CNC tezgah yada iskelette eğrilik, bölgesel olarak eşit kazıma yapamıyorum

Başlatan transistor, 02 Aralık 2024, 08:39:56

transistor

Herkese merhabalar, öncelikle konuyu yanlış kısımda açtıysam şimdiden özür diliyorum. PCB kazıma için kullandığım  3018'e benzer özelliklere sahip bir CNC'ye sahibim. Ancak ne yaptıysam iskelet üzerinde olan yada benim bulamadığım bir eğrilikten dolayı ince işlerde keyif vermiyor. Aşağıda resimde göreceğiniz gibi her bölgeyi aynı derinlikte kazıyamıyorum.

Yazılım olarak önce Proteus üzerinde çizim yapıyorum ardından FlatCam gCode alıp Candle ile kazıma yapmaya çalışıyorum. Candle'da pcb eğriliğine bağlı HeightMap 'da kullandım ama sonuç yine aynı Motoru 24V'da 10000rpm ayarlıyorum.

CNC'yi tamir ettirebileceğim bir yer var mıdır? Yada çözümler ne olabilir. 




ete

Bu resim sorunun çözüldüğünü gösteriyor. Bir açıklama vermediğine göre çözümü kendine saklıyorsun anlaşılan.
Konuyu iki gün içinde kaldıracağım boşuna yer kaplamasın kimseye bir faydası dokunmuyor nasıl olsa

Ete

ahmet_zxc

profesyonel pcb kazıma cnc leri ucuna bir krokodil bağlantısı ile pcb üzerinde gezinip ucun pcb ye z ekseninde dokunduğu noktaları kaydeder ve kazıma sırasında o noktalara göre sıfırlama yapar.

transistor

Öncelikle çok özür dilerim, aslında öyle bir niyetim de yoktu. Sadece konu çözülmüş olsun diye resim atmıştım ama konuya sizin gözünüzden bu şekilde bakmayı aklıma getiremedim. Ancak hatırlattığınız için teşekkür ediyorum. Öyleyse, yaptığım aşamaları baştan sona kısaca paylaşayım.

Öcelikle Ares üzerinde çizimi yaptıktan sonra kartı orijin noktasına aşağıda ki resimde ki gibi yerleştiriyorum.



İkinci olarak Output menüsünden Generate Gerber/Excellon Files butonuna basarak Gerber çıktısı almam gerekiyor.



Ardından Evet diyerek devam ediyorum.

::: devamını yazacağım:::



Karşıma çizimimle ilgili bir test aşaması çıkıyor. Eğer sorun yoksa, close butonuna basarak burayı da atlıyorum. Sorun var ise çizime dönerek çizimdeki hataları gideriyorum. Zaten çizim aşamasında bunları farkedebiliyoruz.



Sonraki ekran bizim hangi katmanlar için Gerber çıktısı alacağımızla ilgili.

Output Generation kısmında çıktıyı nereye alacağımızla ilgili dosya yolunu belirtebildiğimiz gibi, alalacağımız çıktının .txt(Not defteri) veya .zip(Sıkıştırılmış) formatında olmasını seçebiliyoruz. Ayrıca işaretlediğimizde kolaylık açısından çıktı alındıktan sonra otomatik olarak ilgili klasörü veya ilgili sıkıştırılmış dosyayı açmak gibi iki seçenek de var.

Layers/Artworks bölümünde seçmek istediğimiz katmanları işaretlememiz yada istemediğimiz katmanların işaretlerini kaldırmamız gerekecek. Eğer çiziminiz tek katlı ise bottom copper kutucuğunu işaretlememiz gerekiyor. Böylece bu katmanla yolları ve padleri kazımış olacağız. Kazıma işlemi bittikten sonra CNC ile padleri delmek istiyorsak drill kutucuğunu işaretlemeyi unutmayalım. Delme işlemi bittikten sonra kartı kesmek istiyorsak Edge kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın. Ardından,

Gerber formatını RS274X'e çekelim
Reflection kısmını ise Mirror'a çekelim.
File Units Metric(mm) de kalacak.
Rotation X horizontal da kalacak.

Bu küçük ayarlamaları yaptıktan sonra OK butonuna tıkladığınızda gerber dosyalarınız seçtiğiniz klasörün içerisinde oluşturulmuş olacak.
 



Artık gerber çıktısını aldığımıza göre FlatCam programı ile gCode oluşturmamız gerekecek. FlatCam programını ilk çalıştırdığımızda aşağıda resimde gördüğümüz ekran ile karşılaşacağız.



