Batarya ve Şarj Tavsiyesi

Başlatan Serk@n77, 01 Kasım 2024, 16:13:10

Serk@n77

Lityum pillerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar mı?

-Pil şarj edildikten sonra şarja devam edilmemeli.
-Limitin altında deşarj edilmemeli.
-Birden fazla pilin seri bağlanması durumunda BMS devreleri ile piller arası balans sağlanmalı.
-Maksimum şarj ve deşarj akımlarına dikkat edilmeli.
-Pile delici alet vs. gibi şeylere fiziksel müdahele yapılmamalı.

ete

"-Pil şarj edildikten sonra şarja devam edilmemeli"
bu ne derece doğru kendin karar ver. Pil doldukça çekeceği akım da azalır. Bir müddet sonra pil voltajı 4,2V ta ulaşınca o konumda biraz daha akım asılır ve sonunda ne yaparsan yap devreden akım çekmez çünki dolmuştur. Bu bir bardağı ağzına kadar dolduruncaya kadar suyu alması ama dolduktan sonra daha fazla su almaması gibi açıklanabilir. Sen şarja devam etsende pil şarj olmayacaktır.
Ama üreticiler tedbir amaçlı olarak şarj esnasında şarj akımı serbest iken yaklaşık pil 100ma çekmeye başladığı anda şarjı keserler. İşin doğrusu budur. Kimisi 50 ma de keser kimisi 200ma de bile kesebilir. Ortalaması 100 ma dir.

"-Limitin altında deşarj edilmemeli."
Bu kural doğru pil limiti kimine göre 2,5V kimine göre 2,8V ve kimine göre ise 3V dur.Bana göre 2,5V un altına düşürülmemelidir pil. Düşürülürse ne olur birde ona bakalım. Diyelimki pil sıfırlandı. Bu şekilde bir pili şarj etmeye başladığında pil devreden inanılmaz akımlar çekmeye başlayacaktır. Pek çok şarj devresi bu akıma dayanamaz ve yanar. Denemek istersen bir pili bitir ve akımı ölçerek yeniden şarja bağla istersen. Çekilen akımın 10A in üzerinde olduğunu göreceksin. Devren müsait ise pil asılır. O halde bu önemli kuralı çiğnememek gerekir. Pil voltajı hiç bir zaman 2,5V un altına düşürülmemelidir. Sen bunu 3V olarak uygularsan çok rahat edersin. Devrelerin bozulmaz.

"-Birden fazla pilin seri bağlanması durumunda BMS devreleri ile piller arası balans sağlanmalı."
Pilin kimyası gereği hiç bir pil devreden eşit miktarda akım çekmez. Biri diğerinden daha fazla akım çeker ve seri bağlantıda bu büyük problem oluşturur. Akım çeken pil dolar çekemeyen ise boş kalır. Bunu önlemek için balans devresi kullanılır. Bu devre her pilin eşit seviyede akım çekip eşit seviyede dolmasını sağlar.

"-Maksimum şarj ve deşarj akımlarına dikkat edilmeli."
Maksimum şarj akımı pilin üreticisi tarafından tespit edilen ve size verilen bir parametredir. Ama ortalama bir değer istiyor isen %70C kurulını hatırlarsın. Bu pil kapasitesinin en fazla %70'i ile şart et anlamına gelir. Daha doğru bir iş yapmak istersen kapasitenin %30-50 aralığında şarj edilmesi daha uygun olacaktır. Bazı pillerin hızlı şarj denilen ve pil kapasitesi akımı kadar akımla şarj edildiğinide unutma.

