohmda verıyor.....

F®T

#28
tahminim ır led 20 ma 2 volt  olabilir.
ırleddirenç=devre voltajın 9volt -  led voltajı 2 volt / 20 ma

=9-2/0.02
=7   /0.02
=350 ohm

devrene 9 volt uyguluyorsun 10 ohm direnç takınca led iç direncini saymasak yaklaşık 900 ma akım geçiyor.oda baya bir ısı oluşmasına sebep olur ve led kısa sürede bozulur.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ferdi0435

fakat  direnç değeri 10 ohmu geçince yeterlı verımı alamıyorum ???

Powered by EzPortal