avatar_Mucit23

8 Kanal 24A Triyaklı Animasyon kartı

Başlatan Mucit23, 28 Mayıs 2012, 22:00:22

Mucit23

Merhaba Arkadaşlar

Diğer Forumlar dada yazdım burada da paylaşayım dedim. İlginizi çekebilir.

   Uzun zamandır paylaşım yapmıyordum. Biraz arşivimi karıştırınca 6 ay önce bi lunapark için hazırladığım 8 Kanal 24A triyaklı animasyon kartını gördüm. Açıkçası işlerden dolayı unutmuştum. Proje dosyalarını biraz elden geçirdikten sonra sizlerle paylaşayım dedim.

Kartı dediğim gibi lunapark için tasarlamıştım. Daha şimdiye kadar animasyon kartından hiç  bir şikayet gelmedi. Problemsiz bir şekilde çalışmaktadır.

   Genel olarak devreden biraz bahsetmek gerekirse devre üzerinde triyak olarak BTA24 600BW kullandım. Triyakın kataloğ Bilgilerine göre 25A akıma ve 600V gelime kadar dayanabilmektedir. Triyakları sürmek içinde Optik izolatörlü MOC3020 Triyak sürücüsünü kullandım. İşlemci olarakda Pic16F628A var.

Yazılımsal olarakda özel istek üzerine yaptığım için fazla bir animasyon çeşitliliği yoktu. Bugün yazılımı biraz elden geçirip bir iki animasyon daha ekledim. Şimdi biraz daha tatmin edici oldu.

Devre şeması aşağıdaki gibidir.


Benim devreyi kullandığım yerde epeyce bi yük vardı. Tabi cihazı takmadan önce her kanaldan max. Çekilebilecek akımları ölçtüm. Ortalama kanal başına 7-8A civarı bir akım çekiliyordu. Haliyle bu akımda BTA 24 ler Birazcık ılınıyordu. Aşırı bi ısı değildi yani. Önemsemedim fazla.

PCB de aşağıdaki gibidir.



Son olaarak Dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya değineyim

BTA24'lerin A2 bacağı ile gövdesi birbirinden izole haldedir. Bu yüzden tek soğutucuya arada izolasyon yapmadan bağlayabilirsiniz. Soğutucuya bağlarken mutlaka ısı iletim pastalarından kullanın. Triyak olarak BTB24 de kullanabilirsiniz ama bu triyakların A2 bacağı ile gövdesi birbiriyle iletimdedir. Bu yüzden Tek soğutucuya bağlamak için mutlaka Triyakları soğutucudan yalıtmanız gerekmektedir. Aksi halde kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca PCB üzerinde özellikle yük kısmını, Daha doğrusu yüksek akım geçen yollar üzerinden mutlaka Kalın bir lehim tabakası ile yolları kalınlaştırmanız gerekmektedir. Aksi halde bakır yol tek başına yüksek akımda buharlaşabilir. 
Birde BTA24 ler biraz pahalı. Bana fazla akım lazım olmaz diyorsanız eğer BTA16 veya BTA12 gibi Triyaklarıda kullanabilirsiniz. Bacak bağlantılarıda aynıdır.

Devrenin yapılmış halinin resimlerini vereyim.






Son olarak şunu söyliyeyim. Devre üzerinde eleman baskısını görenler herzaman PCB'yi nerede yaptırdın? diye soruyorlar. Herseferinde nasıl yaptığımı anlatıyorum. Basit aslında alt baskıyı basmakla hemen hemen aynı aşamalardan geçiyor.

Ben şöyle yapıyorum;

Aslında aynen çift katlı PCB basmaya benziyor.
İlk başta PCB nin alt  yol kısmını normal olarak ütüyle basıp asitten geçirip çıkartıyorum. Daha sonra PCBnin köşelerine veya uygun kısımlarına bana diğer tabakayı basarken Referans olacak delikler deliyorum. Mesela köşede bulunan PCB yi monte etmeye yarıyan 3mm delikler bu iş için uygun oluyor. Malzeme görünümünü basmadan önce deliklerin hepsini delmenizi tavsiye etmem. Delerken alt bakır yüzeyden delindiği için malzemelerin yerleştirileceği yüzeyde çapaklar oluşuyor. Bu çapaklar çok küçükte olsa eleman yüzeyinin baskısını yaparken problem yaratmaktadır. Bu yüzden Sadece pcb nin köşelerine 4 adet hizalama deliklerini açın. Bu deliklerin çapaklarınıda iyi temizleyin.

Daha sonra yine kuşe kağıda çizdiğim pcb nin eleman görünümünü Mirror  Yani ayna görünümlü olarak çıkartıyorum. Sonraki Prosedürler aynı zaten. Yazıcıdan aldığım çıktıyı PCB nin diğer yüzeyine yerleştiriyorum. PCB nin köşelerine delmiş olduğum hizalama deliklerine bakarak diğer yüzeydeki kağıdı uygun konuma getirdikten sonra, yanlardan ve köşelerden katalayarak kağıdı hiç oynamayacak şekilde sabitliyorum. Bu çok önemlidir. Eğer hizalamayı yanlış yaparsanız diğer tarafta hoş bir görüntü oluşmaz. Yaptığınızın bir anlamı olmaz. Bu ayrıntıya dikkat edin.