Deşarj akımıda yine üreticinin belirlediği bir parametredir. Pilin kimyasına göre değişiklik gösterir. Örnek vereyim. Şarjlı matkap veya pil punta cihazlarında kullanılan piller ani akım deşarjına uygun pillerdir. Bir anda kapasitesinin 2-3 hatta 10 katı akımı bir anda akıtabilirler. Ama hiç birisi sürekli bu akımı zaten vermez veremez. Bu konuda bir kısıtlama varmıdır okuduğumu hatırlayamadım. Ama benim uyguladığım kural şu şarj edilirken verdiğim akım kadarını deşarj anında çekmek uygun olur diye düşünürüm. Buradan da şu sonuç çıkıyor. 3 amperlik pilden sürekli olarak 3A çekebilirsin pil 1 saatte biter. Ama bu işlem pile az da olsa zarar verir daha doğrusu aşırı ısındığı için zarar görebilir. Aynı pilden 1-2 A aralığında sürekli akım çekmek daha uygun bir davranış olacaktır.

"-Pile delici alet vs. gibi şeylere fiziksel müdahele yapılmamalı. "
Lityum bir Alkali metaldir. Bütün alkali metaller gibi hava ile şiddetli şekilde reaksiyona  girer ve oksijen alarak direk yanarlar. Her ne kadar Lityum çözeltileri bu açıklamanın dışındada kalsa yinede bir miktar açığa çıkmış Lityum olabileceğini hatırlamak gerekir. Elbette bu yanma olayından ortaya gaz çıkışı olur ve gaz sıkışan bir maddedir. Sonuçta yanma ve sıkışan gaz nedeni ile patlama riskinden kurtulmak için bu tür pillere fiziksel müdahele yapılmamalıdır.
Özellikle pillerin aşırı ısınmalarını önlemek gerekir.

Sen buraya yazmamışsın ama önemli kurallardan biriside pillerin aşırı (genelde 42 derece üzeri olarak veriliyor) ısınmalarınıda önlemek gerekir. Şarj devrelerinde pek çoğunda pillerin sıcaklığıda kontrol edilmektedir. Isı yükselirse şarj ya durduruluyor yada akım düşürülerek şarja devam ediliyor. Ama bir pili kapasitesinin %30 u ile şarj edersen hiç bir zaman ısınmayacağınıda unutmamalısın.

Şarj voltajı da pilin ömrünü etkileyen ana faktörlerin başında gelir. Maksimum pil şarj voltajı 4,2V olmalıdır. Pek çok pil üreticisi bunu 4,10-4,15 aralığında kullanıyor. Yeni nesil laptoplarda bile pili %60 kapasitede tutarak kullandırıyor. Bu sayede piller normal ömürlerinin çok üzerinde çalışabiliyorlar.
Şarj prosedürü olarak kullanılan sistem şöyledir.
Şarja başlandığında Voltaj serbest bırakılır yani pile 4,2V dan daha fazlasını verebilirsin. Bu bir sorun yaratmaz çünki pil voltajı absorbe ederek kendi voltaj seviyesinde tutar zaten. Ama aynı anda akım sabit tutulur. Çünki boşalmış pil aşırı akım çeker. Yaklaşık 1 saatlik bir şarj süresi sonunda pil voltajıda 4V seviyelerine yaklaşır. İşte bu noktadan sonra Voltaj 4,2V ta düşürülüp sabitlenir ve akım serbest bırakılır. Çünki akımı ne kadar versen de pil gereken kadar asılır yani ihtiyacı kadar akım çeker devreden. Bütün şarj prosedürü bu şekildedir.
Ben genellikle voltajı 4,2V yaparım akımıda 700-800ma dolayında ayarlayıp o şekilde şarj ederim pilleri. Öenmli olan pile zarar verecek bir sınır aşımının olmamasıdır ki bu şekilde herhangi bir sorun olmaz.

Ete

Serk@n77

Alıntı yapılan: ete - 14 Kasım 2024, 10:43:34"-Pil şarj edildikten sonra şarja devam edilmemeli"
bu ne derece doğru kendin karar ver. Pil doldukça çekeceği akım da azalır. Bir müddet sonra pil voltajı 4,2V ta ulaşınca o konumda biraz daha akım asılır ve sonunda ne yaparsan yap devreden akım çekmez çünki dolmuştur. Bu bir bardağı ağzına kadar dolduruncaya kadar suyu alması ama dolduktan sonra daha fazla su almaması gibi açıklanabilir. Sen şarja devam etsende pil şarj olmayacaktır.
Ama üreticiler tedbir amaçlı olarak şarj esnasında şarj akımı serbest iken yaklaşık pil 100ma çekmeye başladığı anda şarjı keserler. İşin doğrusu budur. Kimisi 50 ma de keser kimisi 200ma de bile kesebilir. Ortalaması 100 ma dir.

