Solar ile kesintisiz modem çalıştırma DENEYİ Hk.

Başlatan a1101, 12 Nisan 2024, 23:22:14

a1101

Merhaba,
Bu konuya ilgi duyacak herkez e şimdiden teşekkür ederim. Deney gibi düşünebilirsiniz yapmak istediğimi.

Açık alan kırsal bir yer ve yaklaşık 500 MT mesafeden free bir wifi ağına bağlantı sağlıyorum tabiki mesafe uzak olduğu için pek verimli olmuyor bu durumu biraz daha iyileştirmek için 200mt ara bir noktaya modem ile reparter yapmayı düşünüyorum boş bir arazide hat olmayan eski bir elektrik direğine montaj yapacağım.

Amaç: Modemi Kesintisiz 30 saat çalışacak ve güneş paneli ile şarj olacak bir sistem.

Elimde atıl durumda olan cihazlarla ne yapabilirim nelere ihtiyacım var danışmak istedim.
- TP-LINK TL-WR841N roterim var 9V 0.6A ile çalışmakta.
- Bangood dan aldığım bir güneş panelim var telefonumu şarj ediyordum direkt 9-12v 500mA 30w max.
- Nasıl bir batarya kullanmalıyım.
- Başka hangi elektronik elemanlara ihtiyacım olacak.
- Bildiğiniz bir devre şeması varmıdır?

Teşekkürler...

ete

Öncelikle gün içerisinde ne kadarlık bir akım ihtiyacıb var onu hesaplamak gerekir.
Kuracağın sistem 600ma akım çeken router'ini kış şartlarınıda düşünerek en azından 10-12 saatlik akım ihtiyacını karşılayabilmelidir. Ancak sabahın erken saatlerinde belkide internet ihtiyacın olmayacağını düşünerek bu ihtiyacı 10 saat ile sınırlandırmak da mümkündür. Bu durumda günlük akım ihtiyacın ortalama 600x10=6000 ma dolayında olacaktır. Bu ihtiyaca en yakın değerleri verebilecek kombinasyon Aspilsan 3,7V/2800ma lik Lityum piller olacaktır. Neden Lityum pil düşünüyorum da normal jel akü düşünmüyorum dersen de her gün bu piller dolacak ve gece boşalacaklar. Bu şekilde çalışma ortamına en uygun pil Li piller olacaktır. Diğerleri kısa zamanda doldur boşalt sayısı nedeni ile bozulma ihtimalleri yüksektir.

6 adet Aspilsan pilleri 2 li paralel ve 3 lü seri bağlayarak 2800x2= 5.600ma / 12,6V luk bir pil paketi oluşturman gerekiyor. Bu pilleri ormal şartlarda en azından 1000 ma/18V luk panel ile ve panel çıkış voltajını 12,6V ile sınırlayarak sorunsuz şekilde şarj edebilirsin.
Elindeki güneş paneli bu işe uygun değil.

ELinde Ortalama 11,1V verebilen bir pil gurubu olunca bunu da 9V ta düşürecek bir switching regülatörün de olması gerekir. Böylece Router'ine 9V luk gerilimi verebilirsin.
Bu sistem
3 adet aspilsan 3,7V /2800 ma Lityum pil almanı ve bunları seri olarak bağlamanı öneririm.
Böylece Maksimum Şarjda 12,6V luk bir gerilim elde edersin. Akımında 2800 ma olur.

Elindeki Router 0,6 yada saat başına 600 ma akım tüketmektedir. Bu pil paketi sana ,2800/600= 9 saatlik net kullanım imkanı verecektir. Bu da senin günlük kullanımına yeterli olacaktır. Sabaha karşı bir iki saatlik bir modemin devre dışı kalma ihtimali olma ihtimali olsada senin için sorun olmaz düşüncesindeyim.
Ancak bu sistem ile kesintisiz bir kullanım sağlamayı düşünüyor isen pil kapasiteni , ona bağlı olarak şarj kapasiteni artırman gerekir.
En idali 3 pili paralel bağlayıp ve toplam 9 pil kullanarak ve 3 erli guruplarıda seri bağlayarak benzer bir pil gurubu oluşturman. Bu gurubun akım kapasitesi 8,4A olacak ve söz konusu gurubun ortalama 4-5 saat içinde şarj edilmiş olması gerekir. Bu durumda şarj kapasiten 8400/5= 1.680 ma lik güneş paneli kullanman gerekecektir. İdeali 1,8A lik 18V luk paneller olacaktır.

Dediğim gibi hem panelden gelen voltajın 12,6V da sınırlandırılması için hemde aküden çıkan voltajın 9V ile sınırlandırılması amacı ile iki adet ayarlı gerilim regülatörü kullanman uygun olacaktır. Pillerin balans ile şarj olmaları için ayrıca piyasada 3S diye tabir edilen yaklaşık 30 A lik BMS kartlardan alıp pillere bağlaman gerekir
Toparlayacak olursak,
- 6 veya 9 adet Aspilsan pil.
- 2 adet Switching ayarlı regülatör 1A lik yeterli
- 1 adet 3S/30A lik BMS kartı
- 1 adet 1,2A/18V veya 1,8A / 18V güneş Paneli.
İhtiyacın olanlar bunlar.

Ete

ahmet_zxc

bu iş masraflı, bakım gerektirir ve çalınma riski olan bir iş.

bana kalırsa;
modemini değiştirmek, daha düşük sinyalde daha verimli çalışan bir modem bulmak..
yada
modeme yagi yada çanak anten gibi yönlü bir anten takıp alınan sinyali kuvvetlendirmek daha makul geliyor.

güneş enerjisi insana sanki bedava gibi geliyor ama, hele de bizim gibi ülkelerde çooook pahalı bir enerji..

Powered by EzPortal