Bir sonraki işlem ise yine ütüleme işlemi. Ütüleme işlemindede yine ütüyü orta sıcaklıklarda tutup yaklaşık 4-5 dakika kadar ütülüyorum. Ütüleme işlemi bittikten sonra pcbyi kağıtla birlikte suya atıp kağıdın biraz yumuşamasını bekliyorum. Zaten kağıt yumuşayınca kendiliğinden tonerden ayrılıyor. Toner olduğu gibi pcb de kalıyor. Kağıdın hepsini kaldırdıktan donra pcbyi kururtursanız eğer yaptığınız baskının beyazladığını göreceksiniz. Bunun sebebi siz nekadar kağıdı tonerden ayırıp temizlesenizde yinede toner üzerinde kağıt kalıntıları kalmaktadır. Bu işinde bir püf noktası var elbet :D

Beyaz kağıt kalıntılarından kurtulmak için PCByi tamamiyle kurutun. Tüm tonerler beyaz olacaktır zaten.  PCB yi eritmekte kullandığınız asiti içerisine perhidrol eklemeden bir diş fırçası yardımıyla nazikçe yaptığınız baskının üzerine uygulayın. Asit tüm kağıt kalıntılarını temizleyecektir. Herşeyin simsiyah olduğunu gördükten sonra PCByi suyla yıkayın. Bundan sonra artık pcbyi kurutsanızda yaptığınız baskıda kağıt kalıntılarından dolayı beyazlamalar olmayacaktır.
Unutmayın PCB ye ne kadar emek verdiğinize bağlı bu işler. Kimisi için üst baskı çok gereksizdir. Kimisi içinde PCB nin çalışmasından ziyade göze hitap etmeside önemlidir.
Bu dediklerime dikkat ederseniz yaptığınız pcbler hazır yapılmış gibi görünürler..
Şimdilik diyecekerim bukadar. Arşiv temizleme çalışmalarım devam ediyor. Yakında mutlaka yine ayak üstü yaptığım projeler çıkacaktır ortaya ;)

Dosyaları buradan indirebilirsiniz.

[SIZE=3]8 Kanal 24A Triyaklı Animasyon Kartı[/SIZE]

Sağlıcakla kalın...

Mucit23
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

xoom

#1
Mucit 23 öncelikle paylaşımların için tşk ediyorum.. forumlarda gezinirken ara sıra yorumlarına karşılaşıyordum eski zamanlara ait yorumlar bunlar o zamanlara ait yorumları okuduktan sonra bu kadar kısa zamanda  bu devre için değil genel olarak (1.5 sene kadar) bu kadar yol katetmiş olman takdire şayan bir durum bana göre.. seni emekleri ve başarın için tebrik etmek istedim. bunlar içimden geçenler.. kolay gelsin..

Mucit23

Teşekkür ederim. Daha yolun başındayım  ;)

Not:Bu arada yazmayı unutmuşum. 16F628 in altındaki SMD 1206 100nF dır. Besleme uclarına paralel bağlanmıştır. Ayrıca yanındakide yine 4K7 Yine SMD 1206 4K7 dirençtir. Normalde MCLR zaten kapalıdır ama boşta durması yerine pull-up durumda durması daha iyidir diye koydum. Havadan nem kapmasın :)
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ali

eline saglık mucit kardes gercekten cok profesyonel bir iş çıkarmıssın.maşallah diyelim.Allah nazarlardan korusun

pwm.c

triyakları besleyen bakır yolları biraz ince çizmişin ama lehim ve tel ile dolgu yapılabilinir elbette.

paylaşımın için teşekkürler.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Mucit23

Eğer Triyaklar tam yükte çalısaydı (20A ve üzeri) kesinlikle ortak yol o yüke dayanmaz.. Yoları kalınlaştırmak gerekir. Gerekirsek kalın bakır tel ile yollar desteklenir.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

3mZ

 @mucit

KAZIMUĞUR'un yorumlarına seninde bu baskı devre çizmene hayranım. Paylaşım için teşekkürler ve başarılarının devamını dilerim.

3M

Mucit23

Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

greatgonzo

Konuyla çok alakalı değil belki ama bir şey danışmak isterim. Triyak yerine power transistörde tercih edilebilirmi acaba. Edilirse snubber devresi yada benzer bir devreye ihtiyaç duyarmı ?

İyi çalışmalar...

erdogan2734

      Mucit23 Kardeşim arşivime aldığım ilk projen havada oluşan yazı projesiydi. Nereden nereye maşallah,
seni ve yorumlarını takip ediyorum. Çalışmam gerçekten çok başarılı. Bu tip benimde çalışmalarım oldu,en büyük problem
çekilen akım ile birlikte oluşan ısı problemi. Bunu da maşallah koyduğun soğutucu ile çok iyi çözmüşsün.
Bazen o kadar büyük alana sahip olamaya biliyoruz. Ama çalışma çok iyi tebrik ederim...

Erdoğan
İmkansızın zaman aldığı bir dünya'da bana zorluktan bahsetme!

Powered by EzPortal