Batarya ve Şarj Tavsiyesi

Başlatan Serk@n77, 01 Kasım 2024, 16:13:10

Serk@n77

Restoran işleten bir arkadaşıma bir garson çağırma sistemi yapacağım. İşyeri Gaziantep'te. Sıcaklık yazın 60 dereceleri bulabiliyormuş. Devre her masada pille çalışan, butonlu bir kutu olacak.

Henüz devre kutusu seçmedim. Daha doğrusu bataryaya göre kutu seçimim olacak. Yani bataryanın kılıfı, ebatları şimdilik önemli bir parametre değil benim için. Ama ne kadar küçük olursa o kadar iyi, çünkü kutu da o kadar küçülecek. Devrem en fazla 300mA çekecek. Beslemesi 3V3.

Lipo pil daha önce hiç kullanmadım. Tavsiye eder misiniz? Sıcak yerlerde sıkıntı olabilir mi? Veya başka bir pil tavsiyeniz olur mu? Şarj için bir tavsiyeniz olur mu? Dikkat etmemiz gereken konular hakkında söyleyebilecek şeyleriniz var mı?

ahmet_zxc

abi ortada bir problem var. 60 derecede insan yaşamaz.

https://www.gto.org.tr/tr/genel-sayfa/gaziantep/cografi-yapi-1.html#:~:text=Gaziantep'te%20%C3%B6l%C3%A7%C3%BClen%20en%20y%C3%BCksek,ise%20Aral%C4%B1k%2D%C5%9Eubat%20aras%C4%B1nda%20al%C4%B1r.

Gaziantep'te ölçülen en yüksek sıcaklık 44 °C, en düşük sıcaklık ise -17,5 °C'dir.

300mA çok anormal bir rakam bir devre için.. bişeyleri yanlış yaptığını düşünüyorum.
istediğin pili rahatlıkla kullanabilirsin yukarıdaki şartlar anormal değil...

ben benzer bir iş için bu kutuyu seçmiştim..
HH-043 El Tipi Kutu (2xAAA)

kendilerini de hiç sevmem. her geçen gün biraz daha soğuyorum. büyüdükçe insanlıktan iyice çıkıyorlar.. az önce ürün katoloğu indireyim dedim onu da satmaya başlamışlar, iyice miğdem bulandı..

https://www.altinkaya.com/tr/shop/hh-043-el-tipi-kutu-2xaaa-1304?category=103#attr=15803

Serk@n77

Bilemiyorum belki mübalağa var, belki senede birkaç gün 60 dereceyi görmüş. Ama sonuç olarak sıcak bir memleket. Yanma, patlama riski olmayan ve şarj edilebilir bir pil önerisine ihtiyacım var. Müşterilere pillerin zarar vermemesi için bir tedbir almaya çalışıyorum.

Devre butona basınca 300mA çekecek. Bu konuda bir tereddütüm yok.

Devre kutusu için teşekkür ederim.

aRci

Merhaba;
Benim projemde kablosuz nem ve sıcaklık sensörü şeklinde uygulama yapacağım. pil 3-4 senedir kenarda duruyordu ilk olarak seviyesini ölçtüğümde 3.3v civarındaydı bende bir 4,2v ile şarj etmeye başladım pili ise voltaj yükselticisi ile 5v ye çıkarıp devreye bağladım. 8 saatte pil yavaşca 170ma ile pili şarj ettim.bu akımın 20ma ni devre kullandı 150ma ile pil şarj oldu.

devre her 2 sn de bir rf ile veri alınca sıcaklık ve nem değerini gonderiyor ve bu sırada devrenin akımı anlık olarak 100ma ya çıkıyor.

pic18f25k22 I/SS kullandım sleep ve lat komutları ile güç tasarrufu yapmayı deneyeceğim daha öncesinde buna ihtiyaç duymadığım için nasıl sonuç verecek bilmiyorum. güç tasarrufu hakkında verebileceğiniz tavsiye varsa paylaşabilirmisiniz. proje hala tasarım şeklinde rf haberleşme test amacıyla 2sn olarak belirledim süre uzatabilirim.