"-Limitin altında deşarj edilmemeli."
Bu kural doğru pil limiti kimine göre 2,5V kimine göre 2,8V ve kimine göre ise 3V dur.Bana göre 2,5V un altına düşürülmemelidir pil. Düşürülürse ne olur birde ona bakalım. Diyelimki pil sıfırlandı. Bu şekilde bir pili şarj etmeye başladığında pil devreden inanılmaz akımlar çekmeye başlayacaktır. Pek çok şarj devresi bu akıma dayanamaz ve yanar. Denemek istersen bir pili bitir ve akımı ölçerek yeniden şarja bağla istersen. Çekilen akımın 10A in üzerinde olduğunu göreceksin. Devren müsait ise pil asılır. O halde bu önemli kuralı çiğnememek gerekir. Pil voltajı hiç bir zaman 2,5V un altına düşürülmemelidir. Sen bunu 3V olarak uygularsan çok rahat edersin. Devrelerin bozulmaz.

"-Birden fazla pilin seri bağlanması durumunda BMS devreleri ile piller arası balans sağlanmalı."
Pilin kimyası gereği hiç bir pil devreden eşit miktarda akım çekmez. Biri diğerinden daha fazla akım çeker ve seri bağlantıda bu büyük problem oluşturur. Akım çeken pil dolar çekemeyen ise boş kalır. Bunu önlemek için balans devresi kullanılır. Bu devre her pilin eşit seviyede akım çekip eşit seviyede dolmasını sağlar.

"-Maksimum şarj ve deşarj akımlarına dikkat edilmeli."
Maksimum şarj akımı pilin üreticisi tarafından tespit edilen ve size verilen bir parametredir. Ama ortalama bir değer istiyor isen %70C kurulını hatırlarsın. Bu pil kapasitesinin en fazla %70'i ile şart et anlamına gelir. Daha doğru bir iş yapmak istersen kapasitenin %30-50 aralığında şarj edilmesi daha uygun olacaktır. Bazı pillerin hızlı şarj denilen ve pil kapasitesi akımı kadar akımla şarj edildiğinide unutma.

Deşarj akımıda yine üreticinin belirlediği bir parametredir. Pilin kimyasına göre değişiklik gösterir. Örnek vereyim. Şarjlı matkap veya pil punta cihazlarında kullanılan piller ani akım deşarjına uygun pillerdir. Bir anda kapasitesinin 2-3 hatta 10 katı akımı bir anda akıtabilirler. Ama hiç birisi sürekli bu akımı zaten vermez veremez. Bu konuda bir kısıtlama varmıdır okuduğumu hatırlayamadım. Ama benim uyguladığım kural şu şarj edilirken verdiğim akım kadarını deşarj anında çekmek uygun olur diye düşünürüm. Buradan da şu sonuç çıkıyor. 3 amperlik pilden sürekli olarak 3A çekebilirsin pil 1 saatte biter. Ama bu işlem pile az da olsa zarar verir daha doğrusu aşırı ısındığı için zarar görebilir. Aynı pilden 1-2 A aralığında sürekli akım çekmek daha uygun bir davranış olacaktır.

"-Pile delici alet vs. gibi şeylere fiziksel müdahele yapılmamalı. "
Lityum bir Alkali metaldir. Bütün alkali metaller gibi hava ile şiddetli şekilde reaksiyona  girer ve oksijen alarak direk yanarlar. Her ne kadar Lityum çözeltileri bu açıklamanın dışındada kalsa yinede bir miktar açığa çıkmış Lityum olabileceğini hatırlamak gerekir. Elbette bu yanma olayından ortaya gaz çıkışı olur ve gaz sıkışan bir maddedir. Sonuçta yanma ve sıkışan gaz nedeni ile patlama riskinden kurtulmak için bu tür pillere fiziksel müdahele yapılmamalıdır.
Özellikle pillerin aşırı ısınmalarını önlemek gerekir.

