PİC16f628a serial haberlesme sorunu

Başlatan redmen, 01 Kasım 2023, 09:40:20

DigMan

#45
Hocam, yazılım sizin DERS-14 notlarından. Orada RS485 ile ilgili örnek programlar vermişsiniz. Siz hiç RS485 haberleşme uygulaması yapmadınız mı? Sizin yazılımınızla siz yapabildiyseniz ben de yapabilirim diye düşünüyorum.

Zaten orada da söylemişsiniz. Seri haberleşmeden tek farkı; yazılıma bir kontrol biti ekleniyor ve bir de MAX485 entegresi. Benim kullandığım kart otomatik yön belirleyicili olduğu için kontrol bitine gerek kalmadı. Acaba donanımsal olarak mı farklılıklarımız var anlayamadım.

Bir de ek olarak belirteyim. Bir RB0 HW kesmesi ile yaptığım sayıcı uygulamasında,  kesme bölümünde, (genelkesme = 0 )yapmadığımda buton arkı gibi sayaçta atlamalar yapıyordu. Bu komutu ekleyince anında kesildi. O yüzden garanti olsun diye bu komutu kullanıyorum.   

ete

#46
RS485 uygulaması yapmadım demedim. Modbus uygulaması yapmadım.
RS485 de kendi protokolünü oluşturmak zorundasın ve derslerde verdiklerimde genelde bu tema üzerine idi.
RS485 sisteminin iki avantajı var. Birincisi uzun mesafelere kablolu bilgi yollayabiliyorsun.
İkincisi ise aynı hat üzerinden birden fazla ünite ile haberleşme imkanın oluyor.
Özellikle bu ikincisini dikkate aldığımızda ve haberleşmeyi aynı hat üzerinden yapmamız nedeni ile istenilen bir diğer ünite (Slave) ile haberleşmek istediğimizde onlara birer kimlik numarası verilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. haberleşmeyi karşılıklı yapınca da Master'in her bir üniteye emir (yada komut) vermesi gerekliliği ortaya çıkar. İşte benim örneklerim genelde bu konu üzerinden yürümektedir. Orada anlaşılmayan bir husus olduğunu sanmıyorum.

Bu arada yer gelmişken hemen belirteyim. Belkide yüzlerce RS485 uygulamasını fiziki olarak yaptım. Bunlar arasında yaklaşık 600 m mesafeden bilgi aktarımı, sensör gurubunun uyum içerisinde çalıştırılması gibi örnekler verebilirim.

Site de de güzel bir çalışma mevcut.
https://etepic.com/index.php/topic,57.msg32096.html#msg32096
Bunları iyice incele belki kendi sorununu kendin bulursun. Sorunun donanım sorunuda olabilir.
Özellikle RE+DE pinlerinin yapılacak işe göre lojik değer almasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde haberleşme yapamazsınız. Şemanı da göremediğimiz için daha fazla yorum yapmak mümkün olamıyor maalesef.


Ete


redmen



Konuyu ,istediğim noktaya getirdim,uğraşınca demek ki hakikaten oluyormuş,fazlasını da bu aşama da öğrenmiş oldum,artık dtmf iki hane de açabiliyor yada iki hane de kapatabiliyor,yada üç hane de açıp iki hane de kapatabiliyor yada tam tersi,çalışması rutin güzel ve kararlı,iletişim iyi ve serial haberleşme sonrası ekran da uyarı alabiliyor.Ama üzerinde biraz daha çalışmak istiyorum.çünkü ne kadar uğraştıkça o kadar ilerleme sağlıyorum.herkese ilgi ve alakasından dolayı teşekkür ediyorum.

Powered by EzPortal