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Serk@n77 - 01 Kasım 2024, 18:42:17Bilemiyorum belki mübalağa var, belki senede birkaç gün 60 dereceyi görmüş. Ama sonuç olarak sıcak bir memleket. Yanma, patlama riski olmayan ve şarj edilebilir bir pil önerisine ihtiyacım var. Müşterilere pillerin zarar vermemesi için bir tedbir almaya çalışıyorum.

Devre butona basınca 300mA çekecek. Bu konuda bir tereddütüm yok.

Devre kutusu için teşekkür ederim.

bu güç ile 20km ye rahat veri basarsın!!! kesinlikle birşeyleri yanlış yapıyorsun.  Bu konuda bir tereddütüm yok. ;)

0-70 derece commercial olarak geçer ve tüm sistemler patlamadan çatlamadan çalışır. o kısmı çok düşünmene gerek olduğunu zannetmiyorum.

https://www.aspilsan.com/cozumler/uretimini-yaptigimiz-sarj-edilebilir-lityum-iyon-pil/inr18650a28/
0-60 derece li ion

lipo pdf yazdım bu çıktı...
https://www.farnell.com/datasheets/2369105.pdf
bu da
"9 Working temperature discharging -10~60℃" diyor.

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: aRci - 01 Kasım 2024, 22:48:56Merhaba;
Benim projemde kablosuz nem ve sıcaklık sensörü şeklinde uygulama yapacağım. pil 3-4 senedir kenarda duruyordu ilk olarak seviyesini ölçtüğümde 3.3v civarındaydı bende bir 4,2v ile şarj etmeye başladım pili ise voltaj yükselticisi ile 5v ye çıkarıp devreye bağladım. 8 saatte pil yavaşca 170ma ile pili şarj ettim.bu akımın 20ma ni devre kullandı 150ma ile pil şarj oldu.

devre her 2 sn de bir rf ile veri alınca sıcaklık ve nem değerini gonderiyor ve bu sırada devrenin akımı anlık olarak 100ma ya çıkıyor.

pic18f25k22 I/SS kullandım sleep ve lat komutları ile güç tasarrufu yapmayı deneyeceğim daha öncesinde buna ihtiyaç duymadığım için nasıl sonuç verecek bilmiyorum. güç tasarrufu hakkında verebileceğiniz tavsiye varsa paylaşabilirmisiniz. proje hala tasarım şeklinde rf haberleşme test amacıyla 2sn olarak belirledim süre uzatabilirim.

o 5v a yükselten devre kendi içinde sürekli tüketim yapar, onu aradan çıkarabilirsen iyi olur. mesela devreyi 3.3v ile besleyebilirmisin?
lineer voltaj regülatörü yada  Step-Down Voltage Regulator kullanıyorsan LDO kullanmaya geçebilirsin..
modülün uyku modu yoksa uyku sırasında, bir transistörle modülün enerjisini kesebilirsin, .. data gelince interrupt oluşturup o zaman uyanabilirsin..  ledlerin sürekli yanması 10-20ma akım tüketmesi demek..
resimden bukadar yorum çıkıyor..

Serk@n77

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 01 Kasım 2024, 23:48:00bu güç ile 20km ye rahat veri basarsın!!! kesinlikle birşeyleri yanlış yapıyorsun.  Bu konuda bir tereddütüm yok. ;)

0-70 derece commercial olarak geçer ve tüm sistemler patlamadan çatlamadan çalışır. o kısmı çok düşünmene gerek olduğunu zannetmiyorum.

https://www.aspilsan.com/cozumler/uretimini-yaptigimiz-sarj-edilebilir-lityum-iyon-pil/inr18650a28/
0-60 derece li ion

lipo pdf yazdım bu çıktı...
https://www.farnell.com/datasheets/2369105.pdf
bu da
"9 Working temperature discharging -10~60℃" diyor.

Devre Wi-fi ile çalışıyor. Akım hesabı bu şekilde.