Sen buraya yazmamışsın ama önemli kurallardan biriside pillerin aşırı (genelde 42 derece üzeri olarak veriliyor) ısınmalarınıda önlemek gerekir. Şarj devrelerinde pek çoğunda pillerin sıcaklığıda kontrol edilmektedir. Isı yükselirse şarj ya durduruluyor yada akım düşürülerek şarja devam ediliyor. Ama bir pili kapasitesinin %30 u ile şarj edersen hiç bir zaman ısınmayacağınıda unutmamalısın.

Şarj voltajı da pilin ömrünü etkileyen ana faktörlerin başında gelir. Maksimum pil şarj voltajı 4,2V olmalıdır. Pek çok pil üreticisi bunu 4,10-4,15 aralığında kullanıyor. Yeni nesil laptoplarda bile pili %60 kapasitede tutarak kullandırıyor. Bu sayede piller normal ömürlerinin çok üzerinde çalışabiliyorlar.
Şarj prosedürü olarak kullanılan sistem şöyledir.
Şarja başlandığında Voltaj serbest bırakılır yani pile 4,2V dan daha fazlasını verebilirsin. Bu bir sorun yaratmaz çünki pil voltajı absorbe ederek kendi voltaj seviyesinde tutar zaten. Ama aynı anda akım sabit tutulur. Çünki boşalmış pil aşırı akım çeker. Yaklaşık 1 saatlik bir şarj süresi sonunda pil voltajıda 4V seviyelerine yaklaşır. İşte bu noktadan sonra Voltaj 4,2V ta düşürülüp sabitlenir ve akım serbest bırakılır. Çünki akımı ne kadar versen de pil gereken kadar asılır yani ihtiyacı kadar akım çeker devreden. Bütün şarj prosedürü bu şekildedir.
Ben genellikle voltajı 4,2V yaparım akımıda 700-800ma dolayında ayarlayıp o şekilde şarj ederim pilleri. Öenmli olan pile zarar verecek bir sınır aşımının olmamasıdır ki bu şekilde herhangi bir sorun olmaz.

Ete

Kafamda lityum piller çok netleşti. Çok sağolun. Sadece iki merak ettiğim husus kaldı.

Hocam pilleri hazır şarj devreleri ile mi şarj ediyorsunuz, yoksa MCU kontrolü ile mi? Yani kendi şarj ve bms sistemimizi yapmayı tavsiye eder misiniz? Anlattığınız "önce sabit akım, sonra sabit voltaj tekniği" ile.

Hocam ikinci sorum... Şarj esnasında bir röle ile pili devreden ayırıyorum. Şarj voltajına paralel  olarak da devreyi çalıştırıyorum. Bu da anladığım kadarıyla güzel bir tedbir, değil mi?

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Serk@n77 - 14 Kasım 2024, 20:10:44Kafamda lityum piller çok netleşti. Çok sağolun. Sadece iki merak ettiğim husus kaldı.

Hocam pilleri hazır şarj devreleri ile mi şarj ediyorsunuz, yoksa MCU kontrolü ile mi? Yani kendi şarj ve bms sistemimizi yapmayı tavsiye eder misiniz? Anlattığınız "önce sabit akım, sonra sabit voltaj tekniği" ile.

Hocam ikinci sorum... Şarj esnasında bir röle ile pili devreden ayırıyorum. Şarj voltajına paralel  olarak da devreyi çalıştırıyorum. Bu da anladığım kadarıyla güzel bir tedbir, değil mi?
hazır entegreleri bir müddet kullanıp konuya iyice hakim olduktan sonra kendi cihazını tasarlayabilirsin.
hazır entegreleri de o işe özel program yazılmış mcu gibi düşünebilirsin. uygulamada farkı olmaz..

ben olsam role yerine 2 tane diyot ile kesintisiz besleme sağlardım.

