16F628A programlama sorunu

Başlatan Analog, 19 Kasım 2023, 00:36:45

elektro77

Hiç bir değişiklik yapmadan evdeki expkit pickit2 ile denedim. Sorunsuz yüklendi.
Sayın istinaf duvarı 18f25k50 ile yaptığım klon ile expkit arasındaki farklar nedir?
Nedir bu sorunların arkasında yatan sebep? Expkit i bu kadar başarılı kılan nedir?
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

istinaf duvarı

#16
Alıntı yapılan: elektro77 - 06 Mart 2024, 22:40:23Hiç bir değişiklik yapmadan evdeki expkit PICkit™2 ile denedim. Sorunsuz yüklendi.
Sayın istinaf duvarı 18f25k50 ile yaptığım klon ile expkit arasındaki farklar nedir?
Nedir bu sorunların arkasında yatan sebep? Expkit i bu kadar başarılı kılan nedir?
PICkit™2 donanımının nasıl çalıştığına dair bir yazı hazırlamıştım aslında. Bölüm içerisinde sabit konu olarak yer alıyor.
https://etepic.com/index.php/topic,5132.0.html

Sizdeki programlayıcı dahili osilatörle çalışıyor. Dahili osilatör kristal kadar stabil değil maalesef. Dahili osilatör bazen frekans kaydırabiliyor, bu da iletişim hatasına sebebiyet verebiliyor. Ben bunu fark ettiğim için PIC18F25K50 için PICkit™2 programı yazarken dahili osilatörü iptal edip kristale geçirdim tekrardan.

Şimdi sizin programlayıcının şemasını açtım inceliyorum.
VDD girişinde orjinal PICkit™2'de bulunan 2,7k'lık deşarj direnci yok. Bu direnç olmadığında C8 kondansatöründe biriken enerji, PICkit™2'yi USB portundan çıkarıp geri taktığında PIC18F25K50'nin resetlenmesine engel olur. Bir şekilde VDD ile GND arasına 2,7k direnç ekleyin.

Vpp boost converter katına geçiyorum. 12V üretimi için kullanılan kapasite değeri (C10, C11, C12) 3x10uF toplam 30uF. Bu biraz düşük, özellikle normalden fazla Vpp akımları gerektiğinde sorun çıkarır, kondansatörde yeterli enerji depolanamadığı için akım çekildiğinde voltaj çöker. Oradaki kondansatörün ikisini 22uF ile değiştirerek kapasite değerini 54uF'ye çıkarın.

Q8 transistörünün Base ile Emitter bacağı arasında bulunan R30 direncinin değeri oraya göre biraz düşük. Direnci 100k'ya çıkarın. Bu direncin değerinin düşük olması gelen akımın base yerine kısa yoldan bu direnç üzerinden akmasına sebep olur. Bu da Q8'in base akımını düşürerek drop yapmasına sebep olur.

Vpp'yi yük altında test edebilmek için Vpp ile GND arasına 1k direnç bağlayın. Troubleshoot bölümünden Vpp voltaj testi yapın. Vpp voltajının 11 voltun altına düşmemesi gerekir. Vpp voltajı düşük çıkıyorsa 1k'lık R12 direncinin değerini bir miktar azaltın. 680R deneyebilirsiniz.

Expkits PICkit™2'nin şeması elimde olmadığı için nasıl bir yapısı var bir şey söyleyemiyorum.

elektro77

Kristal hariç hepsini deneyeceğim. 680ohm direnç işe yaramadı...Daha önce denedim. Şu an üzerinde 470ohm var yine işe yaramadı.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

istinaf duvarı

#18
Testler için kullandığım 25K50'li PICkit™2 üzerinde PIC16F628A ile deneme yaptım. Herhangi bir sorun gözükmüyor. Normal PICkit™2 yazılımı hem de Pickit - yazılımı ile test yaptım.

25K50 üzerindeki firmware JAKA'nın Firmware'i üzerinden modlama yapılmış bir Firmware.

Sizin yaşadığınız sorun programlayıcıdaki donanımdan kaynaklı bir sorun gibi görünüyor. Yukarıda ayrıntılı yazdım zaten.

webmaster@kair.us adresine geri bildirim mesajı atın isterseniz. Programlayıcıyı yapan kişi yapılan geri bildirimleri dikkate alıyor. Size mutlaka dönüş yapacaktır.



Powered by EzPortal