Sol tarafta Project kısmından, Options sekmesine gelelim. Ardından, Aplication Defaults olan yeri Project Options'a ayarlayalım. Alt taraftan Units kısmından ölçü birimini (mm) olarak seçelim.



Tekrar Project sekmesine gelerek gerber çıktısını çağırmamız gerekecek. File menüsünden Open Gerber'i seçerek Gerber çıktısını aldığımız klosöre gidelim ve çizimimizi çağıralım.





Çizimimiz ekrana geldiği zaman aşağıdaki resimde ki gibi görünecek.



Project kısmında dosyamıza çift tıklayalım. Bu kısımda değişikli yapacağımız kısım aşağıda ki gibidir.

Tool Dia: Buraya uç kalınlığımızı gireceğiz.
Width (#passes): Kazıma yapacağımız kordinat üzerinden kaç defa geçeceğimizi gireceğiz. Yukarıda resmini paylaştığım kart için ben 8 sayısını girdim.

Combine Passes kutucuğunu işaretliyerek Generate Geometry butonuna tıklayalım.




Generate Geometry butonuna tıkladığımız da projemizin görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır. Buradaki kırmızı çizgiler 8 defa kazıma yapılacağını göstermektedir. Böylece Project sekmesine geldiğinizde ISO dosyanızın oluşturulmuş olduğunu da göreceksiniz.





Şimdi ISO dosyasına çift tıklayalım. Burada yapacağımız birkaç ayar daha kaldı.

Cut Z : Bu alana bakır yüzeye kazıma yapacağımız derinliği giriyoruz. Ben -0.084 değerini kullandım.
Travel Z : Kazıma anında diğer bölgelere geçiş yaparken kazıma ucunun bakır yüzeyden ne kadar yükseklikte hareket etmesini sağlıyor. Ben bu ayarı 1mm olarak seçtim.
Feed Rate : Yüzde cinsinden kazıma hızımızı gösteriyor. Ben bu ayarı %85 olarak girdim. Ancak, kesim yaparken bu değeri %40 gibi bir değere getirin ki ucunuz kırılmasın. Yada isteğe göre hızı da orantılı olarak azaltabilirsiniz. Bu değerleri kazıma yaptıkça kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Tool Dia: Bu bizim uç kalınlığımızdı daha önce girmiştik o yüzden tekrar bir değişikliğe gerek yoktur.
Spindle Speed : Ben bu değeri 10000Rpm olarak giriyorum. Siz de motorunuza uygun dönüş hızınızı buradan girebilirsiniz.

Ardından Generate butonuna bastığınız zaman CNC için kordinatlarlar oluşturulmuş olacak. Şimdi geriye gCode üretmek kalıyor. Project sekmesine geçiş sağlayalım.




Son dosyamız da oluştuğuna göre çift tıklayalım.



Ardından bizi aşağıda ki ekran karşılayacak. bu sayfada Export gCode dediğimiz zaman bize gCodu'nun nereye kaydedilmesi gerektiğini soracak. Önemli nokta şu ki, dosyamızı kaydederken dosya isminin sonuna .nc uzantısını eklemeyi unutmayalım.

bottom.nc

gibi.

Export gCode dedikten sonra uzantısı .nc gCodunu üretmiş olduk.



Bana CNC geldiği zaman üzerinde lazer gravür ucu takılıydı. Ki, bu yüzden Z probu ile hiç kullanılmadığını farkettim ve Lazer gravür ucunu söktükten sonra Spindle moturumu bağladım. Z probu için kablo ile uğraşmamak adına sabit olacak birşey yaptım. Ne yaptığımı size anlatayım. Böylece fikir olması adına CNC kontrol kartını, adaptörünün de fotoğrafını paylaşmış olacağım.






mg1980

@transistor, yukardaki problemin neden kaynaklandığı sonucuna ulaştınız.. düzeltme nasıl oldu..

transistor

HeightMap ile aran taraması yaparken Zt değerinin 1 olduğunu farkettim. Birde kart boyuna göre grid ızgara sayısını cm başına 1 girdim.  Aslına bakarsanız, ortada birşey yok asıl sorun benim programı bilinçsiz kullanmam ile ilgili. Bilmiyorum faydalı olacak yada olmayacak yazıyorum ama birisine lazım olur mu bilemem

Powered by EzPortal