Yani lipo pil rahatlıkla kullanılabilir mi diyorsunuz? Tehlikeleri hakkında pek çok yazıyla karşılaştım. Bu konuda teknik bir bilgim olmadığı için tereddüt ediyorum.

Bir yandan da şarjlı süpürge, matkap, laptop, dron sanırım bu pillerden kullanıyor. Tehlikeli boyutlara birşey olsa bu kadar kullanılmazdı, diye düşünüyorum.

20 abone var. Pillerin şarjlı olması bu yüzden önemli. Yoksa işletme sahibi sürekli pil almaktansa sanırım bu sistemi bir kenara atar.

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Serk@n77 - 02 Kasım 2024, 03:15:59Devre Wi-fi ile çalışıyor. Akım hesabı bu şekilde.

Yani lipo pil rahatlıkla kullanılabilir mi diyorsunuz? Tehlikeleri hakkında pek çok yazıyla karşılaştım. Bu konuda teknik bir bilgim olmadığı için tereddüt ediyorum.

Bir yandan da şarjlı süpürge, matkap, laptop, dron sanırım bu pillerden kullanıyor. Tehlikeli boyutlara birşey olsa bu kadar kullanılmazdı, diye düşünüyorum.

20 abone var. Pillerin şarjlı olması bu yüzden önemli. Yoksa işletme sahibi sürekli pil almaktansa sanırım bu sistemi bir kenara atar.

aynı restorant da çalışan-yemek yiyen vs vs adamın elinde telefon yok mu???
o telefonun içinde lipo yok mu??

adam saçmalamış 60 derecede insan yaşamaz.
velev ki yaşasın 60 derecede pile de bişey olmaz.(ömrünün kısalması vs ayrı bir konu..)

pillerdeki en büyük problem darbe alması ile olur, sonra hatalı şarj gelir.

evet 3v u 5v a çıkaran devreyi aradan çıkartsan devreyi 3,3v ile beslesen nasıl olur. çünkü o devrede sadece led 10-20ma tüketiyor.

ahmet_zxc

ayrıca büyük veriler göndermeyeceksen, kii garson çağıracam demişsin, neden wifi kullanıyorsun ki?
bence devrede yada sistemde bir mantık hatası var.
wifi ayrıca yatırım ve işletme maliyeti olarak ta pahalıdır.
bluetooth, lora, 433 yada 868MHz düz rf bile çalışır bu sistem.
neden wifi?
hadi wifi de olsun tamam.
elindeki telefonda on tane alıcı verici var. stand by da 300ma tüketiyormu acaba?
bişeyleri yanlış yapıyorsun. bu şekilde ilerlersen proje fail eder.

restorandaki adam seni yanlış yönlendiriyor, ama hata sende...
restorandaki adama soracağın soru ile teknik adama (mühendise) soracağın soruları ayırman lazım.
aldığın cevaplar o zaman doğru olur, ve proje doğru ilerler.
şuanki projen neresinden tutsan elinde kalıyor.

Serk@n77

Soru sorabilmek bilginin yarısıdır, derler. Evet doğru bir söz.

Yalnız soruyu düzeltmeye çalışmaktan cevaptan uzaklaşıyoruz.

Sorumu tekrar toparlayıp sormak istiyorum.: Sıcak bir ortam var. Wifi ile haberleşen bir devrem var. Butona basınca 2 sn. boyunca 300 mA çekiyor ve uyku moduna geçiyor. Uyku modunda çekilen akım uA'ler seviyesinde.

Bu devreyi pil ile çalıştırmak zorundayım. İşletme sahibi masada adaptör istemiyor. Wifi ile yapmak zorundayım ki büyük ekran TV.de vericilerin gönderdiği veriler izlensin. Batarya şarj durumu, butona basıldı vs. Ve iki verici aynı anda butona bastığında veri karışması olmasın, sağlam bir veri transferi olsun, istiyorum.

Bilgiye ihtiyacım olan tek konu şimdilik batarya konusu.

İlk defa batarya kullanacağım. Hiçbir tecrübem yok. Araştırmaya nereden başlayacağımı da bilmiyorum. Şimdiye kadar hep güç kaynağı kullandım.