Serk@n77

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 16 Kasım 2024, 14:13:34hazır entegreleri bir müddet kullanıp konuya iyice hakim olduktan sonra kendi cihazını tasarlayabilirsin.
hazır entegreleri de o işe özel program yazılmış mcu gibi düşünebilirsin. uygulamada farkı olmaz..

ben olsam role yerine 2 tane diyot ile kesintisiz besleme sağlardım.

---Diyotlarla bunu nasıl yapabilirim?

---Kendi şarj sistemimi yapmayı isteme sebebim, komple bir koruma sağlayan bms ve şarj sistemi bulamamış olmam. 1S, lifepo4, 1500mA, 18650 kılıf bir pil kullanayım istedim. Çünkü arada regülatör olmadan bu pille esp32'yi çalıştırabiliyorum. Regülatör boş yere akım çeksin istemedim. Bu durumda lifepo4 pili TP5000 ile şarj edebiliyorum. Ama bu pile uygun bms bulamıyorum.

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Serk@n77 - 16 Kasım 2024, 20:16:53---Diyotlarla bunu nasıl yapabilirim?

---Kendi şarj sistemimi yapmayı isteme sebebim, komple bir koruma sağlayan bms ve şarj sistemi bulamamış olmam. 1S, lifepo4, 1500mA, 18650 kılıf bir pil kullanayım istedim. Çünkü arada regülatör olmadan bu pille esp32'yi çalıştırabiliyorum. Regülatör boş yere akım çeksin istemedim. Bu durumda lifepo4 pili TP5000 ile şarj edebiliyorum. Ama bu pile uygun bms bulamıyorum.
bms ve şarj ne demek? şarj zaten bms.. bms de şrj değil mi? komple koruma derken? pil çıkışına bir ldo kullan direk esp ye verme..

Serk@n77

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 17 Kasım 2024, 22:33:57bms ve şarj ne demek? şarj zaten bms.. bms de şrj değil mi? komple koruma derken? pil çıkışına bir ldo kullan direk esp ye verme..

Tabi ben daha araştırma aşamasındayım. Fakat araştırdığım kaynaklarda BMS ile şarj işleminin farklı işlemler olduğu yazıyordu. Aslında şöyle:

Şarj modülleri de bazı BMS işlemlerini yapıyor. Mesela aşırı şarjı engelliyor. Şarj esnasında müsaade edilen voltaj ve akımın aşılmasını engelliyor, birden fazla pilde balans işlemini yapıyor. Bazı şarj cihazları pil ısısını da kontrol ediyor.

Fakat aşırı deşarj, kısa devre gibi kontrolleri, yani özellikle deşarj esnasındaki işlemleri BMS devreleri yapıyor. Bazı pillerde bu işlemleri yapan BMS devreleri pilin üzerinde hazır satılıyor.

Benim araştırma sonucum bu. Ama tabi yanlış anladıysam sizden doğrusunu öğrenmek isterim

Belki de şarj cihazları da bazı BMS işlemleri yaptığı için kavramlar karışmış olabilir.

Aslında benim ihtiyacım şu:

Lityum pil kullandığım bir devrede bütün emniyet tedbirlerini almak istiyorum. Yani benim bir tedbirsizliğim yüzünden birinin zarar görmemesini istiyorum.

Bazen de çok mu abartıyorum diyorum. Piyasadaki powerbanklara bakıyorum. İçinde 20 liralık bir şarj modülü ve birbirine paralel bağlı li-on piller var. İnsanlar bunu kullanıyor ve birşey olmuyor.

Ama pilin kullanma şartlarına baktığımda alınması gereken bir çok önlem var.

Aslında ben bu önlemleri aldım. Ama hâlâ kafam rahat değil. Şöyle ki:

TP5000 şarj modülü ile liFePo4 pil şarjı yapıyorum. Şarj esnasında pili devreden ayırıyorum. Pil tek olduğu için balansa ihtiyacım yok. Deşarj koruması için de yazılımsal bir koruma yaptım. Yani pil 3V.a düştüğünde devrem kendini kapatıyor. Bir de kısadevre koruması için sigorta koydum. Ayrıca MCU ile pil ısısını ölçüyorum. -10 ile 45 derece dışında arasında şarjı kesiyorum.

