Pwm İle Aku Balast Devresi

Başlatan aRci, 20 Ocak 2025, 12:24:24

aRci

Merhaba;
12v aku lerin balast kontrolü için 16f1827 ile bir mosfeti pc817 ile pwm kullanarak sürüyorum. ccp4 kullanmam gerektiğinden pc817 led tarafı vcc ye bağlı. bu bağlantı ile 2kHZ frekans üzerinden mosfet pwm uyguluyorum hem videoda hemde resimde osiloskop görüntüsünde mosfetin gate pinindeki sinyali görebilirsiniz. pc817 den sonraki gate pinindeki sinyali.

bu sinyalde düşüş kısmındaki eğri iç kapasite kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum bu eğimin mosfete etkisi nedir?

bu eğri düzeltmem gerekir mi? gerekirse nasıl bir ekleme yapmalıyım bazı çizimlerde direnc ve seri diod var ama bu çizimlerde de mosfet sürücü kullanılmış.

elektro77

Gate direncini neden 1K kullandınız?
Gate dirençleri genelde 10 ila 33 ohm arasında oluyor. Birde öyle deneyin.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

mehmet

Böyle sürseniz nasıl olur acaba? Şaseler birleştikten sonra, opto da gereksiz.

https://tinyurl.com/22lqsrg4

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

aRci

Alıntı yapılan: elektro77 - 20 Ocak 2025, 16:07:25Gate direncini neden 1K kullandınız?
Gate dirençleri genelde 10 ila 33 ohm arasında oluyor. Birde öyle deneyin.
gate direncini 27ohm yaptım değişmedi.

Alıntı yapılan: mehmet - 20 Ocak 2025, 16:16:20Böyle sürseniz nasıl olur acaba? Şaseler birleştikten sonra, opto da gereksiz.

https://tinyurl.com/22lqsrg4

porta.4 open connect transistörü sürebilmem için pullup direnc eklemem gerekecektir plakette yer ayarlayıp o şekilde deniyeyim.

aRci

Merhaba;
Devrenin PCB basıma gönderdim. yukardakine ek olarak devreye max485 ekleyerek kart ile haberleşme yapmayı planladım. amacım şarj sırasında akü voltajını alıp en düşük seviyeye göre dengeleyerek şarjın yapılmasını amaçlamıştım. fakat burada devrelerin hepsi kendi aküsünden beslendiği için haberleşme hatlarını bağladığımda kısa devre olacağını düşünmeye başladım.

haberleşme sırasında hattın gnd ye çekildiğinde yada tam tersinde kısa devre oluşur mu?

aRci

Merhaba;
Pcb leri aldım kart üzerinde testlerde mosfet gate sinyali ilk deneme devremdekinden daha iyi bir şekil verdi. eğri sinyal olmuyor çok az bir eğri var. Pcb de tc4427 ile sürdüm gate direncide 10 ohm yaptım sonuç gayet iyiydi. tabi deneme yaparken anlamadan 7812regülatörüm ve tc4427 yandı.

Yaptığım denemede besleme girişini 20v ye kadar çıkarmıştım. devre çiziminde dikkat ederseniz 7812 giriş gerilimini 12v de sabit tutarak gate sinyalini seviyesinin değişmesini önlemeli idi ancak yandı daha sonra yanan parçaları değiştirdim bu seferde düşük gerilimde dahi 7812 giriş ile çıkış arasında kısa devre oluşru. gnd pini ile diğer iki uç arasında kısa devre yok. bende 7812 iptal edip girişi doğrudan verdim. sebebini anlamadım regülatörü söktüm devre normal çalışmaya başlıyor. Deneme devremde yine bu bağlantı şekline sahip ama ondaki regülatörüm arızalanmadı.

regülatör devrede iken devre mosfet tetiklenmezken 20ma civarı akım çekerken aynı koşullarda regülatörü sökünce 5ma civarı akım çekiyor. regülatör yanma sebebi ne olabilir.

Devrede ırf3710 tc4427 ile sürülüyor. 2.2ohm 100W aliminyum direnç mosfetin artı tarafında aküden çakilecek akımı sınırlamak için kullandım. fan bir ntc ile okunan sıcaklığa göre pwm ile kontrol ediliyor. kullandığım fan uclarına ters diyot takmadım bu fan regülatörü bozabilirmi fanın besleme ucu regülatörün giriş tarafından besleniyor.

not oluştur