Batarya kullanabilmek bir mühendislik işi midir? Bu konuda detaylı eğitim almamış olanlar da kullanabilirler mi? Riski büyük mü? Mühendis bunu cep telefonunda kullanmış, evet. Ama ne tedbirler almış? Her yerde batarya patlama videoları var.

Bu sorularıma bir cevap alabilsem üzerine birkaç sorum daha var. 

Devre tasarımım da eleştirilebilir elbette. Bu başka bir konu. Ama batarya konusunda en temelden bilgiye ihtiyacım var. Beni yönlendirebileceğiniz bir kitap, bir internet linki, video vs. var mı?

Kullan at, pil istemiyorum. Şarj edilebilir bir sistem kurmak istiyorum.

ete

Batarya konusunda Li sınıfı pillerden başka alternatifin olduğunu sanmıyorum.
Sürekli kullanımda olan bir sistem sürekli şarj edilmesi gerekir.
Sürekli şarj edilebilen ve şarj hafızası olmayan tek pil Li pildir. Diğer pillerin hemen hepsi şarj hafızasına sahiptir. Doldurulmaları için önce boşaltılmaları gerekir. Aksi halde kısa sürede bozulurlar. Li pilin öyle bir derdi yok. Sürekli şarda durabilir dolunca şarjın kesilmesi kaydı ile tabiiki. Bu nedenle buna odaklan bana kalırsa.

Şöyle bir etrafıa bakınırsan yavaş yavaş bütün pilli aletlerin Li serisi pillere dönüş yaptığını görebilirsin. Elbette geçiş çok hızlı olmuyor ama bir noktadan sonra dahada hızlanacak bu süreç ve diğer şarjlı piller piyasadan kalkacaklar.

Ete

Serk@n77

Alıntı yapılan: ete - 04 Kasım 2024, 20:47:54Batarya konusunda Li sınıfı pillerden başka alternatifin olduğunu sanmıyorum.
Sürekli kullanımda olan bir sistem sürekli şarj edilmesi gerekir.
Sürekli şarj edilebilen ve şarj hafızası olmayan tek pil Li pildir. Diğer pillerin hemen hepsi şarj hafızasına sahiptir. Doldurulmaları için önce boşaltılmaları gerekir. Aksi halde kısa sürede bozulurlar. Li pilin öyle bir derdi yok. Sürekli şarda durabilir dolunca şarjın kesilmesi kaydı ile tabiiki. Bu nedenle buna odaklan bana kalırsa.

Şöyle bir etrafıa bakınırsan yavaş yavaş bütün pilli aletlerin Li serisi pillere dönüş yaptığını görebilirsin. Elbette geçiş çok hızlı olmuyor ama bir noktadan sonra dahada hızlanacak bu süreç ve diğer şarjlı piller piyasadan kalkacaklar.

Ete

Cevap için çok sağolun. Lityum pilleri araştırmaya hemen başlıyorum.

ahmet_zxc

Sıcak bir ortam var.
sıcak ortama takılma, o sıcaklıkta bütün piller çalışır.

Wifi ile haberleşen bir devrem var. Butona basınca 2 sn. boyunca 300 mA çekiyor ve uyku moduna geçiyor. Uyku modunda çekilen akım uA'ler seviyesinde.
makul bir yaklaşım, uygulanabilir.

Batarya şarj durumu, butona basıldı vs. Ve iki verici aynı anda butona bastığında veri karışması olmasın, sağlam bir veri transferi olsun, istiyorum.
8 bitlik bir data gönderirsen bunların hepsi rahatlıkla içerisinde olabilir.

Batarya kullanabilmek bir mühendislik işi midir?
evet ama bugün büyük kısmını işinde uzman mühendisler çözmüş durumda.

Bu konuda detaylı eğitim almamış olanlar da kullanabilirler mi?
evet kullanabilirler.sen hazır bir bms entegresi alıp kullanıp geçebilirsin.