Şimdi hâlâ şunu sorguluyorum. TP5000 bozulursa ne olur? Pile 5V gelme riski var. TP5000 ile pil arasına da bir sigorta koydum. Bilmiyorum bu yeterli bir tedbir mi?

Serk@n77

Bende bir TP-5000 şarj modülü var. Bir liFePo4 pilim var. Bir de 3V3.luk MCU var.

Bunlara ilaveten pil ile entegre beslemesi için araya bir LDO mu ekleyeyim? Bu yeterli olur mu?

ete

Dolu pil 4,2V seviyesine çıkacak. Boşalınca da 3V seviyesine düşecek.
Bu durumda LDO tahminimce 4,2V-3,5V aralığında sorunsuz çalışacaktır.
Ancak bazıları 3V beslemede direk çıkışa 3V civarı voltaj da verebiliyor.
Bana kalırsa bunu dene. LDO ya 3V besleme ver ve çıkışına bak bakalım.
Uygun voltaj var ise LDO yu kullanabilirsin.
Değilse şöyle bir yöntem önereceğim. İşlemciler genelde 7ma civarında bir akım çekiyor.
(4,2V - 3V)/0,07=12~13 ohm gibi bir direnç veya dahada iyisi 15 ohm direnç araya seri bağlayarak LDO suz direk kullanabilirsin.
Ete

Serk@n77

Alıntı yapılan: ete - 18 Kasım 2024, 10:36:51Dolu pil 4,2V seviyesine çıkacak. Boşalınca da 3V seviyesine düşecek.
Bu durumda LDO tahminimce 4,2V-3,5V aralığında sorunsuz çalışacaktır.
Ancak bazıları 3V beslemede direk çıkışa 3V civarı voltaj da verebiliyor.
Bana kalırsa bunu dene. LDO ya 3V besleme ver ve çıkışına bak bakalım.
Uygun voltaj var ise LDO yu kullanabilirsin.
Değilse şöyle bir yöntem önereceğim. İşlemciler genelde 7ma civarında bir akım çekiyor.
(4,2V - 3V)/0,07=12~13 ohm gibi bir direnç veya dahada iyisi 15 ohm direnç araya seri bağlayarak LDO suz direk kullanabilirsin.
Ete

Hocam bu lifepo4 piller tam şarjlı iken 3,65V oluyormuş. ESP işlemcinin datasheet'inde besleme voltaj aralığı 3V-3,6V yazıyor. 0,05V sorun olur mu bilmiyorum. Normalde LDO kullanmadan çok küçük bir dirençle ya da hiç kullanmadan işi bitirmek istiyorum aslında. Zener kullansam onun da bir toleransı ve boşta çektiği akım olacak. Yani işlemci derin uykudayken çektiği uA.lerden başka devre akım çekmesin istiyorum.

ete

Bence Ldo ya gerek yok. Küçük bir fark var voltajda ve bu toleranslar dahilindedir sanırım.
Ete

ahmet_zxc

https://www.pilburada.com/power-xtra-1s-32v-3a-lifepo4-bms-devre-yuvarlak-18650-57931?srsltid=AfmBOopEgRnCZqhtO3BRd2k4gSe4VHCNgkzYUJbahSepqzg8oJuXSKvO

bu devreyi buldum senin projene uygun gibi. entegrenin adı yok ama ntc bağlayabileceğin bir ucu da var. alıp denemekte fayda var.

bms(battery management system) batarya yönetim sistemi temel olarak:
hem şarj eder, hem dolunca şarj keser, hem de alt limite gelince cihazını beslemeyi keser yani çıkışı kapatır.
buna ek olarak sıcaklık kontrolü bulunan versiyonları da vardır.

ayrıca birden fazla pil varsa aktif veya pasif balans özelliği de eklenmiş olanları vardır.
ayrıca akıllı haberleşmeli birbirine seri yada paralel bağlanabilir versiyonlar da mevcuttur.
üst sınır hayal gücünüze kalmış.

fiyatı kısmak için bu özelliklerin birçoğundan feragat ederek insanlar hareket edebilir. o kısım ayrı bir konu..

bir bms entegresi kullanırsın... (bu herşeyi kendisi yapsın bunun işine karışma!!!)
zaten bir de işlemcin var.

3,6v şarjı keser, 3v çıkışı keser, 45°C sıcaklık kesimine gider diyelim...
ve bu entegre arızalandı...

sende işlemciyle pil voltajı ve sıcaklık oku ayrıyetten. 3,7v yada 2,9v yada 50°C gördüğünde tüm sistemi kitle ve servis ışığı yak. bir kaç tranistörle girişi çıkışı ne varsa kapat.

Serk@n77

Alıntı yapılan: ahmet_zxc - 18 Kasım 2024, 18:03:33https://www.pilburada.com/power-xtra-1s-32v-3a-lifepo4-bms-devre-yuvarlak-18650-57931?srsltid=AfmBOopEgRnCZqhtO3BRd2k4gSe4VHCNgkzYUJbahSepqzg8oJuXSKvO

bu devreyi buldum senin projene uygun gibi. entegrenin adı yok ama ntc bağlayabileceğin bir ucu da var. alıp denemekte fayda var.

bms(battery management system) batarya yönetim sistemi temel olarak:
hem şarj eder, hem dolunca şarj keser, hem de alt limite gelince cihazını beslemeyi keser yani çıkışı kapatır.
buna ek olarak sıcaklık kontrolü bulunan versiyonları da vardır.

ayrıca birden fazla pil varsa aktif veya pasif balans özelliği de eklenmiş olanları vardır.
ayrıca akıllı haberleşmeli birbirine seri yada paralel bağlanabilir versiyonlar da mevcuttur.
üst sınır hayal gücünüze kalmış.

fiyatı kısmak için bu özelliklerin birçoğundan feragat ederek insanlar hareket edebilir. o kısım ayrı bir konu..

bir bms entegresi kullanırsın... (bu herşeyi kendisi yapsın bunun işine karışma!!!)
zaten bir de işlemcin var.

3,6v şarjı keser, 3v çıkışı keser, 45°C sıcaklık kesimine gider diyelim...
ve bu entegre arızalandı...

sende işlemciyle pil voltajı ve sıcaklık oku ayrıyetten. 3,7v yada 2,9v yada 50°C gördüğünde tüm sistemi kitle ve servis ışığı yak. bir kaç tranistörle girişi çıkışı ne varsa kapat.

Çok faydalı bir cevap oldu benim için. Sağolun.

Bir sorum daha vardı ama...

Bu karta NTC'yi ilaveten mi takmamız gerekir acaba, bu konuda bir fikriniz var mı?

Kartın üzerindeki entegrelerin ne olduğunu başka web sitelerinden fotoğrafları büyüterek buldum. 8 pinli olan 8810 GX02142. Bu N kanallı bir mosfetmiş. Diğer 6 pinli eleman ise 20L8 R603 yada 20LB R603. Bunun ne olduğunu bulamadım. Muhtemelen BMS işlemcisi. Kendinden ısı ölçme özelliği mi var yoksa NTC takılması mı gerekiyor, adını koyamadım.

En son çare NTC ile GND arasına 5K bir ekleyeyim, diyorum.

onurinci

bu uygulamaların temelinde hep bir SOT23-6 kasada DW01A Li_On Protection çipi oluyor aynısıda olmasa, temel olarak pek bir fark yok..

ahmet_zxc

ntc yi ekstradan takacaksın muhtemelen 10k ntc dir  piyasada bulursun.
üstte 2 tane lehim yapılacak pin var orda ntc yazıyor..

6 pinli olan bms entegresi, ama 20lb 20l8 diye bişey internette bulamadım.

r603 ise 603 kılıflı(boyutlu) resistor(direnç)

al bi tane dene bence çok araştırmayla bi yere varılmaz böyle şeylerde..

entegrenin adını bilsek içine bakar ne olduğunu çözerdik de orası flu..