Riski büyük mü?
hayır, çok küçük.
Mühendis bunu cep telefonunda kullanmış, evet. Ama ne tedbirler almış?
hazır bms(battery management system) entegrelerinden birini kullan geç ekstra tedbire gerek yok..

Her yerde batarya patlama videoları var.
darbe almış bataryalar veya şarj sırasında patlayan bataryalar onlar. en şanssız olacağın durum bms arızalanmasıdır. bu durumda pil saldım çayıra çaışma moduna geçer ve özellikle bu modda şarj yapıyorsan o zaman sıkıntı.. ama bu hesaplamaya değer bir durum(oran) bile değildir.

Serk@n77

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 05 Kasım 2024, 19:42:07Sıcak bir ortam var.
sıcak ortama takılma, o sıcaklıkta bütün piller çalışır.

Wifi ile haberleşen bir devrem var. Butona basınca 2 sn. boyunca 300 mA çekiyor ve uyku moduna geçiyor. Uyku modunda çekilen akım uA'ler seviyesinde.
makul bir yaklaşım, uygulanabilir.

Batarya şarj durumu, butona basıldı vs. Ve iki verici aynı anda butona bastığında veri karışması olmasın, sağlam bir veri transferi olsun, istiyorum.
8 bitlik bir data gönderirsen bunların hepsi rahatlıkla içerisinde olabilir.

Batarya kullanabilmek bir mühendislik işi midir?
evet ama bugün büyük kısmını işinde uzman mühendisler çözmüş durumda.

Bu konuda detaylı eğitim almamış olanlar da kullanabilirler mi?
evet kullanabilirler.sen hazır bir bms entegresi alıp kullanıp geçebilirsin.

Riski büyük mü?
hayır, çok küçük.
Mühendis bunu cep telefonunda kullanmış, evet. Ama ne tedbirler almış?
hazır bms(battery management system) entegrelerinden birini kullan geç ekstra tedbire gerek yok..

Her yerde batarya patlama videoları var.
darbe almış bataryalar veya şarj sırasında patlayan bataryalar onlar. en şanssız olacağın durum bms arızalanmasıdır. bu durumda pil saldım çayıra çaışma moduna geçer ve özellikle bu modda şarj yapıyorsan o zaman sıkıntı.. ama bu hesaplamaya değer bir durum(oran) bile değildir.

Teşekkürler.

Serk@n77

Lityum pillerle ilgili yaptığım araştırma sonucunda şu sonuçlara ulaştım:

1500mA bir adet lifepo4 pil kullanıyorum.

5V.luk bir adaptör Type-C sokete, Type-C soket TP-5000 şarj modülüne, şarj modülü pile ve pil de devreye bağlı.

Pil ile ilgili aldığım tedbirleri yazıyorum. Her türlü yorumunuza ihtiyacım var. Faydalı, olabilir hatta gereksiz demenize bile. Yada ilave maddeler tavsiye eder misiniz?

1. Type-C soket TP-5000 arasına 1,5A bir sigorta koydum.

2. Şarj esnasında bir röle ile pilin devreyi beslemesini engelliyorum. Yani pil, şarj esnasında sadece şarj oluyor.

3. TP-5000'ini default 1A olarak bırakıyorum. Şarj akımını değiştiren dirence müdahale etmiyorum.

4. Pil ile devre arasına 500ma bir sigorta koyuyorum.

5. Pili devre kartına bir pil yuvası ile gömülü hale getiriyorum. Kullanıcı veya çoluk-çocuk pili çıkarıp ters takmasın diye.

6. Pil 3V.a düşünce MCU bataryanın %0 olduğunu varsayıp tuşa basılsa bile tekrar uyku moduna geçiyor ve işlem yapmıyor.

7. Pilin ısınması ile ilgili tedbir almadım. Sigortalar yeterli olur diye düşündüm.

Devrenin gereksiz yere akım çekmesini engellemek için de şunu yaptım:

Voltaj regülatörü kullanmadım. Pil direkt mcu.yu besliyor. Kullandığım MCU, ESP32. 3 ila 3,6V arasında beslemeye izin veriyor.